Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Raha on halpa tapa ehkäistä metsäkatoa

Tutkijat havaitsivat Länsi-Ugandassa, että metsäkatoa voi vähentää yksinkertaisella keinolla: maksamalla metsänomistajille metsien suojelusta. Keino on halvempi kuin monet muut ilmastonmuutoksen vastaiset toimet.
Metsää Ugandassa
Ugandassa testattiin, miten käteisen maksaminen metsänomistajille vaikuttaa metsien suojeluun. (Kuva: Kent MacElwee / CC BY-NC-ND 2.0 )

Metsänomistajille maksaminen metsän suojelusta on hyvin kustannustehokas tapa vähentää metsäkatoa. Samalla se voi olla merkittävä keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, sanovat yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat.

Tutkijat selvittivät, millaiset vaikutukset metsien suojelusta maksamisella on Länsi-Ugandassa. 60 kylän metsänomistajille annettiin käteistä siitä hyvästä, että nämä eivät kaada metsiään, 61 muun kylän metsänomistajille taas ei.

Tutkimuksen loppuvaiheessa, kaksi vuotta myöhemmin, yhdeksän prosenttia metsistä oli hävitetty niissä kylissä, joissa tukea ei maksettu. Muissa kylissä metsäkato oli puolet pienempää, 4–5 prosenttia.

”Kyse ei ollut siitä, että mukana olisivat olleet vain metsänomistajat, jotka aikoivat joka tapauksessa säilyttää metsänsä. Maksut muuttivat ihmisten käytöstä ja houkuttelivat heidät säilyttämään metsän. Emme löytäneet myöskään mitään todisteita siitä, että he vain siirsivät puiden kaatamisen muualle”, sanoo tutkimusta johtanut taloustieteen apulaisprofessori Seema Jayachandran yliopiston tiedotteessa.

Ohjelman hyöty on myös siinä, että se on kustannustehokas. Metsien suojelu vähensi hiilidioksidipäästöjä, jotka olisivat toteutuessaan aiheuttaneet yli kaksi kertaa suuremmat taloudelliset kustannukset kuin käteisen maksaminen metsänomistajille.

Verrattuna esimerkiksi sähkö- ja hybridiautojen tukemiseen Yhdysvalloissa, metsäkadon ehkäisemisen kustannustehokkuus onkin ”silmiä avaavaa”, Jayachandran sanoo.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä heinäkuussa.

Ilmastopolitiikka ilmastonmuutosmetsät

Lue myös

Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)
Auringonlasku Norfolkissa Pohjanmeren rannalla
Pohjanmeri on yksi Euroopan maakaasuvarannoista. Tutkijoiden mukaan maakaasustakin pitää kuitenkin luopua.
(Kuva:
Colin
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkijat: Euroopan luovuttava pikaisesti maakaasusta – nykymenoon varaa enää yhdeksän vuotta

Maakaasua pidetään öljyä ja hiiltä ympäristöystävällisempänä, mutta mikäli kasvihuonekaasupäästöjä todella halutaan vähentää, on senkin käyttö lopetettava kokonaan ja pian, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.
Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Britannian Neitsytsaarilla syyskuussa 2017
Ilmastovakuutuksesta toivotaan helpotusta äärimmäisten sääilmiöiden kurittamien ihmisten elämään. Kuvassa hurrikaani Irman tuhoja syyskuussa Britannian Neitsytsaarilla.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

Ilmastovakuutuksesta toivotaan apua äärimmäisten sääilmiöiden uhreille

Uuden ilmastovakuutusaloitteen tavoitteena on tarjota vakuutus 400 miljoonalle ihmiselle vuoteen 2020 mennessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä se ei kuitenkaan poista, muistuttavat skeptikot.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Lääkepurkki ja tabletteja
Kalliiden patentoitujen lääkkeiden sijaan kehitysmaissa joudutaan usein turvautumaan halpoihin kopioihin, joiden sisältämistä lääkeaineista ja niiden pitoisuuksista ei ole varmuutta.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Bakteerit kamppailevat yhä sitkeämmin lääkkeitä vastaan – ”lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa”

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin aiemmin, sillä tauteja on nykyisin yhä vaikeampi nujertaa antibioottien avulla.
Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa. (Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Kädet yhdessä
Radi-Aid-palkinnolla halutaan vähentää avustuskampanjoiden stereotypioita.(Kuva: Paul Taylor / CC BY-ND 2.0)

Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia”

Norjalaisjärjestö palkitsi brittilaulaja Ed Sheeranin tähdittämän videon huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnolla. Myös muut julkkisvideot saavat kritiikkiä, mutta järjestöjen mukaan niillä myös kerätään paljon rahaa.