Uutiset Ruokaturva

YK: Nälkä voidaan poistaa tämän sukupolven aikana

Nälkäisten määrä on laskenut alle 800 miljoonaan väestönkasvusta huolimatta.
(Kuva: Rik Lomas / cc 2.0)

Nälkä voidaan poistaa maailmasta vielä tämän sukupolven aikana, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousohjelma FAO. Järjestön tuoreen ruokaturvakatsauksen mukaan maailman nälkäisten määrä on laskenut 795 miljoonaan.

Vähennystä on 216 miljoonaa verrattuna vuosiin 1990–1992. Kun otetaan huomioon, että maailman väestö on samaan aikaan kasvanut 1,9 miljardilla, pudotus on vieläkin merkittävämpi, järjestö toteaa.

YK:n vuosituhattavoitteisiin kuuluu nälkäisten osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Kehittyvät maat alueena ovat jääneet tavoitteesta hieman, mutta FAOn tarkkailemista 129 maasta 72 on onnistunut, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä kehittyvillä alueilla keskimäärin 12,9 prosenttia ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta eli määritelmän mukaan ei saa riittävästi ruokaa elääkseen tervettä ja aktiivista elämää. Neljännesvuosisata sitten osuus oli 23,3.

"Se, että vuosituhattavoite on melkein saavutettu, osoittaa, että voimme poistaa nälän vitsauksen elinaikanamme", sanoo YK:n FAOn johtaja José Graziano da Silva järjestön tiedotteessa.

Edistystä on raportin mukaan tapahtunut etenkin suuressa osassa Aasiaa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla sekä osassa Afrikkaa. Avaintekijöinä ovat olleet inklusiivinen talouskasvu, investoinnit maatalouteen, sosiaaliturva sekä poliittinen vakaus.

Taistelua sen sijaan ovat hidastaneet globaali talouskriisi, äärimmäiset sääilmiöt, luonnonkatastrofit ja levottomuudet. Afrikan maista 24 kärsii ruokakriisistä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 1990, raportissa huomautetaan. Pitkittyneiden kriisien maissa nälkää on kolme kertaa enemmän kuin muualla.

Suurin nälkäisten osuus on raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa lähes neljännes väestöstä ei saa riittävästi ruokaa. Tällä hetkellä huonosti menee etenkin Etelä-Sudanissa, jossa 40 prosenttia väestöstä kärsii arvioiden mukaan akuutista nälästä lähikuukausina. Maailman ruokaohjelma WFP varoitti eilen, että konflikti, ruuan korkea hinta sekä paheneva talouskriisi ovat ajamassa maan sen nelivuotisen historian pahimpaan ruokakriisiin.

Ruokaturva MDGsruokaYK Etelä-Sudan Maailman ruokaohjelma

Lue myös

Lapsi saa lisäravintoa Keniassa

Raportti: Akuutti nälkä kasvoi viime vuonna – loppua ei näy, ellei konflikteja saada kuriin

Konfliktit ja ilmastokatastrofit ovat suurin syy siihen, miksi akuutista ruokapulasta kärsivien määrä kasvoi viime vuonna, käy ilmi avustustoimijoiden raportista.
Kylämaisema Perun Andeilla. Kuvassa näkyy kirkko.

Leipä on tiukassa Perun Andeilla

Vuoristoalueiden maatalous vaatii kehittämistä, sillä alue on köyhää ja ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta. Hallitus yllyttää erikoistumaan vientituotteisiin, mutta ilmastonmuutos tekee yhteen viljelykasviin keskittymisestä riskialtista.
Kuivunutta viljaa, Mosambik

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.