Uutiset Ilmastonmuutos

Äärimmäisten sääilmiöiden listaus varoittaa pienten saarivaltioiden kohtalosta – teollisuusmaatkaan eivät turvassa

Tuoreen ilmastokatastrofien listauksen mukaan pienet saarivaltiot sekä muut kehitysmaat kärsivät äärimmäisistä sääilmiöistä eniten. Toisaalta listauksen kymmenen kärjestä köytyy myös vauraampia maita.
Hurrikaani Matthew'n tuhoja  mielisairaalassa Haitissa
Haiti on yksi eniten äärimmäisistä sääilmiöistä kärsivä maa. Kuvassa hurrikaani Matthew'n aiheuttamia tuhoja mielisairaalassa vuonna 2016. (Kuva: Coralie Giese / CDC Global / CC BY 2.0 )

Haiti, Zimbabwe, Fidži, Sri Lanka ja Vietnam kärsivät viime vuonna eniten ilmastoon liittyvistä äärimmäisistä sääilmiöistä, summaa vuotuinen ilmastoriski-indeksi.

Indeksin koostaneen saksalaisen ympäristö- ja kehitysjärjestön Germanwatchin mukaan erityisessä ääri-ilmiöiden riskissä ovat pienet saarivaltiot, joita on viiden kärjessä olevista maista kolme. Lisäksi köyhät maat yleensä joutuvat kamppailemaan sääilmiöiden kanssa.

”Etenkin pienissä maissa seuraukset ovat tuskin kestettävissä. Tämä korostaa sitä, miten tärkeää on tukea köyhiä maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa samaan aikaan, kun puututaan vahinkoihin. Etenkin Fidžin isännöimässä ilmastokokouksessa nämä asiat on asetettava tärkeysjärjestyksessä korkeimmalle”, sanoo indeksin teossa mukana ollut Germanwatchin neuvonantaja David Eckstein tiedotteessa.

Fidži johtaa parhaillaan käynnissä olevaa Bonnin ilmastokokousta.

Indeksissä tarkastellaan viime vuoden sääilmiötä. Esimerkiksi Haitiin iski voimakkain hurrikaani yli 50 vuoteen. Fidži taas kärsi ennätysmäisen voimakkaasta trooppisesta syklonista. Myös Sri Lankaa kuritti muun muassa sykloni.

Tutkijoiden mukaan ilmastokatastrofien vaikutus köyhiin maihin näkyy erityisen selvästi pitkällä aikavälillä. Vuosina 1997–2016 kymmenestä eniten kärsineestä maasta yhdeksän oli matalan tai matalan keskitulotason maita, kärjessä Honduras, Haiti ja Myanmar. Tänä aikana on tapahtunut yli 11 000 äärimmäistä sääilmiötä, joissa on kuollut yli 520 000 ihmistä. Taloudelliset vahingot ovat olleet noin 3,16 biljoonaa dollaria, eli noin 2,17 biljoonaa euroa.

”Mutta myös teollisuusmaiden pitää puuttua enemmän ilmastovaikutuksiin, joita ne alkavat jo tuntea. Tehokas ilmastonsuojelu on myös näiden maiden intresseissä”, Eckstein toteaa.

Uusimman indeksin kymmenen kärjessä ovat Makedonia ja Yhdysvallat sijoilla kahdeksan ja kymmenen. Yhdysvalloissa on kärsitty kuivuudesta ja helleaalloista sekä sateista ja tulvista. Makedonia taas on listalla muun muassa 20 pakkasasteen talvilämpötilojen vuoksi.

Indeksissä on otettu huomioon vain ilmastonmuutokseen liittyvät äkilliset sääilmiöt, kuten myrskyt, tulvat sekä äärilämpötilat. Esimerkiksi maanjäristyksiä ei lasketa eikä toisaalta myöskään hitaasti kehittyviä ilmiöitä, kuten merenpinnan nousua. Siksi siitä ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, raportissa huomautetaan.

Ilmastonmuutos ilmastonmuutosluonnonkatastrofit

Lue myös

Järvi- ja vuoristomaisema Slovakiassa Ylä-Tatrassa
Slovakian suunnitelma kuivuuden torjunnasta kattaa niin maa- ja metsätalouden kuin kaupungitkin. Kuva Ylä-Tatran vuoristosta Štrbské Pleso -järveltä.
(Kuva:
Ed Holt
/
IPS
)

Slovakia varautuu vesipulaan

Slovakia on ensimmäisenä valtiona laatinut toimintaohjelman ilmastonmuutoksen aiheuttamia äärisäitä ja kuivuutta vastaan.
Nasan satelliittikuva tulivuorenpurkauksesta
Ilmastonmuokkaus rikkidioksidin avulla toimisi samaan tyyliin kuin tulivuorenpurkaus. Kuva Kolumbian Nevado Del Ruiz -tulivuoren purkauksesta vuodelta 2014.
(Kuva:
NASA Earth Observatory
NASA Goddard Space Flight Center
/
CC BY 2.0
)

Tutkijat: Ilmastonmuokkaus uhkaisi eläimiä ja kasveja

Maapalloa pystyisi viilentämään suihkuttamalla yläilmakehään rikkidioksidia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutukset eläimiin ja kasveihin voisivat kuitenkin olla tuhoisat, mikäli muokkaus yllättäen lopetettaisiin.
Lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa
Ilmastonmuutos tekee köyhistä asuinalueista muita kuumempia, sanovat tutkijat. Kuvassa lapsia pelaamassa jalkapalloa Kenian Kiberassa.
(Kuva:
Trocaire
/
CC BY 2.0
)

Tutkimus: Slummeissa kärsitään ilmastonmuutoksen tuomista helteistä muita enemmän

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Epävirallisilla asuinalueilla kärsitään kuumuudesta muita enemmän, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.