Uutiset Naisten oikeudet

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla
Monet naiset kokevat häirintää verkossa. (Kuva: Yoel Ben-Avraham / CC BY-ND 2.0)

Twitter on epäonnistunut naisiin kohdistuvien hyökkäysten estämisessä palvelussa, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Se on käynnistänyt Toxic Twitter -kampanjan, jonka tavoitteena on saada yhtiä kertomaan tarkemmin, mitä se tekee naisiin kohdistuvien hyökkäysten estämiseksi sekä toimimaan konkreettisemmin.

Amnesty selvitti viime syksynä 4 000 naista kattavalla kyselytutkimuksella, että monet naiset rajoittavat sosiaalisen median käyttöään heihin kohdistuvan uhkailun, häirinnän ja solvausten takia. Kohteena ovat esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vammaiset, etniset vähemmistöt ja muut kuin valkoihoiset.

Amnestyn mukaan naiset saavat Twitterissä tappo- ja raiskausuhkauksia sekä rasistisia ja homofobisia loukkauksia. Järjestö julkaisi viime viikolla uuden tutkimuksen, johon haastateltiin 86:ta naista heidän kokemuksistaan. Twitterillä on oma raportointijärjestelmänsä ja omat sääntönsä, mutta tutkimuksen mukaan aina valituksiin ei kuitenkaan edes vastattu ja vihamielinen sisältö jäi palveluun. Twitter ei kerro Amnestyn mukaan toimistaan myöskään riittävän tarkasti.

Twitter on luvannut parantaa keskustelun ”terveyttä” ja kertonut tehneensä yli 30 muutosta viimeisten 16 kuukauden aikana. Se on myös huomauttanut, ettei se pysty poistamaan yhteiskunnasta vihaa ja ennakkoluuloja.

”Twitter on toistuvasti yrittänyt siirtää huomion sen omasta vastuusta keskittymällä laajempaan vihan ja ennakkoluulojen kysymykseen. Emme pyydä heitä ratkaisemaan maailman ongelmia vaan pyydämme heitä tekemään konkreettisia muutoksia, jotka osoittavat, että naisiin kohdistuvat hyökkäykset eivät ole tervetulleita Twitterissä”, kritisoi Amnestyn teknologia- ja ihmisoikeustutkija Azmina Dhrodia tiedotteessa.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderinformaatioteknologiainternetsananvapaus Amnesty International

Lue myös

Kuukautissuoja takataskussa

Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä

Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Raiskauksen vastainen kyltti

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.