Uudesta Barbie-elokuvasta uutisoitiin viime vuonna 260 kertaa enemmän kuin Angolan kriisistä – Monet Afrikan kriisit jäivät vaille tarvitsemaansa mediahuomiota, kertoo tuore analyysi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uudesta Barbie-elokuvasta uutisoitiin viime vuonna 260 kertaa enemmän kuin Angolan kriisistä – Monet Afrikan kriisit jäivät vaille tarvitsemaansa mediahuomiota, kertoo tuore analyysi

Monet Afrikan kriisit ovat pitkäkestoisia, ja siksi niistä uutisoidaan vähemmän, arvioi avustusjärjestö Care International.

Ylhäältä otettu kuva tabletista käsissä.

Monista humanitaarisista kriiseistä uutisoidaan liian vähän, sanoo Care International -järjestö. Kuva: Simon / Pixabay.

Afrikan maat muodostavat kymmenen kärjen uudella listalla, jossa käsitellään maailman aliuutisoiduimpia kriisejä.

Avustusjärjestö Care Internationalin tällä viikolla julkaiseman raportin (pdf) mukaan esimerkiksi laulaja Taylor Swiftin maailmankiertue, prinssi Harryn kirja, uusi Barbie-elokuva ja iPhone 15 saivat kaikki vähintään kymmeniä kertoja enemmän mediahuomiota kuin Angolan, Sambian ja Burundin kriisit.

Barbie-elokuvasta julkaistiin viime vuonna 273 279 nettiartikkelia, Angolan tilanteesta taas 1 049.

”Humanitaariset tarpeet olivat viime vuonna ennätyssuuret. Tämä näkyi kansainvälisissä uutisissa, sillä Syyrian ja Turkin maanjäristys, Ukrainan sota ja Lähi-idän konfliktin kärjistyminen ovat näkyneet otsikoissa.  Monet kriisit Afrikassa ovat olleet olemassa pitkään, mikä tekee haastavaksi lisätä tietoisuutta niistä. Samaan aikaan kansainvälisestä raportoinnista tulee kalliimpaa”, sanoo Caren Itävallan johtaja Andrea Barschdorf-Hager tiedotteessa.

Luonnonvaroiltaan rikkaassa Angolassa yli seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. 85 prosenttia maan työvoimasta elää maataloudesta, ja sateiden vähyys maan etelä- ja keskiosissa on johtanut tuotannon vähenemiseen ja ruokapulaan. Kuivuuden lisäksi myös tulvat vaikuttavat ihmisten elämään. Maa oli ykkössijalla myös Caren viime vuoden listalla.

Myös Sambia kärsii ilmastonmuutoksen vaikutuksista, jotka näkyvät äärimmäisinä ja vaihtelevina sääilmiöinä. 1,35 miljoonaa sambialaista kärsii ruokapulasta. Burundissa taas on maailman matalimmaksi arvioitu bruttokansantuote henkeä kohti. Maassa on paljon pakolaisia, ja 5,6 miljoonaa lasta kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. 

Esimerkiksi Maailman ruokaohjelma joutui viime vuonna leikkaamaan ruoka-apuannoksiaan rahoituspulan vuoksi.

”Emme saa unohtaa, että nälkä on lähes aina ihmisen aiheuttamaa. Konfliktit, talouskriisit, äärimmäiset sääilmiöt, köyhyys ja eriarvoisuus ovat kaikki avaintekijöitä. Pelastaaksemme ihmishenkiä tarvitsemme enemmän huomiota ja riittävästi rahoitusta humanitaariseen apuun”, sanoo Caren humanitaarinen johtaja Deepmala Mahla tiedotteessa.

Raporttiin otettiin mukaan ne maat, joissa yli miljoona ihmistä kärsii konfliktien tai luonnonkatastrofien vaikutuksista. Mukana oli yli viisi miljoonaa verkkoartikkelia, joiden kieli oli arabia, englanti, ranska, saksa tai espanja. Artikkelit oli julkaistu tammi- ja syyskuun 2023 välisenä aikana.

Aliraportoiduimmat kriisit Caren raportissa:

  1. Angola 1 049 artikkelia
  2. Sambia 1 371
  3. Burundi 3 939
  4. Senegal 5 469
  5. Mauritania 7 764
  6. Keski-Afrikan tasavalta 8 274
  7. Kamerun 10 801
  8. Burkina Faso 11 323
  9. Uganda 12 632
  10. Zimbabwe 14 440

Vertailu muihin uutisiin:

  • Taylor Swiftin maailmankiertue 163 368 artikkelia
  • Prinssi Harryn kirja Varamies 215 084
  • Greta Gerwigin Barbie-elokuva 273 279
  • iPhone (15) 273 421

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia