Venäjä hyväksymässä uuden maanpetoslain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjä hyväksymässä uuden maanpetoslain

Human Rights Watchin mielestä laki uhkaa ihmisten perusoikeuksia.

Venäjän parlamentti on hyväksynyt uuden maanpetoslain, jossa tuomitaan taloudellisen, teknisen ja tiedotuksellisen avun antaminen vieraalle valtiolle tai kansainväliselle järjestölle.

Laki kieltää esimerkiksi avoimista lähteistä kerätyn tiedon jakamisen ulkomaisille ja kansainvälisille järjestöille, mikäli järjestön toiminnan katsotaan vahingoittavan Venäjän kansallista turvallisuutta. "Tämä laaja ja epämääräinen määritelmä [lain] näyttää olevan suunnitelty saamaan ihmiset miettimään kahdesti ennen kuin he puolustavat kansainvälisiä ihmisoikeuksia", sanoo Human Rights Watchin Euroopan jotaja Hugh Williamson.

Human Rights Watch -järjestön mielestä laki on ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa, johon myös Venäjä on sitoutunut. Järjestö vetoaa presidentti Vladimir Putiniin, ettei tämän hyväksyisi lakia.

Maa on tiukentanut muutenkin otettaan kansalaisjärjestöihin hiljattain. Parlamentti  hyväksyi vastikään lain, jonka  mukaan ulkomailta rahaa vastaanottavat kansalaisjärjestöt joutuvat rekisteöitymään ulkomaisiksi agenteiksi ja ne määritellään poliittisiksi toimijoiksi. Lain pelätään vaikeuttavan järjestöjen toimintaa Venäjällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia