Väkivaltaisuudet pahentavat Sahelin ruokakriisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivaltaisuudet pahentavat Sahelin ruokakriisiä

Levottomuudet Libyassa, Nigeriassa ja Malissa pahentavat ruokapulaa, joka uhkaa 15:tä miljoonaa ihmistä.

Levottomuudet Malissa, Libyassa ja Nigeriassa pahentavat Afrikan Sahelia koettelevaa ruokakriisiä.

Malissa ainakin 200 000 ihmistä on joutunut pakolaiseksi tuaregikapinallisten ja hallitusten välisten taisteluiden vuoksi. Heistä puolet on paennut naapurimaihin, joilla on jo valmiiksi vaikeuksia ruokkia omakin väestönsä.

Ruokakriisistä pahimmin kärsivä Niger on yleensä voinut tuoda ruokaa Nigeriasta, mutta maan islamistiryhmän Boko Haramin tekemät iskut vaikeuttavat tuontia, sillä osa raja-asemista on suljettu, kertoo Guardian.

Samaan aikaan siirtolaisten rahalähetykset ovat hiipuneet, sillä esimerkiksi monet nigeriläiset ja tšadilaiset siirtotyöläiset ovat joutuneet lähtemään väkivaltaisuuksien koettelemasta Libyasta. Myös Malin väkivaltaisuudet vaikeuttavat siirtotyöläisten tilannetta.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan myös osa paimentolaisten perinteisistä kulkureiteistä on häiriintynyt. Niinpä karja joutuu Malissa vaeltamaan maan eteläosiin sekä naapurimaihin, joissa ruuasta, vedestä ja rehusta on pulaa. 

Myös Etelä-Sudanissa konflikti vaikeuttaa maanviljelystä. Seuraavan sadon arvioidaan olevan vain 20 prosenttia normaalista.

Avustusrahaa puuttuu

Sahelin alueella yhteensä yli 15 miljoonaa ihmistä kärsii ruokakriisistä, jonka taustalla ovat kuivuus ja korkeat ruuan hinnat. Paikallisten ruokamarkkinoiden häiriintyminen Malin väkivaltaisuuksien vuoksi on paikoin nostanut ruuan hintaa entisestään.

Avustusjärjestöt ovat eniten huolissaan Nigeristä, jossa yli kuusi miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Kehitysyhteistyöjärjestö Planin mukaan maanviljelijät ovat jo alkaneet myydä karjaansa saadakseen ruokaa ja karjan hinta on romahtanut.

Oxfamin mukaan osissa maata 100 prosenttia ihmisistä on kertonut vähentävänsä aterioitaan.

Vaikka kriisistä on varoiteltu jo kuukausia, avustusrahaa ei edelleenkään ole riittävästi kasassa. YK:n humanitaaristen avun koordinaation toimiston OCHA:n mukaan esimerkiksi Nigeriin tarvittavasta 193 miljoonasta dollarista koossa on vajaa puolet.

Viime vuonna Afrikan sarven ruokakriisi riistäytyi käsistä osin kansainvälisen avun hitauden vuoksi. Tilanne on sittemmin parantunut, mutta YK:n maatalous- ja ruokajärjestön FAO:n mukaan apua tarvitsee yhä yli 8 miljoonaa ihmistä. Tänäkin vuonna sateet saattavat alueella jäädä alle normaalin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia