YK-raportti kertoo molempien sodan osapuolten julmuuksista Sudanissa – Neuvotteluita tarvitaan epätoivoisesti, sanoo ihmisoikeusvaltuutettu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-raportti kertoo molempien sodan osapuolten julmuuksista Sudanissa – Neuvotteluita tarvitaan epätoivoisesti, sanoo ihmisoikeusvaltuutettu

Huhtikuussa alkanut sisällissota on johtanut laajamittaisiin julmuuksiin siviilejä kohtaan. ”Tämä raportti on tuskallista luettavaa tragediasta, joka on aiheutettu tarpeettomasti sudanilaisille. Se myös korostaa jälleen kerran sitä, että taistelut on lopetettava”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk.

Mies puolilähikuvassa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Molemmat Sudanin konfliktin osapuolet ovat syyllistyneet huhtikuussa alkaneen konfliktin aikana ihmisoikeusloukkauksiin, käy ilmi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tuoreesta raportista.

Raportin mukaan sekä Sudanin armeija että sitä vastaan taisteleva RSF-ryhmittymä on tehnyt summittaisia hyökkäyksiä siviilien tiheästi asuttamilla alueilla – myös alueilla, joilla elää maan sisäisiä pakolaisia.

”Tämä raportti on tuskallista luettavaa tragediasta, joka on aiheutettu tarpeettomasti sudanilaisille huhtikuusta 2023 alkaen. Se myös korostaa jälleen kerran sitä, että taistelut on lopetettava ja että on rikottava se rankaisemattomuuden kierre, joka johti konfliktiin alun perinkin”, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk tiedotteessa.

Raportti perustuu 303 uhrin ja todistajan haastatteluun sekä valokuvien, videoiden ja satelliittikuvien analyysiin. Se kattaa huhti- ja joulukuun 2023 välisen ajan.

Raportin mukaan molemmat osapuolet ovat käyttäneet aseita, joilla on laajat alueelliset vaikutukset. Esimerkiksi huhtikuussa armeijan kahdessa ohjusiskussa kuoli 45 ihmistä. RSF puolestaan on tappanut Darfurissa tuhansia ihmisiä, osan etnisin perustein. Mornin ja Ardamatan kaupunkien joukkohaudoista on löytynyt 87 ihmistä.

Hiljattain sosiaalisessa mediassa julkaistiin myös video, jossa armeijan univormuissa olevat miehet esittelivät mestattujen opiskelijoiden päitä kaduilla ja huusivat etnisiä solvauksia. Video on uskottava, tiedotteessa kerrotaan.

Ainakin 118 ihmistä on joutunut myös seksuaalisen väkivallan uhriksi, heistä 19 lapsia. Monet rikoksista ovat olleet RSF:n tekemiä.

RSF on myös värvännyt lapsia riveihinsä, armeijaa kannattava ryhmä taas on aseistanut 255 000 nuorta miestä leireillä, raportissa kerrotaan.

Ihmisoikeusvaltuutettu vaatii tapahtumien puolueetonta tutkintaa. Rikkomukset voivat olla sotarikoksia, hän sanoo.

”Aseiden pitää hiljentyä ja siviilejä pitää suojella. Tarvitaan epätoivoisesti uskottavaa neuvotteluiden uudelleenaloittamista, jotta voidaan palauttaa siviilihallinto”, hän sanoo.

Sudanin väkivaltaa on tähän mennessä paennut yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, joista suurin osa maan sisällä. Lisäksi maassa oli pakolaisia jo ennestään. Kyseessä on maailman pahin sisäisen pakolaisuuden kriisi. Maailman ruokaohjelma arvioi viime viikolla, että 18 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia