FAO:n uusi johtaja: "Nollatoleranssi nälälle" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

FAO:n uusi johtaja: "Nollatoleranssi nälälle"

Nälkäaktivisteilla on suuria toiveita Brasiliassa köyhyyttä vähentäneen Jose Graziano da Silvan johtajakaudesta.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön uudeksi johtajaksi valittu brasilialainen Jose Graziano da Silva on asettanut nälän voittamisen järjestönsä keskeisimmäksi tavoitteeksi, kirjoittaa Associated Press. Haastetta riittää, sillä FAO:n mukaan nälkäänäkevien määräksi arvioidaan 925 miljoonaa, kun heitä 1990-luvun puolivälissä oli 800 miljoonaa.

Köyhyyden ja nälän poistamisen puolesta työskentelevät aktivistit odottavat paljon 61-vuotiaan Grazianon johtajakaudelta. Brasilian ruokaturvasta vastanneena ministerinä Graziano oli rakentamassa kansallista nälän nollatoleranssiohjelmaa, joka sisältyi menestykselliseen Bolsa Familia -ohjelmaan.

Washingtonissa toimivan Bread for the World -instituutin johtaja Asma Lateefin mukaan Brasilian kokemuksista on hyötyä monille kehitysmaille, ruokaturvan takaamisessa ja köyhyyden poistamisessa. Lateef pitää brasilialaisten saavutuksia valtaisana menestystarinana, joka antaa toivoa monille.

Kahdeksan vuoden aikana nollatoleranssiohjelma nosti 19 miljoonaa brasilialaista köyhyydestä. Samoin toukokuussa julkaistun Brasilian hallituksen raportin mukaan äärimmäisessä köyhyydessä, alle 30 dollarilla kuukaudessa, elävien määrä on laskenut vuoden 2003 17 miljoonasta yhdeksään miljoonaan kuudessa vuodessa.

Brasilialaisen Getulio Vargas Foundation -ajatushautomon mukaan Bolsa Familia on yksin saanut aikaan noin viidenneksen pudotuksen köyhyydessä elävien määrään. Heinäkuussa noin joka neljäs 190 miljoonasta brasilialaisesta hyötyi ohjelmasta, jonka budjetti on kahdeksan miljardia dollaria.

Yksi ohjelmasta hyötyneistä on saopaulolaisen sairaalan siivooja Altaiza Silva. Hänelle  ohjelma takaa 65 dollaria kuukaudessa. Tuki mahdollisti hänen tyttäriensä koulunkäynnin myös Silvan työttömyyden aikana.

Aktivistien tyytyväisyyden ohella Grazianon nimitys on herättänyt myös kritiikkiä. Esimerkiksi poliittinen tarkkailija Alexandre Barros huomauttaa, että Graziano oli nälän nollatoleranssiohjelman ensimmäinen johtaja, mutta ”hän epäonnistui”.

Barros myös muistuttaa nollatoleranssiohjelman ”olleen epäonnistunut, kun se käynnistettiin ja ohjelma lopetettiin ja korvattiin nopeasti”.

Aktivistien lisäksi Maailmanpankissa on iloittu Grazianon nimityksestä. Pankin Latinalaisen Amerikan sosiaaliohjelmien pääekonomisti Ian Walker nimeää Bolsa Familian ”yhdeksi parhaiten suunnitelluksi ja toteutetuksi tulonsiirto-ohjelmaksi”.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia