Vertailu: Oikeusvaltioperiaate kukoistaa Pohjoismaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vertailu: Oikeusvaltioperiaate kukoistaa Pohjoismaissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan Venezuela on 102 maan joukossa huonoin oikeusvaltioperiaatteen toteuttaja.

Pohjoismaat menestyvät maailman maista parhaiten oikeusvaltioperiaatteen toteuttamisessa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Yhdysvaltalaisen World Justice Projectin (WJP) tuoreen katsauksen mukaan neljä parasta maata 102 tutkitun maan joukossa ovat järjestyksessä Tanska, Norja, Ruotsi ja Suomi, joka saa vertailussa saman pistemäärän kuin Ruotsikin.

Tutkimus perustuu yli 100 000 kotitaloudelle ja 2 400 asiantuntijalle tehtyihin kyselyihin, jossa selvitettiin, miten oikeusvaltioperiaatteen koetaan toteutuvan ihmisten arjessa. Teemoja olivat esimerkiksi korruptio, hallituksen avoimuus, perusoikeuksien toteutuminen, turvallisuus sekä oikeudenmukaisuus.

Vertailun mukaan Suomi on ykkössijalla, kun katsotaan perusoikeuksien toteutumista ja rikosoikeutta mutta vasta kymmenes, kun tarkastellaan siviilikansalaisten mahdollisuuksia saada oikeutta.

Heikoimmin kyselyssä pärjäävät Venezuela, Afganistan ja Zimbabwe. Kyselyssä ei ole mukana monia konflikteista kärsiviä maita, kuten Syyriaa tai Kongon demokraattista tasavaltaa.

"Tilanne on jatkanut huonontumissaan. Monissa oikeusvaltioperiaatteissa – poliisin brutaaliudesta ja vastuullisuudesta sananvapauteen, hallituksen vallanjakojärjestelmään, korruptioon – Venezuelan hallitus ja instituutiot ovat yleisesti muiden maiden takana", toteaa WJP:n johtaja Juan Carlos Botero Guardian-lehdelle.

Alueellisesti parhaiten kyselyssä pärjäsivät Nepal, Georgia, Botswana, Uruguay ja Arabiemiraatit. Euroopan maista heikoimmin selviytyi Venäjä, joka on sijalla 75.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia