Järjestöt: Saastuttajat sponsoroivat Pariisin ilmastokokousta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Saastuttajat sponsoroivat Pariisin ilmastokokousta

Sponsorien piti olla "ilmaston ystäviä", mutta esimerkiksi Air Francen valinta herättää närää.

Pariisissa marras–joulukuussa järjestettävien YK:n ilmastoneuvotteluiden sponsorit ovat herättäneet närää järjestöissä, sillä niiden mukaan monet sponsoreista ovat samalla myös suurimpia saastuttajia.

Tällä viikolla julkistettujen ensimmäisten sponsoreiden joukossa ovat muun muassa lentoyhtiö Air France, autovalmistaja Renault-Nissan, pankki- ja sijoitusyhtiö BNP-Paribas sekä energiayhtiöt Engie ja EDF.

Kisajärjestäjä Pierre-Henri Guignardin mukaan sponsorit ovat "ilmaston ystäviä", mutta monet järjestöt ovat toista mieltä.

"Hallitus tarjoaa halvan ja helpon mahdollisuuden monikansallisille ilmastorikollisille viherpestä imagonsa. -- Antaisimmeko tupakan vastaisen taistelun savukevalmistajille? Miksi tehdä niin ilmastopolitiikassa?" kritisoi Ranskan Attac-järjestöä edustava Maxime Combes järjestöjen kannanotossa.

Esimerkiksi Air France vastustaa lentoliikenteen päästövähennyksiä ja vesi- ja jätehuoltoalalla toimiva Suez Environnement on lobannut kyseenalaisen vesisärötystekniikan puolesta. BNP-Paribas on puolestaan ollut Ranskan suurin hiiltä tukeva pankki vuosina 2005–2014, järjestöt sanovat.

"Useimmat yritykset päästävät suuria määriä samoja kasvihuonekaasuja, jotka ovat vastuussa ilmastonmuutoksesta. EDF:n tai Engien hiilivoimalat vastaavat yksin lähes puolesta Ranskan päästöistä", sanoo Malika Peyraut Maan ystävistä.

Kokouksen järjestäminen tulee maksamaan yhteensä noin 170 miljoonaa euroa. Summasta 20 prosenttia on tarkoitus kattaa yksityisellä rahoituksella.

Pariisin ilmastokokous on osa YK:n ilmastoneuvotteluprosessia, ja siellä on tarkoitus saada aikaan kaikkia maailman maita sitova ilmastosopimus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia