Uutiset

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa. (Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole tapauksia, joissa suomalaisen järjestön työntekijä olisi syyllistynyt seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ministeriö kertoo eilen julkaisemassaan tiedotteessa.

Keskustelu avustusjärjestöissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä maailmalla on yltynyt sen jälkeen, kun paljastui, että brittiläisen Oxfam-järjestön työntekijät ovat syyllistyneet seksuaaliseen hyväksikäyttöön muun muassa Haitissa.

Suomi edellyttää seksuaalisen hyväksikäytön nollatoleranssia humanitaarisissa kriiseissä järjestöiltä, joiden kautta apua kanavoidaan. Järjestöiltä odotetaan aktiivisia toimia väärinkäytösten ehkäisemiseksi, ministeriö sanoo.

Suomi ei rahoita Oxfamia. Sen antama hätäapu kanavoitiin viime vuonna YK-järjestelmän, kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä kuuden suomalaisjärjestön kautta. Viime vuonna summa oli 81,3 miljoonaa euroa.

Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa avustusjärjestöissä tapahtuneita hyväksikäyttötapauksia. Uutistoimisto Reuters kertoi eilen, että sen selvityksen mukaan yli 120 avustustyöntekijää menetti viime vuonsa työnsä johtavissa kansainvälisissä järjestöissä seksuaalisten väärinkäytösten takia.

Tapetilla ovat olleet myös YK-järjestöt, joiden rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kerrottu viime vuosina useaan otteeseen. Eilen YK kertoi, että viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä tutkittavana on yhteensä 40 hyväksikäyttöepäilyä sen eri toimijoiden ja kumppanien keskuudessa. Suurin osa on vielä tutkintavaiheessa.

avustustyökatastrofiapuYK Ulkoministeriö

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.
Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.