Yhdysvaltojen pankit hylkivät YK-diplomaatteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltojen pankit hylkivät YK-diplomaatteja

Kehitysmaiden diplomaattien syytösten kärki kohdistuu JP Morgan Chase -pankkiin, joka on ollut pitkään tärkein YK:ta ja sen väkeä palveleva rahalaitos.

(IPS) -- Kehitysmaiden YK-diplomaatit valittavat, että Yhdysvaltain pankit ovat lakanneet palvelemasta heitä. Tilannetta arvosteltiin kovin sanoin kehitysmaiden ryhmä 77:n kokouksessa maaliskuun lopulla. Ryhmään kuuluu nykyisin 132 maata.

"Pankit kohtelevat meitä kuin rikollisia", kiteytti eräs Etelä-Amerikan edustaja. Syytösten kärki kohdistuu JP Morgan Chase -pankkiin, joka on ollut pitkään tärkein YK:ta ja sen väkeä palveleva rahalaitos.

Diplomaattien mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on lähettänyt kaikille pankeille "mustan listan", jolla on noin 70 maan YK-edustustot ja myös yksittäisiä henkilöitä. Pankkien edellytetään raportoivan tarkoin näiden rahaliikenteestä tarkoituksena estää rahanpesua ja terrorismin rahoitusta.

Pankit kokivat tehtävän hankalaksi, joten ne keksivät helpomman ratkaisun ja ryhtyivät sulkemaan kyseisiä tilejä.

"Meidän on pyydettävä kotimaasta käteistä kuriiripostissa ja säilytettävä rahat patjan alla", eräs YK-diplomaatti sanoo.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ottanut yhteyttä Yhdysvaltain viranomaisiin ja pankkeihin tilanteen selvittämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia