Humanitaarista apua annettiin viime vuonna jälleen ennätysmäärä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarista apua annettiin viime vuonna jälleen ennätysmäärä

Suomi on hallituksista 19:nneksi suurin lahjoittaja, käy ilmi tuoreista tilastoista.

Kansainvälinen humanitaarinen apu nousi viime vuonna jälleen uuteen ennätyslukemaan, noin 24,5 miljardiin dollariin eli lähes 22 miljardiin euroon. Sekään ei kuitenkaan riittänyt tarpeiden tyydyttämiseksi, käy ilmi tuoreista tilastoista.

Brittiläisen Development Initiativesin viime viikolla julkaiseman katsauksen (pdf) mukaan kaikki vuoden 2013 suurimmat avunantajat lisäsivät rahoitustaan myös viime vuonna ja moni lahjoitti enemmän kuin koskaan. Siitä huolimatta YK:n hätäapuvetoomuksista jäi puuttumaan noin 6,7 miljardia euroa eli 38 prosenttia tarvitusta. Rahan tarvetta lisäsivät etenkin Syyrian, Irakin ja Etelä-Sudanin kriisit.

Katsauksen mukaan kaksi kolmasosaa humanitaarisesta avusta meni pitkäaikaisille vastaanottajille – maille, joissa on pitkittynyt kriisitilanne tai joihin katastrofit iskevät yhä uudelleen. Tämä korostaa tarvetta rakentaa maiden sietokykyä ja puuttua kriisien alkusyihin, raportissa muistutetaan.

Suurin hallituslahjoittaja oli viime vuonna Yhdysvallat 5,4 miljardilla eurolla, mutta katsauksen mukaan Persianlahden maat ovat kasvaneet lahjoittajina. Taustalla on Lähi-idän pakolaismäärien kasvu. Saudi-Arabia on nyt jo 6:nneksi ja Arabiemieraatit 15:nneksi suurin lahjoittajamaa. Toisaalta myös paikallisilla avustustoimilla on usein merkittävä rooli, raportissa muistutetaan.

Suomi on 167 miljardin euron lahjoituksellaan raportin mukaan 19:nneksi suurin humanitaarisen avunantajamaa.

Myös tänä vuonna avuntarve on kova. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA sanoi viime viikolla, että viime vuoden joulukuun jälkeen humanitaarisen avun tarve on kasvanut yli kaksi miljardia euroa. Silti viimeisimmästä hätäapuvetoomuksesta vasta neljännes on saatu rahoitettua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia