Yayasan Penghibur on Emmauksen yhteistyökumppani Indonesiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yayasan Penghibur on Emmauksen yhteistyökumppani Indonesiassa

Yayasan Penghibur -lastenkoti on Emmaus Helsingin yhteistyökumppani Indonesiassa, joka tarjoaa myös terveydenhuoltoa ja istuttaa puita vuorten autioituneille rinteille. Alunperin säätiö perustettiin tiedottamaan leprasta ja auttamaan lepran sairastaneita takaisin yhteiskuntaan.

Yayasan Penghibur on Emmaus Helsingin yhteistyökumppani Indonesiassa. Se on kristillinen säätiö, joka perustettiin 1980 tiedottamaan leprasta ja auttamaan lepran sairastaneita takaisin yhteiskuntaan. Yayasan Penghiburin vuonna 1984 perustama lastenkoti Keski-Jaavan Keletin kylässä on säätiön toiminnan ja Emmauksen tuen keskipiste.

1990-luvun puolivälistä asti Penghiburin säätiön työ on avautunut yhä enemmän ympäröivään yhteiskuntaan, erityisesti lähikylien naisten ja lasten suuntaan sekä puiden istutukseen läheisen vuoren autioituneilla rinteillä. Syksyllä 1999 säätiö otettiin Kansainvälisen Emmauksen, Emmaus Internationalin, jäseneksi.

Penghiburin lastenkoti perustettiin lapsille ja nuorille, jotka sairastivat tai olivat sairastaneet lepran tai heidän vanhempansa sairastivat sitä. Lepra on saattanut jättää kuntoutusta vaativia vammoja, ja jotkut lapsista oli hylätty taudin takia.

Painopiste on siirtynyt muista syistä apua tarvitseviin, koska lepran takia lapsia ei enää tule samalla tavalla kuin alussa. Koti on ottanut vastaan eri tavoin vammaisia, orpoja ja äärimmäisen köyhyyden takia syrjäytyneitä lapsia.

Itä-Timorin itsenäistymisen aikaan Timorilta tuli nuoria pakolaisia ja kesällä 2005 tuli Niasin saarelta Pohjois-Sumatraa koetelleen maanjäristyksen ja hyökyaallon takia yhdeksän orvoiksi jäänyttä kouluikäistä lasta. Kesällä tuli myös Kupangista, Itä Indonesiasta, yhdeksän nälänhädästä kärsivää lasta.

Penghibur on lasten ja nuorten koti, kunnes he ovat käyneet koulun ja voivat siirtyä itsenäiseen työelämään. Lapsia ja nuoria on lähtenyt kodista jo yli 150. Kehitysvammaiset ovat jääneet Penghiburin säätiöön suojatyöpaikkoihin. Nykyään siellä on lähes 50 kasvattia.

Penghibur osallistuu Keletin lastenkotia ympäröivien kylien neuvolatoimintaan, paikallisen terveyskeskuksen ja paikallisten vapaaehtoisten naisten, kaderien, kanssa. Penghibur punnitsee lapset, neuvoo ja ohjaa tarvittaessa hoitoon, antaa lisäruokaa ja vitamiineja sekä ruiskut rokotuksia varten.

Neuvolatyön yhteydessä on annettu maitoapua kaderien ja paikallisen muslimiseurakunnan osoittamille kyläläisten aliravituille, alle kouluikäisille lapsille. Neuvolatyötä organisoi ja ohjaa diakonissa-erikoissairaanhoitaja Anna-Liisa Jaanu-Ismudjito.

Penghiburin poliklinikka toimii Keletin kylässä, missä myös lastenkoti on. Siellä on viitenä päivänä viikossa lääkäri muutaman tunnin ajan. Sen lisäksi paikalla on Penghiburin palkkaama sairaanhoitaja. Poliklinikalla on myös hammaslääkärin vastaanotto.

Keletin kylän läheisellä vuorella säätiöllä on 3 ha alue, johon on istutettu erilaisia puita vuodesta 1992 alkaen. Yhteistyössä naapurien kanssa istutus laajenee vuodesta 2006 alkaen myös naapurien alueille.

Puutyöpaja Alam Asrissa tehdään huonekaluja ja koriste-esineitä. Huonekalut myydään Jaavalla ja Balilla ja viedään jonkin verran ulkomaille.

Yayasan Penghiburin monimuotoisesta tuotannosta ja Emmaus Helsingin taloudellisesta tuesta huolimatta lastenkodin ylläpito riippuu sekä satunnaisten lahjoittajien että sitoutuneiden kummien jatkuvasta tuesta.

Kun ilmoitat nimesi ja osoitteesi tukiessasi lastenkotia, saat 2-3 kertaa vuodessa kummikirjeen. Lastenkodin kummiasioita hoitaa Emmauksessa Elisa Vilpas (elisa.vilpas@espoo.opit.fi). Yayasan Penghiburin yhdyshenkilöt Suomessa ovat Marjatta Jaanu-Schröder (marjatta.j-s@pp.inet.fi) ja Sri Nissi, (sri.nissi@kolumbus.fi).

Penghiburin kummien keräystili SAMPO 800017-1333297 viite 2024. Kummien lahjoitukset lähetetään lastenkodin käyttöön lyhentämättöminä kuukausittain. Varat käytetään tasapuolisesti kaikkien lasten hyväksi. Kiitos avustasi!

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia