Uutiset

Kepa: Maailman pelastaminen hallitukselta vielä kesken

Esimerkiksi rahoitusmarkkinaveron käyttöönotto ja kehitysapuvarojen korottaminen polkevat yhä paikallaan hallitusohjelman lupauksista huolimatta.
(Kuva: ZuRe / Flickr.com / cc 2.0)

Hallituksella riittää vielä tehtävää hallitusohjelmassa mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi, jos Suomi haluaa olla lupaustensa mukainen edelläkävijä, arvioi kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteistyöjärjestö Kepa.

Valtioneuvosto julkaisi helmikuun viimeisenä päivänä hallitusohjelman puoliväliarvion.

Kepa nostaa hallitusohjelmasta esiin esimerkiksi tavoitteet kiirehtiä kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa, tehdä esitys ilmastolaista sekä pyrkiä nostamaan kehitysyhteistyömäärärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Suomi kuitenkin päätti jäädä ulkopuolelle EU-maiden rahoitusmarkkinaveroa valmistelevasta ryhmästä ja kehitysyhteistyörahat on jäädytetty, Kepa muistuttaa. Sen sijaan ilmastolaki on luvatun mukaisesti valmisteilla, ja järjestöt ovat olleet siihen kohtuullisen tyytyväisiä.

Hallitusohjelman painopisteitä ovat köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen, julkisen talouden vakauttaminen sekä kestävän kasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen.

Valtioneuvoston oman tiedotteen mukaan kriittisimmät uusia lisäpäätöksiä vaativat hallitusohjelman tavoitteet liittyvät talouskasvuun, työllisyyteen sekä julkisen talouden kestävyyteen.

kehityspolitiikka Suomi Kepa

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.