Uutiset Ruokaturva

YK: Nälkä voidaan poistaa tämän sukupolven aikana

Nälkäisten määrä on laskenut alle 800 miljoonaan väestönkasvusta huolimatta.
(Kuva: Rik Lomas / cc 2.0)

Nälkä voidaan poistaa maailmasta vielä tämän sukupolven aikana, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousohjelma FAO. Järjestön tuoreen ruokaturvakatsauksen mukaan maailman nälkäisten määrä on laskenut 795 miljoonaan.

Vähennystä on 216 miljoonaa verrattuna vuosiin 1990–1992. Kun otetaan huomioon, että maailman väestö on samaan aikaan kasvanut 1,9 miljardilla, pudotus on vieläkin merkittävämpi, järjestö toteaa.

YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluu nälkäisten osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Kehittyvät maat alueena ovat jääneet tavoitteesta hieman, mutta FAOn tarkkailemista 129 maasta 72 on onnistunut, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä kehittyvillä alueilla keskimäärin 12,9 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta eli määritelmän mukaan ei saa riittävästi ruokaa elääkseen tervettä ja aktiivista elämää. Neljännesvuosisata sitten osuus oli 23,3.

"Se, että vuosituhattavoite on melkein saavutettu, osoittaa, että voimme poistaa nälän vitsauksen elinaikanamme", sanoo YK:n FAOn johtaja José Graziano da Silva järjestön tiedotteessa.

Edistystä on raportin mukaan tapahtunut etenkin suuressa osassa Aasiaa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä osassa Afrikkaa. Avaintekijöinä ovat olleet inklusiivinen talouskasvu, investoinnit maatalouteen, sosiaaliturva sekä poliittinen vakaus.

Taistelua sen sijaan ovat hidastaneet globaali talouskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, luonnonkatastrofit ja levottomuudet. Afrikan maista 24 kärsii ruokakriisistä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 1990, raportissa huomautetaan. Pitkittyneiden kriisien maissa nälkää on kolme kertaa enemmän kuin muualla.

Suurin nälkäisten osuus on raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa lähes neljännes väestöstä ei saa riittävästi ruokaa. Tällä hetkellä huonosti menee etenkin Etelä-Sudanissa, jossa 40 prosenttia väestöstä kärsii arvioiden mukaan akuutista nälästä lähikuukausina. Maailman ruokaohjelma WFP varoitti eilen, että konflikti, ruuan korkea hinta sekä paheneva talouskriisi ovat ajamassa maan sen nelivuotisen historian pahimpaan ruokakriisiin.

Ruokaturva MDGsruokaYK Etelä-Sudan Maailman ruokaohjelma

Lue myös

Kauppias ja asiakas Meksiko Cityssä torilla
Ilmastonmuutoksen aiheuttama säiden oikuttelu vaikeuttaa maanviljelyä, sanovat tuottajat, jotka myyvät kasvattamiaan vihanneksia Meksikon pääkaupungin toreilla.
(Kuva:
Emilio Godoy
/
IPS
)

Ilmasto vaikeuttaa ruuan tuotantoa Meksikon keinosaarilla

Atsteekkien ja muiden varhaisempien kansojen luomat chinampa-saaret tuottavat tärkeän osan Meksikon pääkaupungin vihanneksista. Ilmastonmuutos ja kiihtyvä kaupunkirakentaminen kuitenkin vaarantavat ruuantuotannon tulevaisuuden alueella.
Piparkakkuja
Suomessa suunnitellaan parhaillaan joulupöydän antimia. Hauraammassa valtiossa olisimme tänä jouluna jokseenkin masentuneissa tunnelmissa ja kiristelleet vöitämme jo syksystä, kirjoittaa Jaro Karkinen
(Kuva:
Eva Holm
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Laihanakin vuonna voimme paksusti

Huono satovuosi ei aiheuta Suomessa katastrofia. Maailmantalouden rakenne pelastaa suomalaiset nälkävuosilta, mutta monet muut ihmiset se tuomitsee puutteeseen, kirjoittaa Jaro Karkinen.
Seinään maalattuja kasvoja Venezuelassa
Vihapuheen kieltävä laki nähdään sensuurin välineenä Venezuelassa, jossa väkivalta rehottaa. Vuonna 2011 käydyn kampanjan julisteisiin kuvatut 52 naista olivat menettäneet lapsensa rikollisen väkivallan seurauksena.
(Kuva:
Fidel Márquez
/
IPS
)

Sananvapaus kapenee Venezuelassa – virkamiehet saavat määritellä vihapuheen

Venezuelan hallitus kielsi vihapuheen, mutta keinot arveluttavat asiantuntijoita. Pelkona, on että sananvapaudesta ei pian ole jäljellä rippeitäkään.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.