Rahalähetykset kehitysmaihin yhä kasvussa
Vaikka Eurooppa kärvistelee lamassa ja talouskasvu takkuaa Yhdysvalloissa, rahalähetykset kehitysmaihin ovat jatkaneet kasvuaan, Maailmanpankki raportoi.
Rahaa lähetettiin viime vuonna kehitysmaihin ennätysmäärä, 381 miljardia dollaria (dollari on 0,77 euroa), ja tänä vuonna summan ennustetaan nousevan 406 miljardiin. Kasvu tulee varsinkin öljynviejämaista Persianlahdelta ja Venäjältä.
Tilastoihin kirjautuvat vain virallisia kanavia pitkin lähetetyt rahat. Asiantuntijoiden mukaan epävirallista rahaliikennettä voi olla jopa toinen mokoma.
Vuonna 2008 alkanut rahoituskriisi aiheutti lähetyksiin notkahduksen 2009, mutta sen jälkeen ne palasivat kasvu-uralle. Maailmanpankki ennustaa lähetysten yltävän vuonna 2015 jo 534 miljardiin dollariin, mikä vastaa rikkaiden maiden antamaa kehitysapua nelinkertaisesti.
"Sekä valtioille että tutkijoille oli yllätys, miten vähän maailmantalouden kasvun hidastuminen vaikutti rahalähetyksiin verrattuna muihin rahavirtoihin, kuten vaikkapa viralliseen kehitysapuun", Migration Policy Instituten tutkija Jeanne Batalova sanoo.
Suurin rahalähetysten vastaanottaja on Intia, jonka potti noussee tänä vuonna 70 miljardiin dollariin. Sitä seuraavat Kiina 66 miljardilla, Filippiinit ja Meksiko kumpikin 24 miljardilla ja Nigeria 21 miljardilla dollarilla.
Venäjän öljybuumi on hyödyttänyt etelän entisiä neuvostotasavaltoja. Tadžikistanin kansantuotteesta rahalähetykset muodostivat viime vuonna 47 prosenttia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia