Uutiset Ilmastopolitiikka

Pinokkio-palkinnot jaettu ilmastopahiksille

Kansalaisjärjestöt haluavat palkinnolla kääntää huomion yhtiöihin, jotka yrittävät viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa.
(Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / cc 2.0)

Energiayhtiö Chevron, Ranskan valtion omistama energiayhtiö EDF sekä ranskalainen pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas ovat voittaneet kansalaisjärjestöjen Pinokkio-ilmastonmuutospalkinnon. Palkinto myönnetään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien horjuttamisesta ja paikallisten yhteisöjen vahingoittamisesta.

Palkinnon myöntävät muun muassa kansainvälinen Maan ystävät -järjestö sekä yrityslobbausta tutkiva Corporate Europe Observatory. Kilpailussa sai äänestää yhdeksää ehdokasta kuukauden ajan verkossa.

Paikallisten vaikutusten kategoriassa palkinnon vei BNP-Paribas, joka on rahoittanut hiilivoimaa esimerkiksi Etelä-Afrikassa ja Intiassa. EDF puolestaan sai palkinnon viherpesukategoriassa muun muassa ydinvoiman markkinoimisesta puhtaana energialähteenä. Lobbauspalkinnon sai Chevron, joka on tukenut haitallisena pidettyä vesisärötystä Argentiinassa. Eniten ääniä sai EDF, lähes 8 000.

Järjestöt paheksuvat erityisesti sitä, että voittajista BNP-Paribas ja EDF toimivat myös parhaillaan käynnissä olevien Pariisin ilmastoneuvotteluiden sponsoreina.

"Yhteisöt ympäri maailman kärsivät yrityksistä, jotka osallistuvat salaa ilmastotuhoon ja teeskentelevät samaan aikaan tukevansa ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia. Osa maailman likaisimmista yhtiöistä yrittää ennennäkemättömällä tavalla viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa, mutta ilmastonmuutosta ei saada taltutettua, ellei kierrettä katkaista ja BNP-Paribaksen ja EDF:n kaltaisia yrityksiä potkaista ulos neuvotteluista", sanoo Maan ystävien kaivostoimintakampanjoitsija Colin Roche järjestöjen tiedotteessa.

Ilmastopolitiikka energiaaktivismikansalaisyhteiskuntayhtiötilmastonmuutos Maan ystävät

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.