Uutiset Intian kehitys

Unicef: Delhin saastepilvi herätyssoitto koko maailmalle

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi.
Delhin maisemia vuonna 2011. (Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / CC BY-SA 2.0)

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi, laskee YK:n lastenjärjestö Unicef. Ilmansaasteet eivät kuitenkaan kosketa vain Delhiä, vaan koko maailmaa, jonka on nyt aika herätä, se vaatii kannanotossaan.

Delhi on yksi maailman saastuneimpia kaupunkeja, mutta maatalousjätteiden polttaminen ympäröivissä osavaltioissa, hindufestivaali Diwalin ilotulitteet, rakennustyömaiden pöly sekä ajoneuvojen päästöt ovat nostaneet vaarallisimpien pienhiukkasten määrän yli 15-kertaiseksi turvalliseen rajaan verrattuna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhtenä toimenpiteenä kaupungin vajaat 6 000 koulua pantiin kiinni, jotta lasten ei tarvitsisi hengittää saastunutta ilmaa. Myös rakennusprojektit ovat jäissä.

Unicef kuitenkin muistuttaa, että myös muualla Intian kaupungeissa, kuten Varanasissa ja Lucknow'ssa, ilmanlaatu on ollut huono viime päivinä, samoin muualla maailmassa viimeisen vuoden aikana.

"Delhi on herätyssoitto maailmalle ilmansaasteista. --- Se on herätyssoitto, joka kertoo hyvin selvästi, että ellei päättäväisiin toimiin ryhdytä, tapahtumat, joita olemme todistaneet Delhissä, todennäköisesti yleistyvä"”, järjestö sanoo.

Unicefin muutaman viikon takaisen analyysin mukaan 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joilla ilmassa olevien myrkkyjen määrä ylittää vähintään kuusi kertaa kansainväliset suositukset.

Saasteet vaikuttavat moniin lapsia eniten tappaviin sairauksiin, kuten keuhkokuumeeseen. Ne myös pahentavat esimerkiksi astmaa, keuhkoputkentulehduksia ja yskää. Niillä voi olla jopa vaikutuksia lasten kognitiiviseen kehitykseen, järjestö sanoo.

Maailman maat kokoustavat parhaillaan Marokon Marrakechissa YK:n ilmastokokouksessa. Ilmansaasteiden vähentäminen vaikuttaisi myös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, ei vain lasten terveyteen, Unicef muistuttaa.

Intian kehitys lapsetterveysympäristösaastuminen Intia Suomen UNICEF

Lue myös

ILO:n Intian johtaja piirtää lapsityötä käsittelevään julisteeseen

Intia käy ihmiskaupan kimppuun – luvassa kovempia rangaistuksia kauppiaille ja parempia palveluita uhreille

Intiassa on enemmän ihmiskaupan uhreja kuin missään muussa maassa. Nyt maassa käsitellään lakiehdotusta, joka voi langettaa ihmiskaupasta jopa elinkautisia tuomioita.
Rakennustyömaa  Intian Kašmirissa

Maatalousmaa jää kaupungistumisen alle Intian Kašmirissa

Maataloudella on ollut keskeinen asema Intian Kašmirissa, mutta viime vuosina alueelle kohoavat betonirakennelmat ovat vieneet tuhansia hehtaareja maata.
Dongria Kondh -heimoon kuuluvat naiset kantavat saviruukkuja pään päällä. Ruukkuihin on istutettu kukkia.

Intian heimot elävät ahtaalla

Intian alkuperäiskansat elävät pääosin köyhyydessä. Moni ei ymmärrä koulussa puhuttua kieltä, joten opintie jää lyhyeksi. Lisäksi monet heimot asuvat alueilla, joiden luonnonvaroista kiistellään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.