Selvitys: Fossiilisen energian firmat viherpesevät toimintaansa somessa – Viestinnässä korostuvat vähemmistöt ja luontoarvot, ei ilmastokriisi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Fossiilisen energian firmat viherpesevät toimintaansa somessa – Viestinnässä korostuvat vähemmistöt ja luontoarvot, ei ilmastokriisi

Ympäristöjärjestöt haluaisivat kieltää fossiilisten polttoaineiden mainostamisen kokonaan tupakkamainosten tavoin, mutta se voi olla vaikeaa.

Älypuhelin nojaa kirjaan.

Viherpesu on siirtynyt someen, käy ilmi selvityksestä. Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0.

Fossiilisia polttoaineita kuluttavat ja tuottavat suuryritykset markkinoivat somessa usein jotain aivan muuta kuin valmistamiaan tuotteita. Sen seurauksena ne vetävät huomion aiheuttamistaan ympäristöongelmista epäolennaisuuksiin, käy ilmi ympäristöjärjestö Greenpeacen teettämästä selvityksestä

Alankomaiden Greenpeacen teettämän selvityksen tekivät Harvardin yliopiston tutkijat. He tarkastelivat öljy- ja kaasufirmojen, autofirmojen ja lentoyhtiöiden some-postauksia. 

Tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmasosaa yritysten sosiaalisen median postauksista kertoi niiden tekemistä ”vihreistä innovaatioista” samalla, kun yritysten varsinaiset ydintoiminnot jäivät piiloon. 

Noin viidennes auto-, öljy- ja lentoyhtiöiden postauksista liittyi urheiluun, muotiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. 

Autofirmojen ”vihreistä” automainoksista vain viidesosassa ylipäätään myytiin autoja. Muuten postauksissa keskityttiin tuomaan esiin brändin vihreyttä, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkijat kiinnittivät huomiota myös kuvitukseen. Viestinnässä korostuivat luontokuvat, naiset, sukupuoleltaan ei-binääriset, ei-valkoiset, nuoret, asiantuntijat, urheilijat ja julkisuuden henkilöt.

”Sosiaalinen media on uusi ilmastohuijauksen ja -viivyttelyn uusi alue. Samaan aikaan, kun Eurooppa eli kuuminta kesäänsä, osa yrityksistä, jotka ovat eniten vastuussa ilmaston lämpenemisestä, vaikenivat sosiaalisessa mediassa ilmastokriisistä ja valitsivat sen sijaan kielen ja kuvaston, joka asemoi ne vihreiksi, innovatiivisiksi hyväntekeväisyysbrändeiksi”, kuvailee Harvardin yliopiston tutkija Geoffrey Supran Greenpeacen tiedotteessa.

Taktiikkaa pidetään samantyyppisenä kuin tupakkayhtiöt aikoinaan harjoittivat. Ne onnistuivat estämään toimintansa sääntelyn pitkäksi aikaa. Greenpeacen mukaan samasta ilmiöstä on kyse nyt.

Se ja joukko muita järjestöjä alkoi viime vuonna kerätä allekirjoituksia EU:n kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan täyskieltoa fossiilisten polttoaineiden mainostamiselle. 

Myös esimerkiksi hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC on hiljattain nostanut esiin mainonnan ja PR-firmojen roolia ilmastokriisissä.

Fossiilisen polttoaineiden mainoskieltoja on jo olemassa, ja hiljattain alankomaalainen Haarlemin kaupunki ilmoitti  kieltävänsä myös lihan mainostamisen. 

Some-mainonnan täyskielto voi kuitenkin olla vaikeampi, sillä sosiaalisessa mediassa mainosten tunnistaminen ja määritteleminen on vaikeampaa, toteaa Harvardin yliopiston tutkija Cameron Hickey Euronews Greenille.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 2 325:tä postausta kesäkuun alun ja heinäkuun lopun välisenä aikana. Mukana oli 12 autobrändiä, viisi lentoyhtiötä ja viisi fossiilisten polttoaineiden firmaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia