Yli miljoona vastasyntynyttä kuolee ensimmäisenä elinpäivänään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli miljoona vastasyntynyttä kuolee ensimmäisenä elinpäivänään

Valtaosa vastasyntyneiden vauvojen kuolemista voitaisiin estää, sanoo Pelastakaa Lapset.

Vuosittain yli miljoonalle vastasyntyneelle ensimmäinen elinpäivä jää myös viimeiseksi, arvioi Pelastakaa Lapset uudessa selvityksessään.

Järjestön mukaan noin puolessa tapauksissa kuolema olisi vältettävissä, jos äidille ja lapsella olisi tarjolla ilmaista terveydenhuoltoa ja koulutettu kätilö.

"Liian monet äidit synnyttävät vieläkin yksin kotinsa lattialla tai erämaassa. Kuulemme edelleen kauhutarinoita äideistä, jotka kävelevät tunteja synnyttämään koulutetun henkilökunnan luo traagisin seurauksin", sanoo järjestön kansainvälinen johtaja Justin Forsyth.

Valtaosa kuolemista johtuu myöhäisraskauden ja synnytyksen yhteydessä tapahtuvista komplikaatioista, kuten raskausmyrkytyksestä, tulehduksista tai korkeasta verenpaineesta. Samojen syiden vuoksi maailmalla tapahtuu vuosittain yli miljoona kohtukuolemaa, Pelastakaa Lapset sanoo.

Vuosittain noin 40 miljoonaa äitiä synnyttää ilman sairaanhoitajaa, kätilöä tai lääkäriä. Esimerkiksi Etiopiassa vain joka kymmenessä synnytyksessä on terveydenhuoltohenkilökuntaa läsnä.

Kansainväliset kampanjat lasten terveyden parantamiseksi ovat puolittaneet lapsikuolleisuuden viime vuosikymmenten aikana, mutta Pelastakaa Lasten mukaan nämä edistysaskeleet ovat menetettävissä ilman lisäresurssien ohjaamista vastasyntyneiden hyvinvointiin.

Kansainvälisesti noin 6,6 miljoonaa lasta kuolee vuosittain ehkäistäviin syihin, kuten malariaan, ripuliin tai aliravitsemuksen seurauksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia