Uutiset Ihmiskauppa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään yli tuplasti enemmän asiakkaita

Suomen auttamisjärjestelmään otettiin myös lapsia, joista osa on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.
(Kuva: Raúl Hernández González / CC BY 2.0)

Suomen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään tuli viime vuonna kaksi ja puoli kertaa enemmän asiakkaita kuin edellisvuonna. Etenkin lasten määrä on kasvanut, kerrotaan Maahanmuuttoviraston eilen julkaisemassa katsauksessa.

Järjestelmään hyväksyttiin viime vuonna yhteensä 130 uutta asiakasta. Kasvua selittää vuonna 2015 lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä: suurin osa asiakkaista on tullut Suomeen nimenomaan turvapaikanhakijoina. Lisäksi viranomaiset myös tunnistavat uhreja aiempaa paremmin, katsauksessa arvioidaan.

Suurin osa järjestelmään otetuista uhreista oli joutunut työperäisen tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, yleensä ulkomailla. Myös muiden ihmiskaupan muotojen määrä on katsauksen mukaan kasvanut. Asiakkaat olivat joutuneet esimerkiksi pakkoavioliiton, rikollisuuteen pakottamisen, lapsisotilaaksi värväämisen sekä ensimmäistä kertaa auttamisjärjestelmän historiassa myös elinkaupan yrityksen uhriksi.

Järjestelmään otettiin 21 alaikäistä; vuotta aiemmin heitä ei ollut yhtään. Kaikki olivat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi Suomen ulkopuolella. Osaa oli hyväksikäytetty kotimaassa, osaa taas olivat riistäneet esimerkiksi ihmissalakuljettajat pakomatkalla.

Auttamisjärjestelmään on ohjattu myös useita poikia, jotka ovat joutuneet Keski-Aasiassa esiintyvän Bacha bazi -ilmiön uhreiksi, katsauksessa kerrotaan. Siinä täysi-ikäiset miehet käyttävät alaikäisiä poikia seksuaalisesti hyväkseen.

Ihmiskaupan uhrien auttamiskeskus toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä. Keskus liittyi tämän vuoden alussa Maahanmuuttovirastoon. Auttamisjärjestelmässä asiakkaille tarjotaan esimerkiksi neuvontaa ja ohjausta, sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Pro-tukipiste ry

Lue myös

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja YK:n pääsihteeri António Guterres seisovat vastakkain
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson poisti Irakin ja Myanmarin lapsisotilaslistalta, mikä on herättänyt kritiikkiä. Kuvassa Tillerson (vas.) YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa YK:n turvallisuusneuvostossa huhtikuussa.
(Kuva:
Eskinder Debebe
/
UN Photo
)

Yhdysvallat pudotti Myanmarin ja Irakin lapsisotilaslistaltaan - ”päätös vahingoittaa lapsia”

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on saanut kritiikkiä päätettyään poistaa Myanmarin ja Irakin lapsisotilaita käyttävien maiden listalta. Syiden uskotaan olevan poliittisia.
Ihmiskaupan ja prostituution vastainen mielenosoitus Intian Kolkatassa vuonna 2011. (Kuva: Sujoy Dhar / IPS)

Seksi on ihmiskaupan tuottoisin ala

Seksityöhön pakotettu nainen tuottaa riistäjälleen 90 000 euroa vuodessa, laskee Etyj.
(Kuva: Mayor McGinn / CC BY 2.0)

Lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista lapsia

Seksuaalisen riiston kohteeksi joutuva nainen on yhä tyypillisin ihmiskaupan uhri, mutta miesten ja lasten osuus on kasvanut, kertoo YK.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.