Tutkimusraportti: Solidaarisuustalous leviää Euroopassa ja maailmalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimusraportti: Solidaarisuustalous leviää Euroopassa ja maailmalla

Eurooppalaisselvityksessä mukana olleen Eetti ry:n mukaan inhimillisiä ja ympäristöllisiä arvoja korostava solidaarisuustalous on yksi vastaus kapitalistisen talousjärjestelmän kriisiin.

Vihanneksia

Monissa solidaarisuustalousaloitteissa tuotetaan ruokaa. Kuva: thebittenword.com / Flickr / CC BY 2.0.

Maailmanlaajuiset ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan liittyvät kriisit ovat lisänneet kiinnostusta solidaarisuustalouteen, josta on tullut kasvava ilmiö niin Euroopassa kuin maailmallakin, selviää tällä viikolla julkaistusta tuoreesta tutkimusraportista.

”Nykyinen talousjärjestelmä on kriisissä, johon solidaarisuustalous on yksi vastaus. Kapitalismi ei ole luonut hyvinvointia kaikille, joten ihmiset ympäri maailmaa ovat ryhtyneet rakentamaan uudenlaista taloutta”, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) hallintopäällikkö Maija Lumme järjestön tiedotteessa.

Eetti oli suomalaisedustajana mukana 23 eurooppalaisjärjestön muodostamassa tutkimusverkostosta, joka keräsi tutkimusraporttiin 55 esimerkkiä solidaarisuustaloudesta Euroopasta sekä muualta maailmasta.

Solidaarisuustaloudella tarkoitetaan taloutta, jonka päätarkoituksena ei ole voiton tuottaminen vaan inhimillisten tarpeiden tyydyttäminen ympäristöä sekä solidaarisia periaatteita kunnioittaen.

Mukana raportissa oli esimerkiksi kumppanuusmaatalouden, reilun kaupan, eettisen rahoitustoiminnan, uusiutuvan energian ja vastuullisen turismin hankkeita. Hankkeissa oli mukana yhteensä yli 13 000 ihmistä, ja ne työllistivät suoraan tai epäsuorasti yli 1 500 ihmistä.

Suomalaishankkeista raportissa esitellään Oma maa -osuuskunta, joka tuottaa jäsenilleen ekologisen viljelyn periaattein kasvatettua ruokaa.

Monet solidaarisuustaloushankkeista ovat innovatiivisia, mutta haasteena on raportin mukaan se, että ne ovat vielä suppeita, verkostoituminen on vähäistä eikä suuri yleisö tunne ilmiötä laajasti. Yhteistyö sekä parempi lainsäädäntö voisivatkin kannustaa luomaan uusia hankkeita ja tukea jo olemassa olevia, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia