Uutiset

Kepa: Maailman pelastaminen hallitukselta vielä kesken

Esimerkiksi rahoitusmarkkinaveron käyttöönotto ja kehitysapuvarojen korottaminen polkevat yhä paikallaan hallitusohjelman lupauksista huolimatta.
(Kuva: ZuRe / Flickr.com / cc 2.0)

Hallituksella riittää vielä tehtävää hallitusohjelmassa mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi, jos Suomi haluaa olla lupaustensa mukainen edelläkävijä, arvioi kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteistyöjärjestö Kepa.

Valtioneuvosto julkaisi helmikuun viimeisenä päivänä hallitusohjelman puoliväliarvion.

Kepa nostaa hallitusohjelmasta esiin esimerkiksi tavoitteet kiirehtiä kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa, tehdä esitys ilmastolaista sekä pyrkiä nostamaan kehitysyhteistyömäärärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Suomi kuitenkin päätti jäädä ulkopuolelle EU-maiden rahoitusmarkkinaveroa valmistelevasta ryhmästä ja kehitysyhteistyörahat on jäädytetty, Kepa muistuttaa. Sen sijaan ilmastolaki on luvatun mukaisesti valmisteilla, ja järjestöt ovat olleet siihen kohtuullisen tyytyväisiä.

Hallitusohjelman painopisteitä ovat köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen, julkisen talouden vakauttaminen sekä kestävän kasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen.

Valtioneuvoston oman tiedotteen mukaan kriittisimmät uusia lisäpäätöksiä vaativat hallitusohjelman tavoitteet liittyvät talouskasvuun, työllisyyteen sekä julkisen talouden kestävyyteen.

kehityspolitiikka Suomi Kepa

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.