Asiantuntija: Yritysvastuu ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille aloille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntija: Yritysvastuu ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille aloille

Vastuun kantaminen ja ihmisoikeudet ovat tätä päivää ja osa yritysten yhteiskuntavastuuta, sanoi ihmisoikeusinstituutti IHRB:n johtaja John Morrison Suomen-vierailullaan.

(Kuva: Students for Humanity / cc 2.0)

Tieto- ja viestintäteknologian tuotantoketjussa esiintyy ihmisoikeusongelmia siinä missä tekstiili- ja elintarvikealallakin, mutta niihin on herätty Euroopassa vasta viime vuosina, arvioi ihmisoikeusinstituutti IHRB:n toiminnanjohtaja John Morrison viimeviikkoisella Suomen-vierailullaan.

Morrisonin mukaan teknologian kehitys edistää monella tapaa tiedonsaantia ja sananvapautta, mutta alalla on edelleen suuria haasteita ihmisoikeuksien kunnioittamisessa. 

"Vuonna 2008 Yahoo, Google ja Microsoft sitoutuivat kansainväliseen sananvapausaloite GNI:iin, mutta monet eurooppalaiset teleoperaattorit eivät tätä tehneet ymmärrettävistäkin syistä. Viime vuosien tapahtumat Egyptissä tai Lontoon mellakat ovat pakottaneet teleoperaattoriyritykset ja hallitukset kohtaamaan sananvapauden haasteet sosiaalisessa mediassa", Morrison sanoo.

Morrisonin mukaan teknologian kehittymisen varjopuolia ovat niiden aiheuttamat ympäristöongelmat sekä teknologian potentiaali ihmisoikeusrikkomusten ja sensuurin työkaluina. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Nokia Siemens Networksia arvosteltiin sen toimittamista seurantalaitteista Bahrainin viranomaisille, jotka käyttivät laitteita opposition tukahduttamiseen.

"Ei tule yllätyksenä, että järjestöt ovat pyytäneet OECD:tä tutkimaan seurantalaitteita valmistavien yritysten osallisuutta ihmisoikeusrikkomuksiin", Morrison kommentoi.

Suomessakin tarvitaan tiukennuksia

Suomen hallitus teki viime vuoden lopulla periaatepäätöksen, että Suomesta tehdään yhteiskuntavastuun edelläkävijä. Järjestöt ovat kuitenkin kritisoineet yritysvastuuta liian lepsuksi. Suomessa esimerkiksi yritysten vastuuraportointi ei ole vielä pakollista.

Hyvänä lähtökohtana ihmisoikeuksien ja yritystoiminnan yhdistämiselle Morrison pitää YK:n hyväksymiä perusperiaatteita. Perusperiaatteet on luotu YK:n erityisedustaja John Ruggien kehittämän yritysvastuuviitekehyksestä, johon kuuluu valtioiden velvollisuus suojella ihmisoikeuksia, yritysten velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia sekä riittävät ja tehokkaat keinot oikeuden saamiseksi yritystoiminnan aiheuttamien ihmisoikeusloukkauksien uhreille.

Kansalaisjärjestöt pitävät perusperiaatteita hyvänä pohjana, mutta nykyisiä toimintakäytäntöjä riittämättöminä. Esimerkiksi Finnwatchin Henri Purjeen mukaan yritysten vastuuraportointi pitäisi olla pakollista, säänneltyä ja mahdollisimman käytännönläheistä. Morrisonin kanssa samassa tilaisuudessa puhunut Purje toivoi myös, että Suomen ministeriöistä löytyisi lisää resursseja yritysvastuukäytäntöjen suunnitteluun ja toimeenpanoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia