Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Etiopia vapauttaa lisää poliittisia vankeja – joukossa myös ”terrorismin tukemisesta” tuomittu toimittaja

Etiopia lupaa vapauttaa muun muassa terrorismista tuomittuja poliitisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että vankiloissa viruu yhä tuhansia.
Etiopian lippu
Etiopia on vapauttanut viime aikoina poliittisia vankeja. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Etiopia on luvannut vapauttaa 746 vankia lisää. Joukossa ovat muun muassa tunnettu toimittaja Eskinder Nega sekä oppositiopoliitikko Andualem Arage.

Maan syyttäjänvirasto kertoi asiasta eilen. Vapautukset liittyvät maan tammikuun alussa antamaan lupaukseen vapauttaa poliittisia vankeja. Tammikuusta lähtien lähes 6 000 vankia on jo vapautettu, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa oli otettu kiinni sekaantumisesta joukkomielenosoituksiin, joita on viime vuosina järjestetty Oromian ja Amharan osavaltioissa.

Nega on etiopialainen toimittaja ja bloggari. Hän julkaisi vuonna 2011 kirjoituksen, jossa hän pohti, voisiko arabikevään kaltainen demokratialiike saada jalansijaa myös Etiopiassa. Hän sai syytteen terrorismin tukemisesta, ja hänet tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen. Arage sai saman tapauksen yhteydessä elinkautisen tuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet vapautuspäätöksestä.

”On mahtava uutinen, että tämä rohkea toimittaja pääsee pian vapauteen vietettyään seitsemän vuotta vankilassa vain siksi, että hän on tehnyt työtään. Hänen ei olisi pitänyt olla vankilassa yhtään päivää”, sanoo Sarah Jackson, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tuhannet viruvat yhä Etiopian vankiloissa tekaistujen ja poliittisesti motivoitujen terrorismisyytösten perusteella.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vanhempi tutkija Felix Horne sanoo, että on epäselvää, ovatko vapautukset aito askel kohti avoimempaa politiikkaa, sillä monia poliittisia vankeja on yhä telkien takana. Valitettavasti on vielä paljon syitä kyseenalaistaa hallituksen sitoutuminen uudistuksiin, hän kirjoittaa.

Vapautusten on arveltu liittyvän Etiopian viimeaikaisiin levottomuuksiin ja yrityksiin liennyttää jännitteitä. Vuonna 2015 maassa puhkesi mielenosoituksia, kun hallitus aikoi laajentaa pääkaupunki Addis Abebaa oromo-kansan maille. Levottomuudet levisivät ympäri maata myös Amharan osavaltioon. Taustalla oli myös laajempaa tyytymättömyyttä. Maan kovaotteinen hallitus edustaa pientä etnistä tigray-vähemmistöä, ja suurimmat ryhmät, oromot ja amharat, kokevat jääneensä syrjään.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallintolaki Etiopia Amnesty International

Lue myös

Etiopian lippu

Etiopian poliittiset uudistukset takkuilevat – vapautettuja poliittisia vankeja pidätettiin uudelleen

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn kohahdutti alkuvuodesta ilmoittamalla maan vapauttavan ison liudan poliittisia vankeja. Nyt maan viranomaiset ovat kuitenkin pidättäneet uudelleen opposition edustajia ja toimittajia, jotka olivat juhlineet vapautusta.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.
Etiopian entinen pääministeri Hailemariam Desalegn ja muita ihmisiä

Valtarakenteet horjuvat Etiopiassa – uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Etiopia oli 25 vuotta rauhan saareke kuohuvan Afrikan sarven juuressa, mutta viime vuodet maa on ollut poikkeustilassa. ”Ei ole takuita siitä, etteikö Etiopia voisi suistua kaaokseen ja väkivaltaan”, sanoo oikeustieteilijä Awol Allo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.