Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Amnesty huolissaan Suomen turvapaikkapäätöksistä

Suomi saattaa asettaa turvapaikanhakijat hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi, järjestö moittii.
(Kuva: thecrazyfilmgirl / Flickr.com / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomea tarkastamaan toukokuussa tehdyt Maahanmuuttoviraston maalinjaukset ja luopumaan turvapaikanhakijoiden rajoituksista oikeusapuun. Järjestö kertoo eilen julkaistussa kannanotossaan olevansa huolissaan siitä, että Suomi saattaa lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita jopa hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi.

Kannanoton taustalla on Helsingin Sanomien sunnuntainen artikkeli, jossa useat Maahanmuuttoviraston työntekijät kertoivat pelkäävänsä, että viraston tulospaineet ja kiire on niin kova, että se voi johtaa virheellisiin päätöksiin.

Artikkelin mukaan myöskään Maahanmuuttoviraston toukokuussa tekemät uudet maalinjaukset Afganistanin, Somalian ja Irakin turvallisuustilanteesta eivät perustu viraston maatietopalvelun tietoihin. Uusien linjausten mukaan mikään alue näissä maissa ei ole sellainen, että ihminen olisi vaarassa siellä pelkän läsnäolonsa takia.

Amnesty muistuttaa, että virheelliset turvapaikkapäätökset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että ihmisiä lähetetään kidutettavaksi tai teloitettavaksi. Tämä loukkaisi kansainvälisen oikeuden ehdotonta palautuskieltoa. Suomea velvoittavat omien lakiensa lisäksi myös kansainväliset sopimukset, järjestö muistuttaa.

"Tässä on kyse myös oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamisesta. Oikeusvaltion tarkoituksena on suojella yksilöä ja kansaa mielivaltaiselta päätöksenteolta. Siksi turvapaikanhakijoiden oikeusturva on tärkeä koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta", järjestön oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kommentoinut kohua sanomalla Ylelle, että virheelliset päätökset korjataan oikeudessa. Suomi on kuitenkin samaan aikaan rajannut turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia valittaa kielteisistä päätöksistä, Amnesty muistuttaa.

Hiljattain voimaan astuneen lain mukaan turvapaikanhakijoilla on aiempaa vähemmän aikaa valittaa kielteisestä päätöksestä. Myös turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun puhuttelun aikana on rajattu, ja apua myönnetään vain, jos siihen on painavat syyt. Myös valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen myönnetään vain erityisen painavista syistä.

"Maahanmuuttoviraston tehdessä päätöksiä kovien paineiden alla pätevän oikeusavun saaminen turvapaikkapuhuttelun aikana olisi entistäkin tärkeämpää. Siksi rajoituksista oikeusapuun on luovuttava välittömästi", Mehtonen sanoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Amnesty International

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.