Yrittäjyys kiinnostaa afrikkalaisia nuoria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yrittäjyys kiinnostaa afrikkalaisia nuoria

Vähintään joka viides afrikkalaisesta nuoresta suunnittelee oman yrityksen perustamista, ilmenee Gallupin tutkimuksesta.

Vähintään joka viides afrikkalainen nuori on kiinnostunut oman yrityksen perustamisesta, ilmenee Gallupin uudesta mielipidetutkimuksesta. Tutkimukseen haastatelluista 15-24-vuotiaista joka viides, ja 25-35-vuotiaista lähes kolmannes ilmoitti harkitsevansa oman yrityksen perustamista vuoden sisällä.

Kummassakin ikäryhmässä naisten ja miesten osuudet olivat lähes yhtä suuret.

Jos nuorten aikomukset toteutuvat, on yrittäjyys Afrikassa lähes samaa luokkaa kuin Suomessa. Asiakastiedon tekemän selvityksen mukaan Suomessa viime vuonna perustetuista yrityksistä alle 30-vuotiaat perustivat noin joka kolmannen ja lähes yhtä usein yrityksen perustaja oli alle 40-vuotias.

Kiinnostus yrityksen perustamiseen sen sijaan vaihteli  sekä alueellisesti että eri tulotasoisten maiden välillä. Siinä missä 40 prosenttia alle 24-vuotiaista ugandalaisista suunnitteli yrityksen perustamista, Marokossa näin ajatteli vain kolme prosenttia.

Marokon ohella Egyptissä ja Djiboutissa kiinnostus yrityksen perustamiseen oli vähäistä. Alhaisen tulotason maissa ja eteläisessä Afrikassa kiinnostus yrityksen perustamiseen oli korkeampaa kuin keskituloisissa maissa tai mantereen pohjoisosissa.

Yrityksen perustaminen monimutkaista

Gallupin mukaan haastateltujen näkemykset yritystoiminnan tuloksellisuudesta ovat suhteellisen positiivisia, mutta yrityksen perustamista pidetään vaikeana.

Esimerkiksi libyalaisista nuorista vain yhdeksän prosenttia uskoi lainansaannin olevan helppoa, kun taas 45 prosenttia eteläafrikkalaisista oli tätä mieltä.

Libyassa myös lupabyrokratia arvioitiin vaikeimmaksi, kun taas Somalimaassa sekä Tšadissa enemmistö piti paperisotaa helppona. Ghanassa luottamus yritystoiminnalla rikastumiseen ja omaisuuden säilymiseen oli korkeinta ja matalinta Libyassa sekä Tšadissa.

Vaikka Gallupin mukaan yrityksen perustaminen ei ole ihmelääke Afrikan musertavaan nuorisotyöttömyyteen, se kuitenkin voi taata toimeentulon useille sekä vuorostaan luoda lisää työpaikkoja nuorille. Maiden väliset erot myös korostavat maakohtaisten yrittäjyysohjelmien tärkeyttä.

Kyselyssä oli mukana 27 Afrikan maata ja kyselyyn haastateltiin tuhat yli 15-vuotiasta viime vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia