Uutiset Ilmastopolitiikka

Pinokkio-palkinnot jaettu ilmastopahiksille

Kansalaisjärjestöt haluavat palkinnolla kääntää huomion yhtiöihin, jotka yrittävät viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa.
(Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / cc 2.0)

Energiayhtiö Chevron, Ranskan valtion omistama energiayhtiö EDF sekä ranskalainen pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas ovat voittaneet kansalaisjärjestöjen Pinokkio-ilmastonmuutospalkinnon. Palkinto myönnetään ilmastonmuutoksen vastaisten toimien horjuttamisesta ja paikallisten yhteisöjen vahingoittamisesta.

Palkinnon myöntävät muun muassa kansainvälinen Maan ystävät -järjestö sekä yrityslobbausta tutkiva Corporate Europe Observatory. Kilpailussa sai äänestää yhdeksää ehdokasta kuukauden ajan verkossa.

Paikallisten vaikutusten kategoriassa palkinnon vei BNP-Paribas, joka on rahoittanut hiilivoimaa esimerkiksi Etelä-Afrikassa ja Intiassa. EDF puolestaan sai palkinnon viherpesukategoriassa muun muassa ydinvoiman markkinoimisesta puhtaana energialähteenä. Lobbauspalkinnon sai Chevron, joka on tukenut haitallisena pidettyä vesisärötystä Argentiinassa. Eniten ääniä sai EDF, lähes 8 000.

Järjestöt paheksuvat erityisesti sitä, että voittajista BNP-Paribas ja EDF toimivat myös parhaillaan käynnissä olevien Pariisin ilmastoneuvotteluiden sponsoreina.

"Yhteisöt ympäri maailman kärsivät yrityksistä, jotka osallistuvat salaa ilmastotuhoon ja teeskentelevät samaan aikaan tukevansa ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia. Osa maailman likaisimmista yhtiöistä yrittää ennennäkemättömällä tavalla viherpestä imagoaan Pariisin neuvotteluissa, mutta ilmastonmuutosta ei saada taltutettua, ellei kierrettä katkaista ja BNP-Paribaksen ja EDF:n kaltaisia yrityksiä potkaista ulos neuvotteluista", sanoo Maan ystävien kaivostoimintakampanjoitsija Colin Roche järjestöjen tiedotteessa.

Ilmastopolitiikka energiaaktivismikansalaisyhteiskuntayhtiötilmastonmuutos Maan ystävät

Lue myös

Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ruudulla Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015

Kaikilla Pariisin sopimuksen mailla on nyt ilmastolaki tai -politiikka

Parikymmentä vuotta sitten vain kourallinen maita oli säätänyt ilmastolain. Nyt lakeja ja politiikkoja on moninkertaisesti enemmän, mutta sekään ei välttämättä riitä Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Pakolaisia

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.
Mielenosoittaja ja Justice & Democracy for Nicaragua -kyltti

Järjestöt vetoavat: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 162 ihmistä. Suomalaisjärjestöt vaativat ulkoministeriötä osoittamaan, että sen sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen toteutuu myös käytännössä.
Ihmisiä rautatien liepeillä

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.