Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo )

Ruanda on tarjoutunut antamaan turvapaikan noin 30 000:lle afrikkalaiselle siirtolaiselle, jotka ovat tällä hetkellä jumissa Libyassa.

”Emme voi pysyä hiljaa, kun ihmisiä pahoinpidellään ja myydään kuin karjaa. -- Ruandan hallitus ja kansa seisovat yhteisrintamassa niiden afrikkalaisten veljiemme ja siskojemme kanssa, jotka yhä ovat vankeudessa. Ruanda ei ehkä pysty toivottamaan kaikkia tervetulleeksi, mutta ovemme on ammollaan”, maan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan viime viikolla. Asiasta kertoi muun muassa Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ruandan kädenojennuksen taustalla on pari viikkoa sitten julkaistu CNN-uutiskanavan video, jossa näytettiin, miten siirtolaisia kaupataan Libyassa orjiksi. Se näytti, miten tusina miestä myytiin Tripolin ulkopuolella orjiksi huutokaupassa. Hinta oli jopa vain 400 dollaria, noin 340 euroa.

Video on herättänyt järkytystä ympäri maailman, ja siihen on ottanut kantaa myös YK:n pääsihteeri. Ympäri maailmaa, myös Suomessa, on järjestetty mielenosoituksia.

Ruandan ulkoministeriö kertoi selvittävänsä parhaillaan Afrikan unionin kanssa, miten siirtolaisten vastaanotto voitaisiin toteuttaa. Ulkoministeri Louise Mushikiwabo kertoi hallitusmyönteiselle New Times -lehdelle, että maa voisi tarjota apua niille, jotka haluavat palata kotimaahansa, sekä turvapaikan niille, jotka eivät halua. Hän uskoi, että maasta löytyvät tarvittavat resurssit muun muassa kansalaisten avustuksella.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään aikana vuonna 2011. Maassa arvioidaan olevan 700 000:sta jopa miljoonaan siirtolaista, jotka ovat kotoisin muun muassa Egyptistä, Nigeristä, Sudanista, Nigeriasta, Bangladeshista, Syyriasta ja Malista.

Esimerkiksi YK-järjestöt ovat jo pitkään kertoneet, miten siirtolaisia kuolee nälkään ja tauteihin pidätyskeskuksissa. Kurjien olosuhteiden vuoksi moni muuttaa suunnitelmiaan ja pyrkii Eurooppaan.

Monien siirtolaisten päämääränä on Italia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime kuukausina Libyasta Italiaan saapuvien siirtolaisten määrä on kuitenkin pudonnut.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Libya

Lue myös

Amnesty: Eurooppa osavastuussa Libyan siirtolaisten kidutuksesta ja ihmiskaupasta

EU tukee Libyan rannikkovartiostoa, jolla puolestaan on yhteyksiä salakuljettajiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan.
(Kuva:
IFRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Jordanian Zaatarin pakolaisleiri avattiin vuonna 2012. Siellä elää noin 80 000 ihmistä.
(Kuva:
Dominic Chavez
/
World Bank
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Maailman suurin pakolaisleirin aurinkovoimala aloitti toimintansa

Jordanian Za'atarin pakolaisleirillä on saatu tähän asti sähköä vain rajoitetusti, mutta uusi 40 000 aurinkopaneelia sisältävä voimala tuo helpotusta.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.