Aikuisten on otettava vastuu ilmastonmuutoksen vaikutuksista lapsiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aikuisten on otettava vastuu ilmastonmuutoksen vaikutuksista lapsiin

Lapsitoimijat ovat huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista lapsiin ja vaativat kestävää ilmastopolitiikkaa.

Seuraavien sukupolvien mahdollisuudet tyydyttää omia elämisen tarpeitaan heikkenevät, kun maapallon keskilämpötila kohoaa, ilmaston epävakaus lisääntyy ja luonnonvarat hupenevat. Suomen lapsitoimijat peräävät aikuisten vastuuta tulevien sukupolvien elämästä ja vaativat poliitikkoja investoimaan lapsiin varmistamalla kestävämmän ilmastopolitiikan.

Lastensuojelun Keskusliitto, Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö ITLA, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomi, Suomen UNICEF ry, Perhehoitokumppanit Suomessa Oy ja Ilmastovanhemmat ry painottavat yhteisessä kannanotossaan, että Suomeen tarvitaan yhteiskuntasitoumus, jossa ilmastonmuutoksen hillintä ja muuttuvaan ilmastoon sopeutuminen ohjaavat kaikkea toimintaa. Seuraavan hallituksen on otettava huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset lapsiin. Toimijat muistuttavat, että YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksessa määritellyt lasten oikeudet eivät ole pelkästään tämän päivän vaan myös tulevien sukupolvien lasten oikeuksia. Myös torstaina 16.4. julkaistun Ilmastobarometri 2015 -tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista toivoo päättäjiltä nykyistä aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa.

"Poliitikkojen on nyt aiempaa rohkeammin osattava tehdä pitkäjänteisiä päätöksiä kestävämmän kulttuurin turvaamiseksi investoimalla lapsiin ja tulevaisuuteen. Vaalikeskustelut ja -lupaukset tuntuvat välillä kovin lyhytnäköisiltä. Lapset ja maailman tulevat sukupolvet eivät näissä vaaleissa äänestä, mutta toimintamme ja päätöksemme tulevat vaikuttamaan heidän elämäänsä", sanoo pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta Pelastakaa Lapset ry:stä.

Ilmastovaikutukset ovat myös lapsivaikutuksia

Nykyisenlainen kehitys tuhoaa lasten ja tulevien sukupolvien tarpeita sekä rikkoo lasten oikeuksia. Ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset voidaan välttää, jos fossiilisten polttoaineiden käyttö lopetetaan eikä hiilivoimaloita enää rakenneta. Lapsitoimijoiden mielestä päätösten ilmastovaikutukset on aina arvioitava. Ilmastovaikutukset ovat aina myös lapsivaikutuksia, he muistuttavat.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat kipeimmin hauraissa yhteiskunnissa eläviin lapsiin ja nuoriin. Suomella on Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti globaali vastuu tukea kehitysmaiden lasten ja nuorten osallisuutta heidän elämäänsä ja tulevaisuuttaan koskevissa päätöksissä.

"Lapset ja nuoret ovat vahvoja viestin viejiä. Olemme nähneet monissa hankkeissamme, kuinka lapset ja nuoret ovat saaneet koko yhteisön sitoutumaan ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Myös Suomessa Planin työssä mukana olevat lapset ja nuoret haluavat lähteä kampanjoimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja näyttää, miten ilmastomuutos vaikuttaa lapsiin täällä meillä ja muualla. Meillä aikuisilla on moraalinen vastuu toimia ja investoida tulevaisuuteen", painottaa Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

"Suomen on myös kannettava vastuu siitä että ei siirrä ilmastoa rasittavia toimiaan kehitysmaihin suosimalla halpatuotantoa omia kestämättömiä kulutustottumuksia tyydyttääkseen. On moraalisesti väärin, että kehitysmaiden lapset tuottavat meille tavaroita, jotka lisäävät globaalia päästömäärää ja tuhoavat luontoa lasten lähiympäristössä", painottaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön ohjelmajohtaja Petra Kouvonen.

Yhteiset päätökset muun muassa energiankäytössä auttavat sopeutumaan maapallon rajoihin. Resurssien niukkeneminen vaatii kulutustottumusten ja elämäntapojen muuttamista kestävämpään suuntaan, elämänhallinnan taitoa, sopeutumiskykyä ja neuvokkuutta.

"On erittäin tärkeää, että eri toimialat tulevat tähän keskusteluun mukaan. Kyseessä on niin monimuotoinen ilmiö, ettei yksi taho voi hallita koko kokonaisuutta. Lastensuojelukaan ei tätä kysymystä voi ohittaa", sanoo Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia