Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo )

Ruanda on tarjoutunut antamaan turvapaikan noin 30 000:lle afrikkalaiselle siirtolaiselle, jotka ovat tällä hetkellä jumissa Libyassa.

”Emme voi pysyä hiljaa, kun ihmisiä pahoinpidellään ja myydään kuin karjaa. -- Ruandan hallitus ja kansa seisovat yhteisrintamassa niiden afrikkalaisten veljiemme ja siskojemme kanssa, jotka yhä ovat vankeudessa. Ruanda ei ehkä pysty toivottamaan kaikkia tervetulleeksi, mutta ovemme on ammollaan”, maan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan viime viikolla. Asiasta kertoi muun muassa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ruandan kädenojennuksen taustalla on pari viikkoa sitten julkaistu CNN-uutiskanavan video, jossa näytettiin, miten siirtolaisia kaupataan Libyassa orjiksi. Se näytti, miten tusina miestä myytiin Tripolin ulkopuolella orjiksi huutokaupassa. Hinta oli jopa vain 400 dollaria, noin 340 euroa.

Video on herättänyt järkytystä ympäri maailman, ja siihen on ottanut kantaa myös YK:n pääsihteeri. Ympäri maailmaa, myös Suomessa, on järjestetty mielenosoituksia.

Ruandan ulkoministeriö kertoi selvittävänsä parhaillaan Afrikan unionin kanssa, miten siirtolaisten vastaanotto voitaisiin toteuttaa. Ulkoministeri Louise Mushikiwabo kertoi hallitusmyönteiselle New Times -lehdelle, että maa voisi tarjota apua niille, jotka haluavat palata kotimaahansa, sekä turvapaikan niille, jotka eivät halua. Hän uskoi, että maasta löytyvät tarvittavat resurssit muun muassa kansalaisten avustuksella.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään aikana vuonna 2011. Maassa arvioidaan olevan 700 000:sta jopa miljoonaan siirtolaista, jotka ovat kotoisin muun muassa Egyptistä, Nigeristä, Sudanista, Nigeriasta, Bangladeshista, Syyriasta ja Malista.

Esimerkiksi YK-järjestöt ovat jo pitkään kertoneet, miten siirtolaisia kuolee nälkään ja tauteihin pidätyskeskuksissa. Kurjien olosuhteiden vuoksi moni muuttaa suunnitelmiaan ja pyrkii Eurooppaan.

Monien siirtolaisten päämääränä on Italia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime kuukausina Libyasta Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on kuitenkin pudonnut.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Libya

Lue myös

Katunäkymä ja ihmisiä Nicaraguassa
Nicaragua kuuluu läntisen pallonpuoliskon köyhimpiin maihin, ja sen asukkaista 11 prosenttia on siirtolaisina ulkomailla.
(Kuva:
José Adán Silva
/
IPS
)

Nicaragua torjuu siirtolaisia kovin ottein

Nicaragua on kiristänyt rajavalvontaa ja jopa kieltänyt kansalaisiltaan läpikulkumatkalla olevien auttamisen. Arvostelijat kummeksuvat maan politiikkaa, koska yli kymmenesosa sen omastakin väestöstä asuu ulkomailla.
Älypuhelin
Älypuhelimesta on apua monelle Afrikan siirtolaiselle.
(Kuva:
Aaron Yoo
/
CC BY-ND 2.0
)

Mobiilisovellus auttaa Afrikan siirtolaisia

MigApp-sovelluksen avulla halutaan antaa siirtolaisille tietoa, jotta näiden matka olisi turvallisempi.
Ghanalaiset Nazir Mohammed ja Usman
Nazir Mohammed (vas.) ja hänen ystävänsä Usman palasivat vuonna 2011 kotimaahansa Ghanaan levottomaksi muuttuneesta Libyasta.
(Kuva:
Kwaku Botwe
/
IPS
)

”En soisi edes vihollisteni joutuvan sinne” – Libyasta selvinnyt siirtolainen ei suosittele matkaa kenellekään

Libyasta on tullut monelle siirtolaiselle kauttakulkureitti Eurooppaan, mutta monia odottavat kiristäminen ja jopa orjuus. Nazir Mohammed selvisi täpärästi ja palasi takaisin kotimaahansa Ghanaan.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.