Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”

Jemenissä on kuollut tänä vuonna koleraan yhdeksän kertaa enemmän ihmisiä kuin samaan aikaan viime vuonna.

Kaksi mielenosoittajaa Hands off Jemen -kylttien kera

Jemenin konfliktia vastaan on osoitettu mieltä ympäri maailman, sillä monet länsimaat myyvät aseita maata pommittavalla Saudi-Arabialle. Lontoossa osoitettiin mieltä kesäkuussa 2018. Iso-Britannia on hiljattain jäädyttänyt uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0.

Jemenissä on havaittu tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana lähes 440 000 koleratartuntaa, enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Sadekausi johtaa todennäköisesti tautiaallon pahenemiseen, varoittaa Jemenissä avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera-aalto puhkesi sisällissotaa käyvässä Jemenissä syksyllä 2016. Se on likaisen veden ja ruuan kautta leviävä ripulitauti, joka voi hoitamattomana tappaa tunneissa.

Tammi–kesäkuun aikana tautiin kuoli Jemenissä 695 ihmistä, yhdeksän kertaa enemmän kuin samana ajankohtana viime vuonna.
 
”Tautiaallot ovat nyt yleisiä terveysjärjestelmän romahduksen ja heikon sanitaatiojärjestelmän takia ja koska väestö on yhä haavoittuvampi pakolaisuuden ja aliravitsemuksen vuoksi. Terveysjärjestelmä on huomattavan paineen alla. Vain puolet terveyskeskuksista toimii ja muut ovat suljettuja tai toimivat vain osittain”, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Jemenin sisällissota kärjistyi keväällä 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemenin hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia.

Konflikti on vaurioittanut vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria ja romahduttanut terveysjärjestelmän. Polttoainetta on vaikea saada, mikä taas vaikeuttaa jäteveden pumppausta ja roskien keruuta ja lisää näin tauteja entisestään. Noin 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

Kolera on erityisen vaarallinen aliravituille lapsille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Pelastakaa Lasten mukaan tänä vuonna koleraan sairastuneista 203 000 on alle 15-vuotiaita. Ainakin 193 lasta on kuollut koleraan liittyviin tauteihin tänä vuonna.

Viime viikkoina tautiepäilyjen määrä on pysynyt vakaana, mutta Pelastakaa Lapset pelkää, että sateet, tulvat, vesijärjestelmien murtuminen ja apurahoituksen vähyys lisäävät tapausten määrää. Avunantajamaat ovat lahjoittaneet Jemenille vain noin kolmanneksen sen tarvitsemasta avusta.

”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”, Kirolos sanoo.

Pelastakaa Lapset tukee Jemenissä muun muassa terveydenhuoltopalveluita sekä ohjelmia, joissa lisätään tietoisuutta tautien ehkäisystä ja puhdistetaan vettä. Sen mukaan kuitenkin vain sodan loppuminen lopettaisi koleran leviämisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia