Kuilu EU:n rikkaiden ja köyhien jäsenmaiden välillä kasvanut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuilu EU:n rikkaiden ja köyhien jäsenmaiden välillä kasvanut

Euroalueella on tällä hetkellä virallisten lukujen mukaan 19 miljoonaa työtöntä ja kriisille ei näy loppua vuonna 2013, sanoo Euroopan komissio.

Meneillään oleva talouskriisi on syventänyt rikkaiden ja köyhien maiden välistä kuilua, toteaa Euroopan komissio viime viikolla julkaistussa katsauksessaan.

"Vuosi 2012 oli jälleen kerran erittäin huono vuosi Euroopalle", EU:n työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaava komissaari Laszlo Andorin sanoo.

Komission vuosiraportin mukaan (pdf) eniten kriisistä ovat kärsineet nuoret, työttömät naiset, yksinhuoltajaäidit ja siirtolaiset erityisesti Itä- ja Etelä-Euroopassa. Euroalueella on tällä hetkellä virallisten lukujen mukaan 19 miljoonaa työtöntä, mikä on viimeisen kahden vuosikymmenen ennätys. Suomen ilmoitettu työttömyysaste marraskuussa 2012 oli 7,9 prosenttia.

Andorin mukaan sosiaaliturvajärjestelmät ovat epäonnistuneet suojelemaan kotitalouksia talouskriisin vaikutuksilta.

"Vahva sosiaalitukijärjestelmä, johon kuuluu esimerkiksi yksinhuoltajaäitien tukeminen ja toimiva työttömyysturva, olisi hyvä lääke huippukorkeisiin työttömyyslukuihin", raportissa sanotaan.

Vastaavasti Pohjoismaissa, Saksassa, Puolassa ja Ranskassa taloudellinen tilanne on keskimäärin parantunut. Komission mukaan vahvat hyvinvointijärjestelmät ja joustavat työmarkkinat ovat edesauttaneet tilannetta.

Vaikka komission presidentin Manual Barroson mukaan pahin eurokriisi olisi jo ohi, Andor ei kuitenkaan näe merkkejä yhteiskunnallisen tilanteen parantumisesta tänä vuonna. Aiemmin tässä kuussa tiukkoja säästötoimia vaatineen Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n taloustieteilijät myönsivät (pdf) epäonnistuneensa ennustuksissaan taloussuositustensa vaikutuksista unionin taloudelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia