Uutiset Luonnonkatastrofit

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Kansainvälinen yhteisö on luvannut syksyn hurrikaaneista toipuville Karibianmeren maille yhteensä 2,3 miljardin dollarin, eli lähes kahden miljardin euron edestä tukea maiden jälleenrakentamiseksi. Summasta vajaa tulee puolet lainoina sekä velkahelpotuksina.

”Olemme mielestäni erittäin tyytyväisiä konferenssin tuloksiin”, sanoi YK:n kehitysohjelman (UNDP) Barbadokseen ja Itä-Karibian maaedustaja Stephen O'Malley.

Historiallisen voimakkaat hurrikaanit Irma ja Maria nuijivat Karibianmeren saaria syyskuussa. Ne vaativat ihmishenkiä, ja monissa etenkin turismi- ja maataloussektori kärsivät.

Myrskyistä toipuminen maksaa alueelle yli 5 miljardia dollaria, yli 4,2 miljardia euroa. Joissakin maissa tuhot olivat 3,5 kertaa bruttokansantuotteen verran, arvioi UNDP.

Pahimmin kärsivät Antiguan ja Barbudan valtioon kuuluva Barbudan saari sekä Dominica. Esimerkiksi Dominicassa yhä vain kolmella prosentilla maasta on sähköä. Barbudalla kouluja ei ole saatu auki ja terveyspalvelut ovat rajalliset, O'Malley kertoi.

Myös Anguilla, Brittiläiset Neitsytsaaret, Bahamasaaret, Turks- ja Caicossaaret, Haiti sekä Saint Kitts ja Nevis kärsivät vahinkoja.

Apulupaukset tehtiin YK:n ja Karibianmeren maiden järjestön CARICOMin yhteisessä apulupauskonferenssissa New Yorkissa tiistaina. Mukana oli lähes 400 hallitusten, YK-tahojen ja järjestöjen edustajaa. Eniten rahaa lupasivat Alankomaat, EU, Maailmanpankki, Kanada ja Kiina.

Pienet saarivaltiot ovat herkkiä ilmastonmuutokselle, joten myrskyjä on tiedossa jatkossakin. Tavoitteena on rakentaa Karibianmeren maista nyt sellaisia, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset aiempaa paremmin.

”Kyse on infrastruktuurista sekä paremmasta suunnittelusta ja varautumisesta niin, että hallitukset pystyvät toimimaan nopeammin”, O'Malley sanoi.

Luonnonkatastrofit avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Karibia

Lue myös

Hurrikaani Irman tuhoja Brittiläisillä Neitsytsaarilla

Seuraava hurrikaani on vain kuukausien päässä – myrskyjen runtelemat Karibian saaret kaipaavat kipeästi lisää apua

Tämän syksyn hurrikaanit ovat olleet voimakkaampia kuin Karibian alueen maissa koskaan aiemmin. Keskitulotason maina ne eivät kuitenkaan saa täyttä tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Siihen on tultava muutos, vaativat YK:n kehitysohjelman ja Karibian maiden järjestön johtajat.
Sadepisaroita

Tulvat tekevät tuhojaan Etelä-Aasiassa - "pahin saattaa olla vielä edessä"

Noin 16 miljoonaa lasta tarvitsee välittömästi henkeä pelastavaa apua Nepalin, Intian ja Bangladeshin rankkasateiden takia, arvioi YK:n lastenrahasto Unicef. Satojen tuhansien koulunkäynti saattaa keskeytyä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.