Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Amnesty huolissaan Suomen turvapaikkapäätöksistä

Suomi saattaa asettaa turvapaikanhakijat hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi, järjestö moittii.
(Kuva: thecrazyfilmgirl / Flickr.com / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomea tarkastamaan toukokuussa tehdyt Maahanmuuttoviraston maalinjaukset ja luopumaan turvapaikanhakijoiden rajoituksista oikeusapuun. Järjestö kertoo eilen julkaistussa kannanotossaan olevansa huolissaan siitä, että Suomi saattaa lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita jopa hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi.

Kannanoton taustalla on Helsingin Sanomien sunnuntainen artikkeli, jossa useat Maahanmuuttoviraston työntekijät kertoivat pelkäävänsä, että viraston tulospaineet ja kiire on niin kova, että se voi johtaa virheellisiin päätöksiin.

Artikkelin mukaan myöskään Maahanmuuttoviraston toukokuussa tekemät uudet maalinjaukset Afganistanin, Somalian ja Irakin turvallisuustilanteesta eivät perustu viraston maatietopalvelun tietoihin. Uusien linjausten mukaan mikään alue näissä maissa ei ole sellainen, että ihminen olisi vaarassa siellä pelkän läsnäolonsa takia.

Amnesty muistuttaa, että virheelliset turvapaikkapäätökset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että ihmisiä lähetetään kidutettavaksi tai teloitettavaksi. Tämä loukkaisi kansainvälisen oikeuden ehdotonta palautuskieltoa. Suomea velvoittavat omien lakiensa lisäksi myös kansainväliset sopimukset, järjestö muistuttaa.

"Tässä on kyse myös oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamisesta. Oikeusvaltion tarkoituksena on suojella yksilöä ja kansaa mielivaltaiselta päätöksenteolta. Siksi turvapaikanhakijoiden oikeusturva on tärkeä koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta", järjestön oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kommentoinut kohua sanomalla Ylelle, että virheelliset päätökset korjataan oikeudessa. Suomi on kuitenkin samaan aikaan rajannut turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia valittaa kielteisistä päätöksistä, Amnesty muistuttaa.

Hiljattain voimaan astuneen lain mukaan turvapaikanhakijoilla on aiempaa vähemmän aikaa valittaa kielteisestä päätöksestä. Myös turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun puhuttelun aikana on rajattu, ja apua myönnetään vain, jos siihen on painavat syyt. Myös valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen myönnetään vain erityisen painavista syistä.

"Maahanmuuttoviraston tehdessä päätöksiä kovien paineiden alla pätevän oikeusavun saaminen turvapaikkapuhuttelun aikana olisi entistäkin tärkeämpää. Siksi rajoituksista oikeusapuun on luovuttava välittömästi", Mehtonen sanoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Amnesty International

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.
Moskeijan minareetteja

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.