Uutiset

Jyri Jaakkolan murhatutkinta halutaan Suomeen

Meksikolaiset ihmisoikeusjuristit haluavat tuoda Meksikossa jo vuosia paikoillaan junnanneen surmatutkinnan Suomeen.
Suomalaisen aktivistin Jyri Jaakkolan murhasta Meksikossa ei ole vieläkään asetettu syytteeseen ketään. (Kuva: margaretkilljoy / Flickr.com / cc 2.0)

Kaksi vuotta sitten Meksikossa surmatun aktivistin Jyri Jaakkolan ja meksikolaisen Beatriz Cariñon perheenjäsenet aikovat haastaa Oaxacan entisen kuvernöörin Ulises Ruiz Ortizin oikeuteen Suomessa, kertoo Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto.

Tarkoituksena on edetä Meksikossa puutteellisiksi jääneissä tutkimuksissa, jotka eivät vielä ole saattaneet ketään vastuuseen huhtikuussa 2010 tapahtuneista surmista.

Syytteiden nostamista Suomessa perustellaan Meksikossa vallitsevilla rankaisemattomuus- ja ihmisoikeusongelmilla, jotka vaikeuttavat tapahtumien avaintodistajien turvallisuuden takaamisen murhatutkinnan yhteydessä.

Meksikolaiset asianajajat David Peña ja Karla Michel Salas saapuivat Suomeen viime viikolla valmistellakseen syytteet ja saadakseen tietoa syyteharkinnan aloittamiseksi. Suomen oikeuslaitos voi analysoida tapausta, sillä sen seurauksena kuoli yksi Suomen kansalainen toisen maan alueella.

Peñan mukaan syytteiden tutkintaa puoltavat sekä vahva todistusaineisto että ennakkotapaukset Suomessa aikaisemmin rikoksistaan ihmisyyttä vastaan tuomituista Ugandan ja Sierra Leonen sotilaista.

ihmisoikeudetaktivismikorruptio & läpinäkyvyysoikeus ja rikos Suomi

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.