Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Etiopia vapauttaa lisää poliittisia vankeja – joukossa myös ”terrorismin tukemisesta” tuomittu toimittaja

Etiopia lupaa vapauttaa muun muassa terrorismista tuomittuja poliitisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että vankiloissa viruu yhä tuhansia.
Etiopian lippu
Etiopia on vapauttanut viime aikoina poliittisia vankeja. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo )

Etiopia on luvannut vapauttaa 746 vankia lisää. Joukossa ovat muun muassa tunnettu toimittaja Eskinder Nega sekä oppositiopoliitikko Andualem Arage.

Maan syyttäjänvirasto kertoi asiasta eilen. Vapautukset liittyvät maan tammikuun alussa antamaan lupaukseen vapauttaa poliittisia vankeja. Tammikuusta lähtien lähes 6 000 vankia on jo vapautettu, kertoo uutistoimisto Reuters. Suurin osa oli otettu kiinni sekaantumisesta joukkomielenosoituksiin, joita on viime vuosina järjestetty Oromian ja Amharan osavaltioissa.

Nega on etiopialainen toimittaja ja bloggari. Hän julkaisi vuonna 2011 kirjoituksen, jossa hän pohti, voisiko arabikevään kaltainen demokratialiike saada jalansijaa myös Etiopiassa. Hän sai syytteen terrorismin tukemisesta, ja hänet tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen. Arage sai saman tapauksen yhteydessä elinkautisen tuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet vapautuspäätöksestä.

”On mahtava uutinen, että tämä rohkea toimittaja pääsee pian vapauteen vietettyään seitsemän vuotta vankilassa vain siksi, että hän on tehnyt työtään. Hänen ei olisi pitänyt olla vankilassa yhtään päivää”, sanoo Sarah Jackson, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tuhannet viruvat yhä Etiopian vankiloissa tekaistujen ja poliittisesti motivoitujen terrorismisyytösten perusteella.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vanhempi tutkija Felix Horne sanoo, että on epäselvää, ovatko vapautukset aito askel kohti avoimempaa politiikkaa, sillä monia poliittisia vankeja on yhä telkien takana. Valitettavasti on vielä paljon syitä kyseenalaistaa hallituksen sitoutuminen uudistuksiin, hän kirjoittaa.

Vapautusten on arveltu liittyvän Etiopian viimeaikaisiin levottomuuksiin ja yrityksiin liennyttää jännitteitä. Vuonna 2015 maassa puhkesi mielenosoituksia, kun hallitus aikoi laajentaa pääkaupunki Addis Abebaa oromo-kansan maille. Levottomuudet levisivät ympäri maata myös Amharan osavaltioon. Taustalla oli myös laajempaa tyytymättömyyttä. Maan kovaotteinen hallitus edustaa pientä etnistä tigray-vähemmistöä, ja suurimmat ryhmät, oromot ja amharat, kokevat jääneensä syrjään.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallintolaki Etiopia Amnesty International

Lue myös

Oromokylä Etiopiassa
Etiopian suurimman väestöryhmän muodostavat kielestään ja kulttuuristaan ylpeät oromot, joita on 35 miljoonaa. He ovat viime vuosina nousseet vaatimaan oikeuksiaan. Kuvassa oromokylä.
(Kuva:
James Jeffrey
/
Suomen IPS
/
CC BY-SA 2.0
)

Etiopia vapautti vankeja – miten pitkälle demokratia etenee?

Etiopia on luvannut sulkea pahamaineisin kidutuskeskuksensa. Se on hallituksen keino lievittää tyytymättömyyttä, joka uhkaa maan yhtenäisyyttä ehkä pahimmin sitten vuoden 1991.
Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn
Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn ilmoitti eilen poliittisten vankien vapauttamisesta. Kuva vuoden 2016 pakolaiskonferenssista New Yorkista.
(Kuva:
Rick Bajornas
/
UN Photo
)
Äiti ja lapsi Etiopiassa
Etiopian oromoihin kuuluva äiti on paennut lapsensa kanssa teollisuusalueelle Hararin kaupungin liepeillä.
(Kuva:
James Jeffrey
/
IPS
)

Oromot ja somalit ovat eläneet pitkään rinta rinnan Etiopiassa – nyt etninen väkivalta kiihtyy

Etiopian suurimpien osavaltioiden etniset ryhmät ovat kahakoineet syyskuusta alkaen. ”On vaikea sanoa, tapahtuuko asioita viranomaisten piittaamattomuuden vai heiltä saadun valtuutuksen vuoksi”, pohtii erään avustusjärjestön johtaja.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.