Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut. (Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0 )

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on vähentynyt Afrikassa vain 15 prosenttia vuosina 1990–2013, selviää tuoreesta Afrikan kestävän kehityksen raportista.

Sen mukaan eniten köyhyydestä kärsivät naiset ja nuoret. Köyhyys kurittaa myös työssäkäyviä, sillä vaikka alueen talous on kasvanut, talouskasvu ei ole onnistunut luomaan riittävästi kunnollisia työpaikkoja, raportissa todetaan. Tilannetta pahentaa se, että alle prosentti Afrikan työttömistä saa työttömyysetuuksia ja Pohjois-Afrikkaa lukuun ottamatta vain 19 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. 

Mikäli Pohjois-Afrikkaa ei oteta lukuun, noin 41 prosenttia afrikkalaisista eli äärimmäisessä köyhyydessä vuonna 2013.

Raportin tarkoituksena oli selvittää, miten Afrikan maat pärjäävät YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä Afrikan oman alueellisen kehityssuunnitelman Agenda 2063:n toteuttamisessa. Afrikan myönteisiin saavutuksiin kuuluvat sen mukaan sukupuolten tasa-arvon parantuminen, äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen sekä 3G-verkon kattavuuden kasvu.

Ongelmana on raportin mukaan kuitenkin datan puute.

”Kuutta kymmenestä kestävän kehityksen tavoitteiden indikaattorista ei voi seurata Afrikassa datan puutteen vuoksi. Datajärjestelmämme vahvistaminen on välttämätöntä, ei vain seurannan vuoksi, vaan myös siksi, että voidaan tehdään tietoon perustuvia päätöksiä”, sanoo Afrikan talouskomission johtaja Vera Songwe tiedotteessa.

Raportin ovat laatineet yhteistyössä YK:n kehitysohjelma UNDP, Afrikan kehityspankki, Afrikan unionin komissio ja YK:n Afrikan talouskomissio.

Kestävän kehityksen tavoitteet kestävän kehityksen tavoitteetköyhyys Afrikka

Lue myös

Maapalloveistos Chicagossa
Järjestöt haluavat, että kauppa on linjassa kestävän kehityksen kanssa.
(Kuva:
John LeGear
/
CC BY-SA 2.0
)

Järjestöt: Reilummat pelisäännöt kansainväliseen kauppaan

Suomalaisjärjestöt haluavat, että EU:n ja Suomen kauppapolitiikka käännetään oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tällä hetkellä kansainvälinen kauppa ja ihmisoikeus- sekä ympäristösopimukset törmäävät toisiinsa, ne sanovat.
Bangladeshilaisia lapsia
Koulutus vähentää eriarvoisuutta. Kuvan bangladeshilaiset lapset ovat päässeet paikallisen Brac-kansalaisjärjestön pitämään esikouluun.
(Kuva:
Mahmuddun Rashed Manik
/
Suomen IPS
)

Eriarvoisuus estää kestävän kehityksen

Parhaatkin maat voisivat tehdä enemmän eriarvoisuuden vähentämiseksi. Esimerkiksi Belgian verotus hellii suuryrityksiä, ja Tanska on keventänyt rikkaimpien verotusta, moittii Oxfam-järjestön Yhdysvaltain-johtaja Abby Maxman.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.
(Kuva:
Freya Morales
/
UNDP
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 43 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.