Näkökulma: Myös seksi kuuluu EU:lle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Myös seksi kuuluu EU:lle

Euroopassa jyllää kasvava joukko, jonka mielestä ihmisellä ei ole oikeutta päättää omasta lapsiluvustaan, kirjoittaa Riikka Kaukoranta.


Artikkeli on julkaistu aiemmin Kehyksen globaaliomatunto.eu-blogissa.

"Lapsikin tietää, mitä henkarilla tehdään", luki Hesarin kulttuurisivuilla lauantaiaamuna 22.3. ja minun ensimmäinen ajatukseni oli: "Tää mun työ seksuaalioikeuksien puolustajana on kierouttanut mun mielen, kun ensimmäinen asia joka tästä tulee mieleen on laiton abortti." Mutta sitten luin jutun, joka käsitteli zimbabwelaisen Noviolet Bulawayon kirjoittamaa kirjaa. Todellisuus onkin vielä paatuneen kehitysyhteistyöntyöntekijän maailmankuvaa kauheampi.

Epätoivoiset tilanteet johtavat epätoivoisiin tekoihin. Noviolet Bulawayon kuvailee kirjassa, kuinka 11-vuotias Chipo odottaa isoisänsä lasta ja hän kavereineen päättävät hankkiutua Chipon isosta vatsasta eroon. Henkarilla.

Chipo ei ole yksin. Joka vuosi 46 miljoonaa naista päättää keskeyttää raskautensa, 21 miljoonaa heistä tekee tämän vaikean ratkaisun, vaikka se on laitonta heidän maassaan ja 47 000 heistä kuolee joka vuosi. Laittomat abortit tappavat erityisesti nuoria, Afrikassa 2/3 osaa laittoman abortin tekijöistä on alle 25 vuotiaita.

EU:n kehitysyhteistyö pelastaa henkiä

Maailman tila ei onneksi ole pysyvä. EU, maailman mahtavin kehitysyhteistyön rahoittaja, tekee runsaasti työtä, jotta tällaista ei missään maailman kolkassa tapahtuisi. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja –oikeuksien puolustaminen ja niiden edistämiseen syynätyllä rahoituksella pelastetaan henkiä ja vieläpä hyvin kustannustehokkaasti.

"Ironista kyllä, tutkimusten mukaan rahoituksen vähentäminen tai aborttien kriminalisointi ei vähennä abortteja."

Fakta on se, että 800 naista kuolee joka päivä raskauteen ja synnytykseen liittyviin komplikaatioihin. Heistä iso osa kuolee vain siksi, että heillä ei ole riittävää tietoa ehkäisystä tai ehkäisymenetelmiä, kuten kondomeja tai e-pillereitä, ei ole mistään satavilla.

Vaikka raskaus olisikin suunniteltu, synnytyksen alkaessa lähimmän ammattitaitoisen kätilön luokse on päivän kävelymatka. Kun synnyttää kotona, vailla ammattiapua, yksinkertaiset komplikaatiot voivat johtaa äidin, vauvan tai molempien kuolemaan. Komplikaatiot, jotka meillä hoidetaan helposti ja synnytyksen kaikki osapuolet jäävät onnellisina henkiin.

Kehitysyhteistyöllä voidaan ehkäistä näitä turhia kuolemia tarjoamalla tietoa, ehkäisyvälineitä ja tukea synnytykseen.

Nuorten seksuaalioikeudet ovat osa ihmisoikeuksia ja ne kuuluvat kaikille. Seksuaalioikeuksiin kuuluu se, että nuorille on kerrottava heidän seksuaalioikeuksistaan ja heillä tulee olla saatavilla kokonaisvaltaiset seksuaaliterveyspalvelut sekä laaja valikoima ehkäisymenetelmiä.

Suomessa tämä on ratkaistu niin, että terveydenhuolto pelaa ja kaikki saavat seksuaalikasvatusta koulussa. Seksuaalikasvatuksessa opetetaan suojautumaan riskeiltä kuten seksitaudeilta, suunnittelemattomilta raskauksilta ja hyväksikäytöltä. Toisaalta korostetaan seksuaalisuutta voimavarana ja opetetaan tunteiden kohtaamista ja omien arvojen tunnistamista ja painotetaan seksuaalisuuden luonnollisuutta.

Seksuaalioikeuksia on puolustettava

Mutta vastavoimat seksuaalioikeuksien toteuttamiselle jylläävät. Euroopassa on yhä kasvava joukko, jonka mielestä ihmisille ei kuulu oikeutta päättää omasta seksuaalisuudestaan ja omasta lapsiluvustaan.

Viimeisimpänä esimerkkinä EU:ssa käsittelyssä oleva kansalaisaloite, "One of Us, Yksi meistä". Aloitteen takana olevien mielestä EU:n pitää lopettaa kaikenlainen rahoitus "toiminnalta, joka vaatii ihmisalkioiden tuhoamista. Tällaista toimintaa tapahtuu erityisesti yleisen terveydenhuollon, kehitysavun ja tutkimuksen piirissä." Heidän mielestään siis kaikki EU:n kehitysyhteistyö, jolla tähdätään äitiysterveyden edistämiseen, pitää lopettaa, koska on mahdollista, että sillä edistetään abortteja.

Ironista kyllä, tutkimusten mukaan rahoituksen vähentäminen tai aborttien kriminalisointi ei vähennä abortteja. Samanlaista kehityspolitiikkaa suosi esimerkiksi aikanaan USA:n republikaanipresidentti, mutta Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan se johti raskauden keskeytysten kasvuun kehitysmaissa.

EU-politiikalla on merkitystä

EU:n globaalin tason kehityspolitiikka pohjautuu sen tekemiin politiikkapäätöksiin ja tällaiset kansalaisaloitteet hyväksyttyään vaikuttavat siihen. Siksi EU:n harjoittama politiikkaa vaikuttaa myös muiden kuin omien kansalaistensa oikeuksiin. EU:n päätöksentekijöiden on tehtävä nyt ja aina työtä, jotta kukaan maailman ihminen ei joutuisi kohtaamaan Chipon kohtaloa. Jätin sinä lauantaiaamuna luettuna Hesarin jutun vastuun EU:n harteille, Twiittasin artikkelin ja jatkoin aamukahvin juontia. Työt täytyy siirtää maanantaille, jotta pysyy järjissään.

Kirjoittaja toimii vaikuttamistoiminnan koordinaattorina Väestöliitossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia