Uutiset

Jyri Jaakkolan murhatutkinta halutaan Suomeen

Meksikolaiset ihmisoikeusjuristit haluavat tuoda Meksikossa jo vuosia paikoillaan junnanneen surmatutkinnan Suomeen.
Suomalaisen aktivistin Jyri Jaakkolan murhasta Meksikossa ei ole vieläkään asetettu syytteeseen ketään. (Kuva: margaretkilljoy / Flickr.com / cc 2.0)

Kaksi vuotta sitten Meksikossa surmatun aktivistin Jyri Jaakkolan ja meksikolaisen Beatriz Cariñon perheenjäsenet aikovat haastaa Oaxacan entisen kuvernöörin Ulises Ruiz Ortizin oikeuteen Suomessa, kertoo Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto.

Tarkoituksena on edetä Meksikossa puutteellisiksi jääneissä tutkimuksissa, jotka eivät vielä ole saattaneet ketään vastuuseen huhtikuussa 2010 tapahtuneista surmista.

Syytteiden nostamista Suomessa perustellaan Meksikossa vallitsevilla rankaisemattomuus- ja ihmisoikeusongelmilla, jotka vaikeuttavat tapahtumien avaintodistajien turvallisuuden takaamisen murhatutkinnan yhteydessä.

Meksikolaiset asianajajat David Peña ja Karla Michel Salas saapuivat Suomeen viime viikolla valmistellakseen syytteet ja saadakseen tietoa syyteharkinnan aloittamiseksi. Suomen oikeuslaitos voi analysoida tapausta, sillä sen seurauksena kuoli yksi Suomen kansalainen toisen maan alueella.

Peñan mukaan syytteiden tutkintaa puoltavat sekä vahva todistusaineisto että ennakkotapaukset Suomessa aikaisemmin rikoksistaan ihmisyyttä vastaan tuomituista Ugandan ja Sierra Leonen sotilaista.

ihmisoikeudetaktivismikorruptio & läpinäkyvyysoikeus ja rikos Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.