Uutiset

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.
Kuivunutta maata Sri Lankassa
Ankarin kuivuus 40 vuoteen on saanut Sri Lankan näyttämään paikoin kuun maisemalta. (Kuva: Amantha Perera / IPS)

(IPS) -- Viime vuosi oli kauhea srilankalaisen pienviljelijän Newton Gunathilekan, 52, elämässä. Hän joutui ensi kerran 35 vuoteen hylkäämään riisipeltonsa etsiäkseen perheelleen elantoa muualta.

Vuosia jatkunut kärventävä kuivuus oli tuhonnut kaksi satoa kokonaan, ja Gunathilekalle oli kertynyt yli tuhat euroa velkaa. Hän joutui hankkiutumaan lähikaupunkiin työnhakuun.

”Mitä muutakaan saatoin tehdä? Kylässä ei ole töitä, ja pellot ovat kuivina. Kaikki lähtevät etsimään työtä muualta”, Gunathileka sanoo.

Hän sai hanttihommia tupakkapelloilta ja rakennuksilta alle viiden euron päiväpalkalla. Lopulta vaimonkin täytyi etsiä satunnaistöitä, ja pari on elättänyt niillä kahta lastaan viime kuukaudet. On epävarmaa, palaavatko he koskaan viljelmilleen, vaikka kuivuus hellittäisikin.

Maaltapako kiihtyy

Vaikeutuvat olosuhteet kiihdyttävät maaltapakoa. Viranomaisten mukaan Adigaman kylästä samalla luoteisella Puttalamin alueella on lähtenyt jopa 200 henkeä parin vuoden aikana. Valtaosa heistä on nuoria.

”Lokakuusta 2016 marraskuulle 2017 ei saatu juuri lainkaan sadetta. Kolme satoa on menetetty. Kun sateisiin ei voi enää luottaa, maanviljely käy hyvin riskialttiiksi”, valtion hallintoa alueella edustava Sisira Kumara tiivistää.

21 miljoonan asukkaan Sri Lankassa yli 2 miljoonaa ihmistä kärsi viime vuonna kuivuudesta, kun taas tulvat vaikeuttivat puolen miljoonan elämää. Riisisato oli heikoin yli kymmeneen vuoteen ja jäi 40 prosenttia edellisvuotisesta. YK:n mukaan viime vuoden kuivuus oli pahin 40 vuoteen.

Elanto on tiukassa

Srilankalainen riisinviljelijä joutuu raatamaan ympärivuotisesti reilun hehtaarin vainiolla ansaitakseen kuukaudessa noin sata euroa. Se pitää perheen nipin napin köyhyysrajan yläpuolella, maatalousministeriön virkamies M.W. Weerakoon laskee.

”Se ei onnistu, jos sateet oikuttelevat. Siksi viljelijät lähtevät”, hän sanoo. Tilastojen mukaan viidennes srilankalaisista on maansisäisiä muuttajia, ja liike kiihtyy ilmastonmuutoksen seurauksena.

Yritykset kiskoa elanto pellolta johtavat velkaloukkuun. Kun kuivuus oli huipussaan viime elokuussa, perheiden velkataakka oli kasvanut vuodessa 50 prosenttia, Maailman ruokaohjelman (WFP) selvitys kertoi.

Kun pankeista ei heru luottoa, talonpojat joutuvat turvautumaan epävirallisiin rahanlainaajin, jotka perivät kiskurikorkoja.

Maatalous ja kehitysmaat köyhyysmaataloustyö Sri Lanka Suomen IPS

Naiset orjina Omanissa

(IPS) -- Sri Lankan pohjoisosissa kärsitään yhä vuonna 2009 päätyneen sisällissodan seurauksista. Alueella elää paljon leskeksi jääneitä tamilinaisia, joiden on vaikea löytää työtä. Heistä tulee helppoja uhreja häikäilemättömille värväreille.

Afriel-kansalaisjärjestö pelasti viime vuonna Persianlahden Omanista 15 srilankalaisnaista, jotka eivät olleet saaneet palkkaa kuukausiin. ”Kun kotikylässä ei ole työtä, epätoivoiset naiset tarttuvat melkein mihin tahansa tarjoukseen”, Afrielin johtaja Ravidra de Silva sanoo.

”Kaikille ei löytynyt kotitaloustyötä, joten meitä kierrätettiin palkatta satunnaishommissa Muscatissa kolme kuukautta, jotta välittäjät saivat rahansa”, pelastettuihin kuuluva sotaleski Nathkulasinham Nesemalhar, 54, kertoo.

Lue myös

Viljelijä kaktuspellolla

Kaktus maistuu lehmille Brasiliassa

Kuivuus vaikeutta karjanhoitoa Brasiliassa, mutta veden varastoinnista ja kaktusrehusta on löytynyt yllättävä helpotus.
Maanviljelijä ja härkä

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Pelto Argentiinassa

Argentiinan soijapääkaupunki purkamassa glyfosaattikiellon

Rosarion kaupungissa kiellettiin kasvimyrkky glyfosaatin käyttö, mutta soijantuottajat saivat käännettyä valtuutettujen pään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.