Maailmanpankki lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisen – ”ilmoituksen merkitystä on vaikea yliarvioida” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanpankki lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisen – ”ilmoituksen merkitystä on vaikea yliarvioida”

Maailmanpankki on rahoittanut öljy- ja kaasuhankkeita yli miljardilla dollarilla vuodessa. Pian siitä tehdään loppu.

Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim

Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim. Kuva: Simone D. McCourtie / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailmanpankki lopettaa öljyn ja kaasun etsinnän ja poraamisen rahoittamisen. Se ilmoitti asiasta tiistaina järjestetyssä Pariisin ilmastotapaamisessa.

Maailmanpankki on rahoittanut viime vuosina vuosittain yli miljardilla dollarilla öljyn- ja kaasunetsintä- ja tuotantohankkeita kehitysmaissa. Nyt se sanoo muuttavansa toimintaansa noudattaakseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ja ottaakseen huomioon ”maailman nopean muuttumisen”.

Uusien öljy- ja kaasuhankkeiden rahoittamisesta luovutaan vuoden 2019 jälkeen. Käytännössä kyse on niin sanotuista upstream-hankkeista, eli esimerkiksi öljy- ja kaasukenttien etsimisestä ja öljyn ja kaasun poraamisesta.

Poikkeuksellisissa tilanteissa voidaan kuitenkin yhä tukea kaasuhankkeita köyhimmissä maissa, jos se helpottaa selvästi köyhien energiansaantia ja se on linjassa maiden Pariisin sopimuksen sitoumusten kanssa, se kertoo lausunnossaan.

Ympäristöjärjestöt ovat pitäneet ilmoitusta tärkeänä.

”On vaikea liioitella tämän historiallisen ilmoituksen merkitystä”, totesi fossiilisia polttoaineita vastaan kampanjoivan Oil Change International -järjestön johtaja Stephen Kretzmann The Guardian- lehdelle.

Järjestön mukaan päätös on merkittävä, sillä mikään muu julkista rahoitusta antava laitos ei ole tehnyt vastaavaa sitoumusta ja monet tulevat seuraamaan vaikutusvaltaista Maailmanpankkia. Maailmanpankin lainat ovat myös olleet ehdoiltaan väljempiä kuin muut lainat, joten merkitys on sitäkin suurempi.

Oil Change International kuitenkin muistuttaa, että Maailmanpankin pitäisi puuttua vielä myös suureen määrään muuta fossiilisten polttoaineiden rahoitusta, kuten epäsuoraan hiilen tukemiseen, vaikka se muuten onkin jo rajoittanut hiilen rahoittamista. Järjestön ohjelmajohtaja Alex Doukas myös totesi uutissivusto Devexille, että myös öljyntuotantoketjun muut vaiheet ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen aiheuttajia ja niihinkin pitäisi puuttua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia