Uutiset Ilmastonmuutos

Äärimmäisten sääilmiöiden listaus varoittaa pienten saarivaltioiden kohtalosta – teollisuusmaatkaan eivät turvassa

Tuoreen ilmastokatastrofien listauksen mukaan pienet saarivaltiot sekä muut kehitysmaat kärsivät äärimmäisistä sääilmiöistä eniten. Toisaalta listauksen kymmenen kärjestä köytyy myös vauraampia maita.
Hurrikaani Matthew'n tuhoja  mielisairaalassa Haitissa
Haiti on yksi eniten äärimmäisistä sääilmiöistä kärsivä maa. Kuvassa hurrikaani Matthew'n aiheuttamia tuhoja mielisairaalassa vuonna 2016. (Kuva: Coralie Giese / CDC Global / CC BY 2.0 )

Haiti, Zimbabwe, Fidži, Sri Lanka ja Vietnam kärsivät viime vuonna eniten ilmastoon liittyvistä äärimmäisistä sääilmiöistä, summaa vuotuinen ilmastoriski-indeksi.

Indeksin koostaneen saksalaisen ympäristö- ja kehitysjärjestön Germanwatchin mukaan erityisessä ääri-ilmiöiden riskissä ovat pienet saarivaltiot, joita on viiden kärjessä olevista maista kolme. Lisäksi köyhät maat yleensä joutuvat kamppailemaan sääilmiöiden kanssa.

”Etenkin pienissä maissa seuraukset ovat tuskin kestettävissä. Tämä korostaa sitä, miten tärkeää on tukea köyhiä maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa samaan aikaan, kun puututaan vahinkoihin. Etenkin Fidžin isännöimässä ilmastokokouksessa nämä asiat on asetettava tärkeysjärjestyksessä korkeimmalle”, sanoo indeksin teossa mukana ollut Germanwatchin neuvonantaja David Eckstein tiedotteessa.

Fidži johtaa parhaillaan käynnissä olevaa Bonnin ilmastokokousta.

Indeksissä tarkastellaan viime vuoden sääilmiötä. Esimerkiksi Haitiin iski voimakkain hurrikaani yli 50 vuoteen. Fidži taas kärsi ennätysmäisen voimakkaasta trooppisesta syklonista. Myös Sri Lankaa kuritti muun muassa sykloni.

Tutkijoiden mukaan ilmastokatastrofien vaikutus köyhiin maihin näkyy erityisen selvästi pitkällä aikavälillä. Vuosina 1997–2016 kymmenestä eniten kärsineestä maasta yhdeksän oli matalan tai matalan keskitulotason maita, kärjessä Honduras, Haiti ja Myanmar. Tänä aikana on tapahtunut yli 11 000 äärimmäistä sääilmiötä, joissa on kuollut yli 520 000 ihmistä. Taloudelliset vahingot ovat olleet noin 3,16 biljoonaa dollaria, eli noin 2,17 biljoonaa euroa.

”Mutta myös teollisuusmaiden pitää puuttua enemmän ilmastovaikutuksiin, joita ne alkavat jo tuntea. Tehokas ilmastonsuojelu on myös näiden maiden intresseissä”, Eckstein toteaa.

Uusimman indeksin kymmenen kärjessä ovat Makedonia ja Yhdysvallat sijoilla kahdeksan ja kymmenen. Yhdysvalloissa on kärsitty kuivuudesta ja helleaalloista sekä sateista ja tulvista. Makedonia taas on listalla muun muassa 20 pakkasasteen talvilämpötilojen vuoksi.

Indeksissä on otettu huomioon vain ilmastonmuutokseen liittyvät äkilliset sääilmiöt, kuten myrskyt, tulvat sekä äärilämpötilat. Esimerkiksi maanjäristyksiä ei lasketa eikä toisaalta myöskään hitaasti kehittyviä ilmiöitä, kuten merenpinnan nousua. Siksi siitä ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, raportissa huomautetaan.

Ilmastonmuutos ilmastonmuutosluonnonkatastrofit

Lue myös

Imjan jäätikkö Himalajalla Nepalissa
Jäätiköiden sulaminen kuuluu ilmastonmuutoksen rajuimpiin vaikutuksiin. Imjan jäätikkö Nepalin Himalajalla on muuttunut järveksi.
(Kuva:
Bhrikuti Rai
/
Nepali Times
IPS
)

Uusi tietokanta helpottaa ilmastotiedon seuraamista

Jatkuvasti täydentyvän tietokannan avulla voi tarkastella eri maiden kasvihuonekaasupäästöjen kehitystä ja niiden Pariisin kokouksessa antamia lupauksia päästövähennyksistä.

Vähemmän lihaa vai enemmän multaa?

Maatalous voitaisiin muuttaa permakulttuuriviljelyllä ja kiertolaiduntamisella päästölähteestä hiilinieluksi, kirjoittaa Mikko Savilahti.
Nicaragualainen viljelijä ajaa traktorilla pellolla.
Vuosien kuivuuden jälkeen luonto viheriö rehevänä kuivaksi käytäväksi kutsutulla alueella Nicaraguassa.
(Kuva:
Wilmer López
/
IPS
)

Kuivuus helpotti hetkeksi Nicaraguassa

Keski-Amerikan kuivaksi käytäväksi kutsutun alueen sateet jäivät katovuosina puoleen keskiarvosta. Sen vuoksi maanviljelijät kaataneet metsää alueilta, jotka eivät sovellu maanviljelyyn.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
5 sentin kolikko
Viestintä- ja globaalikasvatustukea myönnettiin tälle ja ensi vuodelle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.(Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0)

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:stä

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.
Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä.(Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.