Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen

Fossiilisten polttoaineiden saamat satojen miljardien eurojen tuet ovat suurin este siirtymiselle puhtaisiin energianlähteisiin, todetaan Global Subsidies Initiaven tuoreessa raportissa.

Tuuliturbiini luonnonkukkaniityllä

Fossiilisten polttoaineiden tukien lopettaminen ei yksinään riitä tarpeeksi suuriin päästövähennyksiin tarpeeksi nopeasti, vaan lisäksi tarvitaan vapautuvien varojen ohjaamista uusiutuvan energian tuotantoon, todetaan GSI:n raportissa. Kuvassa Suwałkin tuulipuisto Oławassa Puolassa. Kuva: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget / CC BY 2.0.

Maailmassa käytetään joka vuosi 372 miljardia dollaria eli 337 miljardia euroa fossiilisten polttoaineiden tukiin. Jos summasta vain 10–30 prosenttia suunnattaisiin uusiutuvien energiahankkeiden rahoitukseen, se riittäisi saamaan aikaan vallankumouksellisen siirtymän fossiilisista polttoaineista puhtaaseen energiaan.

Näin todetaan Global Subsidies Initiativen (GSI) tuoreessa raportissa. GSI on osa Sveitsistä ja Kanadasta käsin toimivaa kestävän kehityksen ajatushautomoa International Institution for Sustainable Development (IISD).

Uusiutuva energia on jo nyt hinnaltaan kilpailukykyistä fossiilisiin energianlähteisiin verrattuna. Tukien uudelleenohjaus riittäisi keikauttamaan tasapainon uusiutuvien hyväksi ja loppu tapahtuisi itsestään, raportissa sanotaan.

Tuissa mitattuna siirtymä fossiilisista puhtaisiin energianlähteisiin on jo käynnissä. Globaalisti fossiilisten polttoaineiden tuet ovat vähentyneet ja investoinnit uusiutuviin energianlähteisiin ovat jo kymmenen vuotta olleet suuremmat kuin fossiilisiin.

Uusiutuvaa energiaa tuetaan tällä hetkellä noin 100 miljardilla dollarilla eli reilulla 90 miljardilla eurolla vuodessa.

Ilmaston kannalta muutos ei kuitenkaan tapahdu tarpeeksi nopeasti. Esimerkiksi EU:n alueella hiili, öljy ja ja kaasu saavat edelleen yhtä paljon tukia kuin vuonna 2008, todettiin EU-komission raportissa toukokuussa.

EU:n sisällä on kuitenkin suuria eroja: esimerkiksi Saksa tukee uusiutuvia melkein kolme kertaa enemmän kuin fossiilisia polttoaineita. Myös Espanjassa ja Italiassa uusiutuviin panostetaan fossiilisia enemmän. Sen sijaan Iso-Britannia, Ranska, Hollanti ja Ruotsi suosivat tukipolitiikassaan fossiilisia polttoaineita.

Suomessa fossiilienergian tuet olivat komission raportin mukaan vuonna 2016 jopa hieman suuremmat kuin vuonna 2008.

Fossiilisen energian tuiksi lasketaan muun muassa veronalennukset ja suora rahoitustuki joko energian ostajille tai myyjille. IMF:n mukaan niiden lopettaminen vähentäisi maailman hiilidioksidipäästöjä neljänneksellä.

Fossiilienergian tuet ovat suurin este siirtymässä puhtaisiin energianlähteisiin, GSI:n raportissa todetaan. Pelkästään tukien lopettaminen ei kuitenkaan riitä saamaan aikaan pysyviä päästövähennyksiä tarpeeksi nopeasti, vaan lisäksi tarvitaan vapautuvien varojen ohjaamista uusiutuvan energian tuotantoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia