Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Verkkohäirintä aiheuttaa naisille ahdistusta ja paniikkikohtauksia

Amnestyn tutkimuksen mukaan verkkohäirintä uhkaa ilmaisunvapautta, sillä moni nainen rajoittaa sanomisiaan verkossa kokemansa häirinnän takia.
Tietokoneen näppäimistö
Verkkohäirinnällä on kauaskantoiset vaikutukset naisten hyvinvointiin, selviää tutkimuksesta. (Kuva: Frederico Cintra / CC BY 2.0)

Verkossa tapahtuvalla häirinnällä on vakavat vaikutukset naisten hyvinvointiin. Naiset ympäri maailman ovat kertoneet kyselytutkimuksessa verkkohäirinnän aiheuttavan muun muassa stressiä, ahdistusta ja paniikkikohtauksia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn markkinatutkimusyritys Ipsos MORIlla teettämässä kyselyssä selvisi, että lähes neljäsosa kyselyyn vastanneesta 4 000 naisesta oli kokenut verkkohäirintää ainakin kerran.

Heistä vajaa puolet koki, että häirintä oli ollut luonteeltaan seksististä tai naisvihamielistä. Yli viidesosa oli saanut viestejä, jotka sisälsivät väkivallalla uhkailua. Yleensä häirinnän tekijä oli täysin tuntematon henkilö.

”Vaarallisinta verkkohäirinnässä on nopea tahti, jolla häirintä leviää. Yksi solvaava kommentti saattaa laukaista vihaviestien aallon. Yhteisöpalveluiden tarjoajien täytyy ottaa tämä ongelma vakavasti”, sanoo Pia Puu Oksanen, joka toimii sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän asiantuntijana Amnestyn Suomen osastossa.

Yli 60 prosenttia naisista kertoi kärsivänsä häirinnän takia uniongelmista sekä huonosta itsetunnosta tai itseluottamuksen heikkenemisestä. Verkkohäirintä oli aiheuttanut myös stressiä, ahdistusta ja paniikkikohtauksia.

Noin kolmannes kertoi, ettei enää ilmaise verkossa mielipiteitään tietyistä aiheista. Amnesty pitääkin ongelmallisena sitä, että häirintä uhkaa ilmaisunvapautta.

“Sosiaalinen media on monella tapaa vahvistanut ilmaisunvapauden toteutumista. Mutta kun naisiin kohdistuva väkivalta ja syrjintä ovat levinneet digitaaliseen maailmaan, ovat monet naiset alkaneet sensuroida sanomisiaan väkivallan ja häirinnän uhan takia”, Oksanen toteaa.

Amnesty muistuttaa, että vaikka sananvapaus suojelee myös esimerkiksi loukkaavaa ilmaisua, se ei pidä sisällään vihaan tai väkivaltaan lietsomista. Yhteisöpalveluiden pitäisikin sen mukaan valvoa syrjinnän kieltoa tiukemmin esimerkiksi kouluttamalla moderoijiaan. Myös hallitusten pitäisi puuttua ponnekkaammin verkkohäirintään esimerkiksi lakien avulla.

Tutkimukseen haastateltiin 18–55-vuotiaita naisia Tanskasta, Italiasta, Uudesta-Seelannista, Puolasta, Espanjasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. He kuvailivat itseään joko keskivertoisina tai aktiivisina netin käyttäjinä.

Naisten oikeudet genderinformaatioteknologiainternetsananvapaus Amnesty International

Lue myös

Raiskauksen vastainen kyltti

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.