Yhdysvaltojen lennokki-iskut "terrorisoivat" Pakistanin rajaseutuja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltojen lennokki-iskut "terrorisoivat" Pakistanin rajaseutuja

Jatkuva pelossa eläminen ruokkii vihaa Yhdysvaltoja kohtaan, sanotaan raportissa.

Yhdysvaltojen kiistanalaisilla lennokki-iskuilla Pakistanin heimoalueilla on vakavia seurauksia alueen siviiliväestölle ja vain vaatimattomia hyötyjä ääriliikkeiden vastaiselle kamppailulle, sanovat yhdysvaltalaistutkijat.

Syyskuun lopussa julkaistun kahden yhdysvaltalaisyliopiston, britannialaisen Reprieve-järjestön ja paikallisten aktivistien yhteistyönä koostettu selvitys vahvistaa aiempia raportteja, joiden mukaan iskuilla tuotetaan merkittäviä määriä siviiliuhreja ja poliittista epävakautta.

"Vallitseva kertomus Pakistanin lennokki-iskuista on, että se on kirurgisen tarkka ja tehokas työkalu, joka lisää Yhdysvaltojen turvallisuutta. Tämä käsitys on väärä", tutkijoiden raportissa sanotaan.

Iskujen varsinaisena kohteena ovat terroristeiksi epäillyt henkilöt ja erityisesti kokoontumiset, joissa on läsnä lukuisia miehiä. Johtuen tiedustelun rajallisuudesta, lukuisat iskut ovat kuitenkin kohdistuneet muun muassa häihin ja hautajaisiin. 

Samalla iskujen todellisista uhrien määristä on vaikea saada tarkkaa tietoa, sillä Yhdysvallat pyrkii salaamaan tietoja iskuista ja kieltää siviiliuhreja. Tutkivan journalismin toimiston keräämien tietojen mukaan jopa yli 3000 ihmistä on kuollut Pakistanissa heinäkuun 2004 ja tämän vuoden syyskuun välisenä aikana, joista mahdollisesti jopa 900 on siviilejä, joista 176 lapsia.

Todisteet viittaavatkin siihen, että iskut ovat helpottaneet uusien ihmisten rekrytoimista aseellisiin ryhmittymiin.

Obama lisännyt iskuja dramaattisesti

Tutkijat huomauttavat, että presidentti Barack Obaman hallinto on lisännyt iskuja merkittävästi. Pakistan on aikaisemmin kesällä vaatinut iskujen lopettamista, mutta Yhdysvallat ei ole tähän suostunut.

Alueen siviiliväestön keskuudessa iskuilla on merkittävä psykologinen vaikutus.

"Niiden [lennokki-iskujen] läsnäolo terrorisoi miehiä, naisia ja lapsia. He elävät ahdistuksen ja psykologisen trauman vallassa. Ihmisten kasvoilta näkyy jatkuva huoli siitä, että isku voi tulla millä hetkellä hyvänsä, ja että heillä ei ole mahdollisuutta suojautua", sanoo pakistanilainen Noor Khan, joka oli yksi raportin tekijöistä.

Samalla muun muassa avustusjärjestöt ovat rajoittaneet lennokki-iskuissa haavoittuneiden auttamista välittömästi, sillä Yhdysvaltojen operaattoreilla on tapana pommittaa iskukohteet uudelleen pian ensiavun saapuessa paikalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia