Uutiset Ruokaturva

Ankara talvi piinaa Mongolian paimentolaisia

Aiemmin harvinainen dzud-talvi piinaa paimentolaisia jo toista vuotta peräkkäin. Kymmeniä tuhansia eläimiä on kuollut.
(Kuva: oenvoyage / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Mongoliassa kärsitään jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen ankarasta talvesta, joka tappaa karjaa ja vie paimentolaisten elinkeinon. Talvi on vaikuttanut YK:n mukaan jo 157 000 ihmisen elämään.

Ilmiötä kutsutaan dzud-talveksi. Se syntyy poikkeuksellisen kuivan kesän jälkeen, jolloin karja on jo valmiiksi huonossa kunnossa. Talvella tulevat kovat lumisateet ja pakkanen, joka on tänä talvena laskenut alle 40 asteeseen. Kesän jäljiltä heinää ja rehua ei ole riittävästi eikä karja pysty etsimään ruokaa karussa säässä.

"Suurin osa karjastani on jo heikossa kunnossa. Keväällä, kun eläimet alkavat synnyttää, niistä tulee yhä haavoittuvampia. Minulla ei ole riittävästi heinää ja rehua ruokkia niitä ja pitää ne hengissä", kertoo Uranchimeg Terbish Punaisen Ristin tiedotteessa.

Dzud-talvia on aiemmin esiintynyt Mongoliassa noin kerran vuosikymmenessä, mutta nyt meneillään on jo toinen peräkkäin. Sitä ennen ilmiö kuritti Mongoliaa vuosina 2009–2010. Sen onkin arveltu liittyvän ilmastonmuutokseen, kertoo Humanosphere-uutissivusto.

Viime talvena dzud tappoi 1,2 miljoonaa eläintä ja tänäkin talvenia kymmeniä tuhansia on kuollut.

Punainen Risti julkaisi helmikuussa kansainvälisen hätäapuvetoomuksen ihmisten auttamiseksi. Paimentolaisille on tarkoitus jakaa muun muassa käteisapua, jotta he pystyvät ostamaan ruokaa ja muita perustarpeita.

"Karja on ainoa ruuan, liikkumisen ja tulojen lähde lähes puolelle mongolialaisista, ja meidän on toimittava nyt auttaaksemme paimentolaisia selviytymään lähikuukausista", sanoo Mongolian Punaisen Ristin pääsihteeri Nordov Bolormaa.

Humanospheren mukaan jokainen dzud-talvi muuttaa Mongolian väestörakennetta. Kymmenet tuhannet paimentolaiset joutuvat luopumaan elinkeinostaan ja muuttamaan kaupunkeihin. Tämä aiheuttaa ongelmia myös peruspalveluiden tarjoamisen kannalta.

Ruokaturva katastrofiapumaatalous Mongolia Punainen Risti

Lue myös

Lapsi saa lisäravintoa Keniassa

Raportti: Akuutti nälkä kasvoi viime vuonna – loppua ei näy, ellei konflikteja saada kuriin

Konfliktit ja ilmastokatastrofit ovat suurin syy siihen, miksi akuutista ruokapulasta kärsivien määrä kasvoi viime vuonna, käy ilmi avustustoimijoiden raportista.
Kylämaisema Perun Andeilla. Kuvassa näkyy kirkko.

Leipä on tiukassa Perun Andeilla

Vuoristoalueiden maatalous vaatii kehittämistä, sillä alue on köyhää ja ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta. Hallitus yllyttää erikoistumaan vientituotteisiin, mutta ilmastonmuutos tekee yhteen viljelykasviin keskittymisestä riskialtista.
Kuivunutta viljaa, Mosambik

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.