Kuluttaja: Karkkien raaka-aineita valmistetaan huonoissa olosuhteissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuluttaja: Karkkien raaka-aineita valmistetaan huonoissa olosuhteissa

Lehden selvityksen mukaan kaikki suomalaiset makeistalot eivät varmista, että raaka-aineita tehdään reiluissa olosuhteissa.

Makeisten valmistuksessa käytettävä karnaubavaha tulee pääosin Koillis-Brasiliasta, jossa sitä kerätään yleisesti huonoissa olosuhteissa, kertoo Kuluttaja-lehti. Lehden tekemän selvityksen mukaan kaikki suomalaiset makeisvalmistajat eivät varmista, että raaka-aineet tulevat lähteistä, joissa työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan.

Vaikka teollisuus vakuuttaa, että bisnestä hoidetaan vastuullisesti, eivät periaatteet ulotu maaseudun työntekijöille asti. Kerääjien turvavarusteet ovat antiikkisia ja palkka riittää vaivoin elämiseen.

Karnaubavahaa saadaan palmunlehdistä, joiden keräysaika kestää elokuusta joulukuuhun. Kun vaha irrotetaan lehdistä, ilmaan lentää keuhkoja rasittavaa pölyä. Irrottamisen jälkeen vaha keitetään kiehuvan kuumaksi, jonka jälkeen se jäähdytetään kiinteäksi massaksi. Muun muassa iho ja silmät ovat vaarassa monessa prosessin vaiheessa, mutta minkäänlaisia suojavarusteita ei työntekijöillä ole.

Brasiliasta viedään vuosittain tuhansia tonneja maailmalle, jossa vahaa käytetään kosmetiikassa, kiillotusaineissa ja erityisesti makeisissa. Vahan alkuperäinen tarkoitus on suojata lehteä kuivumasta, mutta makeisten valmistuksessa se antaa karamellille kiiltävän pinnan ja estää niitä tarttumasta toisiinsa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia