Uutiset Intian kehitys

Unicef: Delhin saastepilvi herätyssoitto koko maailmalle

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi.
Delhin maisemia vuonna 2011. (Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / CC BY-SA 2.0)

Yli 4,4 miljoonaa lasta jäi tällä viikolla pois koulusta Intian pääkaupungin Delhin saastepilven vuoksi, laskee YK:n lastenjärjestö Unicef. Ilmansaasteet eivät kuitenkaan kosketa vain Delhiä, vaan koko maailmaa, jonka on nyt aika herätä, se vaatii kannanotossaan.

Delhi on yksi maailman saastuneimpia kaupunkeja, mutta maatalousjätteiden polttaminen ympäröivissä osavaltioissa, hindufestivaali Diwalin ilotulitteet, rakennustyömaiden pöly sekä ajoneuvojen päästöt ovat nostaneet vaarallisimpien pienhiukkasten määrän yli 15-kertaiseksi turvalliseen rajaan verrattuna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhtenä toimenpiteenä kaupungin vajaat 6 000 koulua pantiin kiinni, jotta lasten ei tarvitsisi hengittää saastunutta ilmaa. Myös rakennusprojektit ovat jäissä.

Unicef kuitenkin muistuttaa, että myös muualla Intian kaupungeissa, kuten Varanasissa ja Lucknow'ssa, ilmanlaatu on ollut huono viime päivinä, samoin muualla maailmassa viimeisen vuoden aikana.

"Delhi on herätyssoitto maailmalle ilmansaasteista. --- Se on herätyssoitto, joka kertoo hyvin selvästi, että ellei päättäväisiin toimiin ryhdytä, tapahtumat, joita olemme todistaneet Delhissä, todennäköisesti yleistyvä"”, järjestö sanoo.

Unicefin muutaman viikon takaisen analyysin mukaan 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joilla ilmassa olevien myrkkyjen määrä ylittää vähintään kuusi kertaa kansainväliset suositukset.

Saasteet vaikuttavat moniin lapsia eniten tappaviin sairauksiin, kuten keuhkokuumeeseen. Ne myös pahentavat esimerkiksi astmaa, keuhkoputkentulehduksia ja yskää. Niillä voi olla jopa vaikutuksia lasten kognitiiviseen kehitykseen, järjestö sanoo.

Maailman maat kokoustavat parhaillaan Marokon Marrakechissa YK:n ilmastokokouksessa. Ilmansaasteiden vähentäminen vaikuttaisi myös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, ei vain lasten terveyteen, Unicef muistuttaa.

Intian kehitys lapsetterveysympäristösaastuminen Intia Suomen UNICEF

Lue myös

Rakennustyömaa  Intian Kašmirissa
Entiset viljelysmaat muuttuvat kiihtyvää tahtia asuinalueiksi ja taajamiksi Intian Kašmirissa.
(Kuva:
Umer Asif
/
IPS
)

Maatalousmaa jää kaupungistumisen alle Intian Kašmirissa

Maataloudella on ollut keskeinen asema Intian Kašmirissa, mutta viime vuosina alueelle kohoavat betonirakennelmat ovat vieneet tuhansia hehtaareja maata.
Dongria Kondh -heimoon kuuluvat naiset kantavat saviruukkuja pään päällä. Ruukkuihin on istutettu kukkia.
Odishan osavaltiossa asuvaan dongria kondh -heimoon kuuluvat naiset suorittavat perinteistä rituaalia.
(Kuva:
Manipadma Jena
/
IPS
)

Intian heimot elävät ahtaalla

Intian alkuperäiskansat elävät pääosin köyhyydessä. Moni ei ymmärrä koulussa puhuttua kieltä, joten opintie jää lyhyeksi. Lisäksi monet heimot asuvat alueilla, joiden luonnonvaroista kiistellään.
Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.
(Kuva:
Subodh Patnaik
/
Natya Chetana
)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen teatterijohtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.