Uutiset Luonnonkatastrofit

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:n verran

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0 )

Kansainvälinen yhteisö on luvannut syksyn hurrikaaneista toipuville Karibianmeren maille yhteensä 2,3 miljardin dollarin, eli lähes kahden miljardin euron edestä tukea maiden jälleenrakentamiseksi. Summasta vajaa tulee puolet lainoina sekä velkahelpotuksina.

”Olemme mielestäni erittäin tyytyväisiä konferenssin tuloksiin”, sanoi YK:n kehitysohjelman (UNDP) Barbadokseen ja Itä-Karibian maaedustaja Stephen O'Malley.

Historiallisen voimakkaat hurrikaanit Irma ja Maria nuijivat Karibianmeren saaria syyskuussa. Ne vaativat ihmishenkiä, ja monissa etenkin turismi- ja maataloussektori kärsivät.

Myrskyistä toipuminen maksaa alueelle yli 5 miljardia dollaria, yli 4,2 miljardia euroa. Joissakin maissa tuhot olivat 3,5 kertaa bruttokansantuotteen verran, arvioi UNDP.

Pahimmin kärsivät Antiguan ja Barbudan valtioon kuuluva Barbudan saari sekä Dominica. Esimerkiksi Dominicassa yhä vain kolmella prosentilla maasta on sähköä. Barbudalla kouluja ei ole saatu auki ja terveyspalvelut ovat rajalliset, O'Malley kertoi.

Myös Anguilla, Brittiläiset Neitsytsaaret, Bahamasaaret, Turks- ja Caicossaaret, Haiti sekä Saint Kitts ja Nevis kärsivät vahinkoja.

Apulupaukset tehtiin YK:n ja Karibianmeren maiden järjestön CARICOMin yhteisessä apulupauskonferenssissa New Yorkissa tiistaina. Mukana oli lähes 400 hallitusten, YK-tahojen ja järjestöjen edustajaa. Eniten rahaa lupasivat Alankomaat, EU, Maailmanpankki, Kanada ja Kiina.

Pienet saarivaltiot ovat herkkiä ilmastonmuutokselle, joten myrskyjä on tiedossa jatkossakin. Tavoitteena on rakentaa Karibianmeren maista nyt sellaisia, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset aiempaa paremmin.

”Kyse on infrastruktuurista sekä paremmasta suunnittelusta ja varautumisesta niin, että hallitukset pystyvät toimimaan nopeammin”, O'Malley sanoi.

Luonnonkatastrofit avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Karibia

Lue myös

Hurrikaani Irman tuhoja Brittiläisillä Neitsytsaarilla
Karibianmeren saaret ovat ahdingossa syksyn hurrikaanikauden jäljiltä. Kuvassa tuhoja Brittiläisten Neitsytsaarten pääkaupungissa Road Townissa.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

Seuraava hurrikaani on vain kuukausien päässä – myrskyjen runtelemat Karibian saaret kaipaavat kipeästi lisää apua

Tämän syksyn hurrikaanit ovat olleet voimakkaampia kuin Karibian alueen maissa koskaan aiemmin. Keskitulotason maina ne eivät kuitenkaan saa täyttä tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Siihen on tultava muutos, vaativat YK:n kehitysohjelman ja Karibian maiden järjestön johtajat.
Sadepisaroita
Monsuunisateet tulevat Etelä-Aasiaan joka vuosi, mutta tänä vuonna niiden aiheuttamat tulvat ovat olleet erityisen pahoja.
(Kuva:
Santosh Kumar
/
CC BY-SA 2.0
)

Tulvat tekevät tuhojaan Etelä-Aasiassa - "pahin saattaa olla vielä edessä"

Noin 16 miljoonaa lasta tarvitsee välittömästi henkeä pelastavaa apua Nepalin, Intian ja Bangladeshin rankkasateiden takia, arvioi YK:n lastenrahasto Unicef. Satojen tuhansien koulunkäynti saattaa keskeytyä.
Sateen kastelema ikkuna
Monsuunikauden tulvat ja sateet ovat yleisiä Etelä-Aasiassa.
(Kuva:
jerry john
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.