Jyri Jaakkolan murhatutkinta halutaan Suomeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jyri Jaakkolan murhatutkinta halutaan Suomeen

Meksikolaiset ihmisoikeusjuristit haluavat tuoda Meksikossa jo vuosia paikoillaan junnanneen surmatutkinnan Suomeen.

Kaksi vuotta sitten Meksikossa surmatun aktivistin Jyri Jaakkolan ja meksikolaisen Beatriz Cariñon perheenjäsenet aikovat haastaa Oaxacan entisen kuvernöörin Ulises Ruiz Ortizin oikeuteen Suomessa, kertoo Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto.

Tarkoituksena on edetä Meksikossa puutteellisiksi jääneissä tutkimuksissa, jotka eivät vielä ole saattaneet ketään vastuuseen huhtikuussa 2010 tapahtuneista surmista.

Syytteiden nostamista Suomessa perustellaan Meksikossa vallitsevilla rankaisemattomuus- ja ihmisoikeusongelmilla, jotka vaikeuttavat tapahtumien avaintodistajien turvallisuuden takaamisen murhatutkinnan yhteydessä.

Meksikolaiset asianajajat David Peña ja Karla Michel Salas saapuivat Suomeen viime viikolla valmistellakseen syytteet ja saadakseen tietoa syyteharkinnan aloittamiseksi. Suomen oikeuslaitos voi analysoida tapausta, sillä sen seurauksena kuoli yksi Suomen kansalainen toisen maan alueella.

Peñan mukaan syytteiden tutkintaa puoltavat sekä vahva todistusaineisto että ennakkotapaukset Suomessa aikaisemmin rikoksistaan ihmisyyttä vastaan tuomituista Ugandan ja Sierra Leonen sotilaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia