Uutiset Ilmastopolitiikka

Pinokkio-palkinnot jaettu ilmastopahiksille

Kansalaisjärjestöt haluavat palkinnolla kääntää huomion yhtiöihin, jotka yrittävät viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa.
(Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / cc 2.0)

Energiayhtiö Chevron, Ranskan valtion omistama energiayhtiö EDF sekä ranskalainen pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas ovat voittaneet kansalaisjärjestöjen Pinokkio-ilmastonmuutospalkinnon. Palkinto myönnetään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien horjuttamisesta ja paikallisten yhteisöjen vahingoittamisesta.

Palkinnon myöntävät muun muassa kansainvälinen Maan ystävät -järjestö sekä yrityslobbausta tutkiva Corporate Europe Observatory. Kilpailussa sai äänestää yhdeksää ehdokasta kuukauden ajan verkossa.

Paikallisten vaikutusten kategoriassa palkinnon vei BNP-Paribas, joka on rahoittanut hiilivoimaa esimerkiksi Etelä-Afrikassa ja Intiassa. EDF puolestaan sai palkinnon viherpesukategoriassa muun muassa ydinvoiman markkinoimisesta puhtaana energialähteenä. Lobbauspalkinnon sai Chevron, joka on tukenut haitallisena pidettyä vesisärötystä Argentiinassa. Eniten ääniä sai EDF, lähes 8 000.

Järjestöt paheksuvat erityisesti sitä, että voittajista BNP-Paribas ja EDF toimivat myös parhaillaan käynnissä olevien Pariisin ilmastoneuvotteluiden sponsoreina.

"Yhteisöt ympäri maailman kärsivät yrityksistä, jotka osallistuvat salaa ilmastotuhoon ja teeskentelevät samaan aikaan tukevansa ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia. Osa maailman likaisimmista yhtiöistä yrittää ennennäkemättömällä tavalla viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa, mutta ilmastonmuutosta ei saada taltutettua, ellei kierrettä katkaista ja BNP-Paribaksen ja EDF:n kaltaisia yrityksiä potkaista ulos neuvotteluista", sanoo Maan ystävien kaivostoimintakampanjoitsija Colin Roche järjestöjen tiedotteessa.

Ilmastopolitiikka energiaaktivismikansalaisyhteiskuntayhtiötilmastonmuutos Maan ystävät

Lue myös

Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua.
(Kuva:
Colin
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017
Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.