Kohti Kumppanuutta kertoo Suomen kehitysyhteistyön vaiheista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kohti Kumppanuutta kertoo Suomen kehitysyhteistyön vaiheista

Suomen kehitysyhteistyön merkkivuoden kunniaksi julkaistu "Kohti Kumppanuutta - kuinka Suomi oppi tekemään kehitysyhteistyötä 1965-2005" on lyhyt katsaus kehitysyhteistyön neljään vuosikymmeneen. Juhani Arton kirjoittama kirja pohjautuu pääosin lehtileikkeisiin ja haastatteluihin. Ohessa kirjan esipuhe sekä linkki PDF-versioon.

"Kohti Kumppanuutta - kuinka Suomi oppi tekemään kehitysyhteistyötä 1965-2005" on lyhyt katsaus kehitysyhteistyön neljään vuosikymmeneen. Ohessa kirjan esipuhe sekä linkki PDF-versioon.

LUKIJALLE

Suomalaiset ovat tehneet kehitysyhteistyötä yli sata vuotta. Vuosikymmeniä se oli ennen muuta Suomen Lähetysseuran Ambomaalla, Pohjois-Namibiassa, tekemän työn varassa.

Suomen valtio ryhtyi kehitysavun antajaksi 1950-luvun jälkipuoliskolla. Toiminta pysyi vuosia niin pienimuotoisena, ettei sitä varten perustettu erillistä organisaatiota.

Ensimmäisen kehitysapuorganisaationsa valtio loi perustamalla kansainvälisen kehitysavun toimiston. Se aloitti toimintansa 1. maaliskuuta 1965.

Tämä kirja on lyhyt katsaus kahdenvälisen julkisen kehitysyhteistyön neljään vuosikymmeneen. Tarkoituksena on johdatella keskeisiin asioihin, kehityssuuntiin, kiistoihin ja käänteisiin. Monenkeskinen ja humanitaarinen apu sekä pakolaispolitiikka on kuitenkin jätetty tarkastelun ulkopuolelle.

Kirjan alku- ja loppuosat koostuvat haastatteluista, joissa kehitysyhteistyön entiset ja nykyiset johtavat virkamiehet kommentoivat alan menneitä vuosikymmeniä tämän hetken näkökulmasta ja selostavat toiminnan ajankohtaisia linjauksia.

Keskimmäiset osat perustuvat sanomalehtijuttuihin, joita kehitysyhteistyön viranomaiset ovat vuosien mittaan leikanneet talteen ja mapittaneet. Käytössäni on ollut useita hyllymetrillisiä mappeja, jotka pullistelevat Suomen julkista kehitysyhteistyötä käsittelevistä lehtileikkeistä. Ne tekivät mahdolliseksi hahmottaa kertomuksen siitä, miten Suomi ja suomalaiset ovat vähitellen oppineet tekemään yhä paremmin kehitysyhteistyötä.

Haastatteluista ja lehtileikkeisiin pohjautuvista jaksoista on valmisteilla tätä kirjaa laajempi nettiversio.

Helsingissä 4.2.2005 Juhani Artto

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia