Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Ruanda on tarjoutunut antamaan turvapaikan noin 30 000:lle afrikkalaiselle siirtolaiselle, jotka ovat tällä hetkellä jumissa Libyassa.

”Emme voi pysyä hiljaa, kun ihmisiä pahoinpidellään ja myydään kuin karjaa. -- Ruandan hallitus ja kansa seisovat yhteisrintamassa niiden afrikkalaisten veljiemme ja siskojemme kanssa, jotka yhä ovat vankeudessa. Ruanda ei ehkä pysty toivottamaan kaikkia tervetulleeksi, mutta ovemme on ammollaan”, maan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan viime viikolla. Asiasta kertoi muun muassa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ruandan kädenojennuksen taustalla on pari viikkoa sitten julkaistu CNN-uutiskanavan video, jossa näytettiin, miten siirtolaisia kaupataan Libyassa orjiksi. Se näytti, miten tusina miestä myytiin Tripolin ulkopuolella orjiksi huutokaupassa. Hinta oli jopa vain 400 dollaria, noin 340 euroa.

Video on herättänyt järkytystä ympäri maailman, ja siihen on ottanut kantaa myös YK:n pääsihteeri. Ympäri maailmaa, myös Suomessa, on järjestetty mielenosoituksia.

Ruandan ulkoministeriö kertoi selvittävänsä parhaillaan Afrikan unionin kanssa, miten siirtolaisten vastaanotto voitaisiin toteuttaa. Ulkoministeri Louise Mushikiwabo kertoi hallitusmyönteiselle New Times -lehdelle, että maa voisi tarjota apua niille, jotka haluavat palata kotimaahansa, sekä turvapaikan niille, jotka eivät halua. Hän uskoi, että maasta löytyvät tarvittavat resurssit muun muassa kansalaisten avustuksella.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään aikana vuonna 2011. Maassa arvioidaan olevan 700 000:sta jopa miljoonaan siirtolaista, jotka ovat kotoisin muun muassa Egyptistä, Nigeristä, Sudanista, Nigeriasta, Bangladeshista, Syyriasta ja Malista.

Esimerkiksi YK-järjestöt ovat jo pitkään kertoneet, miten siirtolaisia kuolee nälkään ja tauteihin pidätyskeskuksissa. Kurjien olosuhteiden vuoksi moni muuttaa suunnitelmiaan ja pyrkii Eurooppaan.

Monien siirtolaisten päämääränä on Italia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime kuukausina Libyasta Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on kuitenkin pudonnut.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Libya

Lue myös

Ihmisiä luennolla

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.
Parturi ja asiakas

Chile rajoittaa haitilaisten maahantuloa

Monet haitilaiset ovat saapuneet Chileen tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Maaliskuussa valtaan tullut oikeistohallitus on kuitenkin ryhtynyt rajoittamaan heidän viisuminsaantiaan.
Pakolaisleirin telttoja

Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana

Kenian Kakuman pakolaisleirillä 12 prosenttia pakolaisista määrittelee itsensä yrityksen omistajaksi. ”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua”, sanoo YK:n pakolaisohjelman UNHCR:n edustaja Raouf Mazou.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.