Uutiset Ilmastopolitiikka

Pinokkio-palkinnot jaettu ilmastopahiksille

Kansalaisjärjestöt haluavat palkinnolla kääntää huomion yhtiöihin, jotka yrittävät viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa.
(Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / cc 2.0)

Energiayhtiö Chevron, Ranskan valtion omistama energiayhtiö EDF sekä ranskalainen pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas ovat voittaneet kansalaisjärjestöjen Pinokkio-ilmastonmuutospalkinnon. Palkinto myönnetään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien horjuttamisesta ja paikallisten yhteisöjen vahingoittamisesta.

Palkinnon myöntävät muun muassa kansainvälinen Maan ystävät -järjestö sekä yrityslobbausta tutkiva Corporate Europe Observatory. Kilpailussa sai äänestää yhdeksää ehdokasta kuukauden ajan verkossa.

Paikallisten vaikutusten kategoriassa palkinnon vei BNP-Paribas, joka on rahoittanut hiilivoimaa esimerkiksi Etelä-Afrikassa ja Intiassa. EDF puolestaan sai palkinnon viherpesukategoriassa muun muassa ydinvoiman markkinoimisesta puhtaana energialähteenä. Lobbauspalkinnon sai Chevron, joka on tukenut haitallisena pidettyä vesisärötystä Argentiinassa. Eniten ääniä sai EDF, lähes 8 000.

Järjestöt paheksuvat erityisesti sitä, että voittajista BNP-Paribas ja EDF toimivat myös parhaillaan käynnissä olevien Pariisin ilmastoneuvotteluiden sponsoreina.

"Yhteisöt ympäri maailman kärsivät yrityksistä, jotka osallistuvat salaa ilmastotuhoon ja teeskentelevät samaan aikaan tukevansa ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia. Osa maailman likaisimmista yhtiöistä yrittää ennennäkemättömällä tavalla viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa, mutta ilmastonmuutosta ei saada taltutettua, ellei kierrettä katkaista ja BNP-Paribaksen ja EDF:n kaltaisia yrityksiä potkaista ulos neuvotteluista", sanoo Maan ystävien kaivostoimintakampanjoitsija Colin Roche järjestöjen tiedotteessa.

Ilmastopolitiikka energiaaktivismikansalaisyhteiskuntayhtiötilmastonmuutos Maan ystävät

Lue myös

Mielenosoittajia Yhdysvalloissa vuonna 2011
Washingtoniin leiriytyneet mielenosoittajat vetosivat vuonna 2011 presidentti Barack Obamaan, ettei hän hyväksyisi XL-öljyputken rakentamista Kanadasta Meksikonlahdelle. Obama noudatti kehotusta, mutta hänen seuraajansa Donald Trump hyväksyi putken ensi töikseen.
(Kuva:
Kanya D'Almeida
/
IPS
)
Liikenneruuhka, autoja
Euroopan hallitukset lisäävät liikenteen aiheuttamia saasteita tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä, käy ilmi tutkimuksesta.
(Kuva:
Petras Gagilas
/
CC BY-SA 2.0
)

Tutkimus: Eurooppa tukee fossiilisia polttoaineita miljardeilla vuosittain

EU on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä. Lupauksen toteuttamisen kanssa tulee kiire, sillä tuoreen selvityksen mukaan etenkin liikenteen tukemiseen pumpataan edelleen miljardeja.
Viiden dollarin seteli
Vihreästä ilmastorahastosta uupuu etenkin dollareita.
(Kuva:
Zack Maccarthy
/
CC BY 2.0
)

Ilmastorahaa lahjoitettu nihkeästi

Rikkaat maat ovat luvanneet nostaa tukensa ilmastonmuutoksen torjunnalle kehitysmaissa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Rahaa on saatu kasaan vasta runsaat kymmenen miljardia dollaria.

Pääuutiset

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson
Frank Johanssonin mielestä järjestöjen pitäisi tehdä enemmän vaikuttamistyötä ja vähemmän kehitysyhteistyötä.(Kuva: Teija Laakso)

Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.
Kuva EU-parlamentin istuntosalissa
Aseteollisuus jyräsi Euroopan parlamentin, kun puolustusrahastosta päätettiin, sanovat järjestöt.(Kuva: © European Union 2017 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.
Euroopan komission rakennus
EU-maat ovat luvanneet antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun, mutta nykymenolla siihen menee vielä vuosikymmeniä, sanovat järjestöt.(Kuva: Richard / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Suomi ja EU hyötyvät kehitysavusta eniten itse

Suomen kehitysyhteistyössä on tapahtunut suurin muutos sitten lamavuosien, sanovat järjestöt. Mikäli omat pakolaiskulut lasketaan kehitysavuksi, Suomi oli viime vuonna oman apunsa tärkein vastaanottaja, todetaan järjestöjen raportissa.