Nellimin porojen pakkoteurastukselle stoppi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nellimin porojen pakkoteurastukselle stoppi

YK:n ihmisoikeuskomitea määräsi Suomea keskeyttämään suunnitellut porojen pakkoteurastukset, jotka uhkaavat Nellimin perinteistä poronhoitokulttuuria.

YK:n ihmisoikeuskomitea on pyytänyt Suomea keskeyttämään Ivalon paliskunnan suunnittelemat porojen pakkoteurastukset.

Nellimin poronhoitajat ovat useana vuonna teurastaneet porojaan vähemmän kuin paliskunnan teurastussuunnitelma vaatii. Korkein hallinto-oikeus päätti viime keväänä, että tästä johtuvat niin sanottujen rästiporojen pakkoteurastukset voivat edetä. Viimeksi niitä on tehty vuonna 2007.

Pakkoteurastuksissa nellimiläisille määrätyt kiintiöt ylittävät kuitenkin koko porotokan eläinmäärän ja uhkaavat tuhota perinteisen vapaaseen laidunnukseen perustuvan poronhoidon Nellimin kylässä, sanovat Suomen YK-liitto, Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto-Liitto ja Osuuskunta Lumimuutos tiedotteessaan.

"Poronhoitolain sallima päätös on käytännössä oikeusmurha ja useiden perusoikeuksien vastainen. Nellimiläisiltä ollaan viemässä kerralla omaisuus, elinkeino ja mahdollisuus jatkaa poronhoitoa tulevaisuudessa", tiedotteessa sanotaan. Teuraaksi olisivat joutuneet Nellimin tokkakunnan neljän poronhoitajan kaikki eläimet.

Tiedotteen kirjoittajien mukaan ongelma on, että päätös ei huomioi saamelaisten poronhoidon erityispiirteitä. Nellimin poronhoitajilla on selvinnyt vasoja muuta paliskuntaa vähemmin, joten kaikille poronhoitajille samansuuruisiksi määrätty teurastuskiintiö on heidän kohdallaan epärealistinen.

"Pakkoteurastuksilla asiaa ei ratkaista oikeudenmukaisesti. Sen sijaan neuvotteluja tulisi jatkaa ja uudistaa poronhoitolaki vastaamaan kansainvälisiä velvoitteita," sanoo koordinaattori Jenni Kauppila Suomen YK-liitosta.

Fifi-verkkolehden mukaan taustalla on myös vanha metsäkiista, jossa metsurit ottivat yhteen poronhoitajien ja luonnonsuojelijoiden kanssa laidunmetsän säilyttämisestä luonnontilassa. Nyt metsä on suojeltu seuraavaksi 20 vuodeksi, mutta sopimus hakkuurauhasta raukeaa, mikäli perinteinen vapaaseen laiduntamiseen perustuva poronhoito alueella lakkaa. Mikäli Nellimin poronhoitajien kaikki eläimet teurastetaan, näin luultavasti kävisi.

Rauha saavutettiin nyt ainakin puoleksi vuodeksi, sillä Ulkoministeriön mukaan Suomella on sen verran aikaa antaa vastine asiasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia