Uutiset Ruokaturva

Ankara talvi piinaa Mongolian paimentolaisia

Aiemmin harvinainen dzud-talvi piinaa paimentolaisia jo toista vuotta peräkkäin. Kymmeniä tuhansia eläimiä on kuollut.
(Kuva: oenvoyage / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Mongoliassa kärsitään jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen ankarasta talvesta, joka tappaa karjaa ja vie paimentolaisten elinkeinon. Talvi on vaikuttanut YK:n mukaan jo 157 000 ihmisen elämään.

Ilmiötä kutsutaan dzud-talveksi. Se syntyy poikkeuksellisen kuivan kesän jälkeen, jolloin karja on jo valmiiksi huonossa kunnossa. Talvella tulevat kovat lumisateet ja pakkanen, joka on tänä talvena laskenut alle 40 asteeseen. Kesän jäljiltä heinää ja rehua ei ole riittävästi eikä karja pysty etsimään ruokaa karussa säässä.

"Suurin osa karjastani on jo heikossa kunnossa. Keväällä, kun eläimet alkavat synnyttää, niistä tulee yhä haavoittuvampia. Minulla ei ole riittävästi heinää ja rehua ruokkia niitä ja pitää ne hengissä", kertoo Uranchimeg Terbish Punaisen Ristin tiedotteessa.

Dzud-talvia on aiemmin esiintynyt Mongoliassa noin kerran vuosikymmenessä, mutta nyt meneillään on jo toinen peräkkäin. Sitä ennen ilmiö kuritti Mongoliaa vuosina 2009–2010. Sen onkin arveltu liittyvän ilmastonmuutokseen, kertoo Humanosphere-uutissivusto.

Viime talvena dzud tappoi 1,2 miljoonaa eläintä ja tänäkin talvenia kymmeniä tuhansia on kuollut.

Punainen Risti julkaisi helmikuussa kansainvälisen hätäapuvetoomuksen ihmisten auttamiseksi. Paimentolaisille on tarkoitus jakaa muun muassa käteisapua, jotta he pystyvät ostamaan ruokaa ja muita perustarpeita.

"Karja on ainoa ruuan, liikkumisen ja tulojen lähde lähes puolelle mongolialaisista, ja meidän on toimittava nyt auttaaksemme paimentolaisia selviytymään lähikuukausista", sanoo Mongolian Punaisen Ristin pääsihteeri Nordov Bolormaa.

Humanospheren mukaan jokainen dzud-talvi muuttaa Mongolian väestörakennetta. Kymmenet tuhannet paimentolaiset joutuvat luopumaan elinkeinostaan ja muuttamaan kaupunkeihin. Tämä aiheuttaa ongelmia myös peruspalveluiden tarjoamisen kannalta.

Ruokaturva katastrofiapumaatalous Mongolia Punainen Risti

Lue myös

Kauppias ja asiakas Meksiko Cityssä torilla
Ilmastonmuutoksen aiheuttama säiden oikuttelu vaikeuttaa maanviljelyä, sanovat tuottajat, jotka myyvät kasvattamiaan vihanneksia Meksikon pääkaupungin toreilla.
(Kuva:
Emilio Godoy
/
IPS
)

Ilmasto vaikeuttaa ruuan tuotantoa Meksikon keinosaarilla

Atsteekkien ja muiden varhaisempien kansojen luomat chinampa-saaret tuottavat tärkeän osan Meksikon pääkaupungin vihanneksista. Ilmastonmuutos ja kiihtyvä kaupunkirakentaminen kuitenkin vaarantavat ruuantuotannon tulevaisuuden alueella.
Piparkakkuja
Suomessa suunnitellaan parhaillaan joulupöydän antimia. Hauraammassa valtiossa olisimme tänä jouluna jokseenkin masentuneissa tunnelmissa ja kiristelleet vöitämme jo syksystä, kirjoittaa Jaro Karkinen
(Kuva:
Eva Holm
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Laihanakin vuonna voimme paksusti

Huono satovuosi ei aiheuta Suomessa katastrofia. Maailmantalouden rakenne pelastaa suomalaiset nälkävuosilta, mutta monet muut ihmiset se tuomitsee puutteeseen, kirjoittaa Jaro Karkinen.
Seinään maalattuja kasvoja Venezuelassa
Vihapuheen kieltävä laki nähdään sensuurin välineenä Venezuelassa, jossa väkivalta rehottaa. Vuonna 2011 käydyn kampanjan julisteisiin kuvatut 52 naista olivat menettäneet lapsensa rikollisen väkivallan seurauksena.
(Kuva:
Fidel Márquez
/
IPS
)

Sananvapaus kapenee Venezuelassa – virkamiehet saavat määritellä vihapuheen

Venezuelan hallitus kielsi vihapuheen, mutta keinot arveluttavat asiantuntijoita. Pelkona, on että sananvapaudesta ei pian ole jäljellä rippeitäkään.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.