Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut. (Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus on vähentynyt Afrikassa vain 15 prosenttia vuosina 1990–2013, selviää tuoreesta Afrikan kestävän kehityksen raportista.

Sen mukaan eniten köyhyydestä kärsivät naiset ja nuoret. Köyhyys kurittaa myös työssäkäyviä, sillä vaikka alueen talous on kasvanut, talouskasvu ei ole onnistunut luomaan riittävästi kunnollisia työpaikkoja, raportissa todetaan. Tilannetta pahentaa se, että alle prosentti Afrikan työttömistä saa työttömyysetuuksia ja Pohjois-Afrikkaa lukuun ottamatta vain 19 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. 

Mikäli Pohjois-Afrikkaa ei oteta lukuun, noin 41 prosenttia afrikkalaisista eli äärimmäisessä köyhyydessä vuonna 2013.

Raportin tarkoituksena oli selvittää, miten Afrikan maat pärjäävät YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä Afrikan oman alueellisen kehityssuunnitelman Agenda 2063:n toteuttamisessa. Afrikan myönteisiin saavutuksiin kuuluvat sen mukaan sukupuolten tasa-arvon parantuminen, äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen sekä 3G-verkon kattavuuden kasvu.

Ongelmana on raportin mukaan kuitenkin datan puute.

”Kuutta kymmenestä kestävän kehityksen tavoitteiden indikaattorista ei voi seurata Afrikassa datan puutteen vuoksi. Datajärjestelmämme vahvistaminen on välttämätöntä, ei vain seurannan vuoksi, vaan myös siksi, että voidaan tehdään tietoon perustuvia päätöksiä”, sanoo Afrikan talouskomission johtaja Vera Songwe tiedotteessa.

Raportin ovat laatineet yhteistyössä YK:n kehitysohjelma UNDP, Afrikan kehityspankki, Afrikan unionin komissio ja YK:n Afrikan talouskomissio.

Kestävän kehityksen tavoitteet kestävän kehityksen tavoitteetköyhyys Afrikka

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Maapalloveistos Chicagossa

Järjestöt: Reilummat pelisäännöt kansainväliseen kauppaan

Suomalaisjärjestöt haluavat, että EU:n ja Suomen kauppapolitiikka käännetään oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tällä hetkellä kansainvälinen kauppa ja ihmisoikeus- sekä ympäristösopimukset törmäävät toisiinsa, ne sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.