Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Verkkohäirintä aiheuttaa naisille ahdistusta ja paniikkikohtauksia

Amnestyn tutkimuksen mukaan verkkohäirintä uhkaa ilmaisunvapautta, sillä moni nainen rajoittaa sanomisiaan verkossa kokemansa häirinnän takia.
Tietokoneen näppäimistö
Verkkohäirinnällä on kauaskantoiset vaikutukset naisten hyvinvointiin, selviää tutkimuksesta. (Kuva: Frederico Cintra / CC BY 2.0 )

Verkossa tapahtuvalla häirinnällä on vakavat vaikutukset naisten hyvinvointiin. Naiset ympäri maailman ovat kertoneet kyselytutkimuksessa verkkohäirinnän aiheuttavan muun muassa stressiä, ahdistusta ja paniikkikohtauksia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn markkinatutkimusyritys Ipsos MORIlla teettämässä kyselyssä selvisi, että lähes neljäsosa kyselyyn vastanneesta 4 000 naisesta oli kokenut verkkohäirintää ainakin kerran.

Heistä vajaa puolet koki, että häirintä oli ollut luonteeltaan seksististä tai naisvihamielistä. Yli viidesosa oli saanut viestejä, jotka sisälsivät väkivallalla uhkailua. Yleensä häirinnän tekijä oli täysin tuntematon henkilö.

”Vaarallisinta verkkohäirinnässä on nopea tahti, jolla häirintä leviää. Yksi solvaava kommentti saattaa laukaista vihaviestien aallon. Yhteisöpalveluiden tarjoajien täytyy ottaa tämä ongelma vakavasti”, sanoo Pia Puu Oksanen, joka toimii sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän asiantuntijana Amnestyn Suomen osastossa.

Yli 60 prosenttia naisista kertoi kärsivänsä häirinnän takia uniongelmista sekä huonosta itsetunnosta tai itseluottamuksen heikkenemisestä. Verkkohäirintä oli aiheuttanut myös stressiä, ahdistusta ja paniikkikohtauksia.

Noin kolmannes kertoi, ettei enää ilmaise verkossa mielipiteitään tietyistä aiheista. Amnesty pitääkin ongelmallisena sitä, että häirintä uhkaa ilmaisunvapautta.

“Sosiaalinen media on monella tapaa vahvistanut ilmaisunvapauden toteutumista. Mutta kun naisiin kohdistuva väkivalta ja syrjintä ovat levinneet digitaaliseen maailmaan, ovat monet naiset alkaneet sensuroida sanomisiaan väkivallan ja häirinnän uhan takia”, Oksanen toteaa.

Amnesty muistuttaa, että vaikka sananvapaus suojelee myös esimerkiksi loukkaavaa ilmaisua, se ei pidä sisällään vihaan tai väkivaltaan lietsomista. Yhteisöpalveluiden pitäisikin sen mukaan valvoa syrjinnän kieltoa tiukemmin esimerkiksi kouluttamalla moderoijiaan. Myös hallitusten pitäisi puuttua ponnekkaammin verkkohäirintään esimerkiksi lakien avulla.

Tutkimukseen haastateltiin 18–55-vuotiaita naisia Tanskasta, Italiasta, Uudesta-Seelannista, Puolasta, Espanjasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. He kuvailivat itseään joko keskivertoisina tai aktiivisina netin käyttäjinä.

Naisten oikeudet genderinformaatioteknologiainternetsananvapaus Amnesty International

Lue myös

Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.
(Kuva:
Deepika Nath
/
UN Women Tanzania
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.