Uutiset

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa. (Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole tapauksia, joissa suomalaisen järjestön työntekijä olisi syyllistynyt seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ministeriö kertoo eilen julkaisemassaan tiedotteessa.

Keskustelu avustusjärjestöissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä maailmalla on yltynyt sen jälkeen, kun paljastui, että brittiläisen Oxfam-järjestön työntekijät ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön muun muassa Haitissa.

Suomi edellyttää seksuaalisen hyväksikäytön nollatoleranssia humanitaarisissa kriiseissä järjestöiltä, joiden kautta apua kanavoidaan. Järjestöiltä odotetaan aktiivisia toimia väärinkäytösten ehkäisemiseksi, ministeriö sanoo.

Suomi ei rahoita Oxfamia. Sen antama hätäapu kanavoitiin viime vuonna YK-järjestelmän, kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä kuuden suomalaisjärjestön kautta. Viime vuonna summa oli 81,3 miljoonaa euroa.

Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa avustusjärjestöissä tapahtuneita hyväksikäyttötapauksia. Uutistoimisto Reuters kertoi eilen, että sen selvityksen mukaan yli 120 avustustyöntekijää menetti viime vuonsa työnsä johtavissa kansainvälisissä järjestöissä seksuaalisten väärinkäytösten takia.

Tapetilla ovat olleet myös YK-järjestöt, joiden rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kerrottu viime vuosina useaan otteeseen. Eilen YK kertoi, että viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä tutkittavana on yhteensä 40 hyväksikäyttöepäilyä sen eri toimijoiden ja kumppanien keskuudessa. Suurin osa on vielä tutkintavaiheessa.

avustustyökatastrofiapuYK Ulkoministeriö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.