Ruokakriisi lähenee taas Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokakriisi lähenee taas Somaliassa

Lähikuukausina nälkäisten määrä kasvaa ensimmäistä kertaa sitten nälänhätävuoden 2011, varoittaa YK.

Somalian nälkäisten määrä tulee kasvamaan lähikuukausina ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Syynä on muun muassa kevään sadekauden epäonnistuminen, kertoo YK.

Kevään sadekausi alkoi myöhässä ja päättyi aikaisin. Sadetta saatiin monin paikoin alle puolet normaalista.

"Kohtaamme nyt karun todellisuuden. Tekijät, jotka voivat kallistaa Somalian akuuttiin kriisiin, ovat nyt edessämme: kuivuus, jatkuva konflikti, kaupallisten hyödykkeiden rajoitettu liikkuvuus, lisääntyvä aliravitsemus ja nousevat ruuan hinnat", varoitti YK:n Somalian humanitaarisen avun koordinaattori Philippe Lazzarini tällä viikolla.

Esimerkiksi kaupunkialueilla, joissa kauppa on häiriintynyt, viljan hinta on noussut jopa 40–60 prosenttia maaliskuusta. Kaupan häiriintymiseen on vaikuttanut esimerkiksi hallituksen maaliskuussa aloittama hyökkäys kapinallisia vastaan, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

FAO:n mukaan kuivan kauden edetessä heinä-syyskuussa maahan iskee todennäköisesti myös vakava vesipula karjasektorille, joka on tärkeä työllistäjä.

Avustusjärjestöt ja YK varoittivat Somaliaa uhkaavasta kriisistä jo keväällä. Siitä huolimatta avunantajien tämänvuotinen Somalia-hätäapuvetoomus on vasta 28-prosenttisesti rahoitettu.

Somaliaan vuonna 2011 iskenyt nälänhätä vei noin 260 000 ihmisen hengen. Tällä hetkellä maassa arvioidaan olevan noin 857 000 kriisissä olevaa ihmistä. Akuutisti aliravittuja alle 5-vuotiaita on yli 200 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia