Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Raha on halpa tapa ehkäistä metsäkatoa

Tutkijat havaitsivat Länsi-Ugandassa, että metsäkatoa voi vähentää yksinkertaisella keinolla: maksamalla metsänomistajille metsien suojelusta. Keino on halvempi kuin monet muut ilmastonmuutoksen vastaiset toimet.
Metsää Ugandassa
Ugandassa testattiin, miten käteisen maksaminen metsänomistajille vaikuttaa metsien suojeluun. (Kuva: Kent MacElwee / CC BY-NC-ND 2.0 )

Metsänomistajille maksaminen metsän suojelusta on hyvin kustannustehokas tapa vähentää metsäkatoa. Samalla se voi olla merkittävä keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, sanovat yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat.

Tutkijat selvittivät, millaiset vaikutukset metsien suojelusta maksamisella on Länsi-Ugandassa. 60 kylän metsänomistajille annettiin käteistä siitä hyvästä, että nämä eivät kaada metsiään, 61 muun kylän metsänomistajille taas ei.

Tutkimuksen loppuvaiheessa, kaksi vuotta myöhemmin, yhdeksän prosenttia metsistä oli hävitetty niissä kylissä, joissa tukea ei maksettu. Muissa kylissä metsäkato oli puolet pienempää, 4–5 prosenttia.

”Kyse ei ollut siitä, että mukana olisivat olleet vain metsänomistajat, jotka aikoivat joka tapauksessa säilyttää metsänsä. Maksut muuttivat ihmisten käytöstä ja houkuttelivat heidät säilyttämään metsän. Emme löytäneet myöskään mitään todisteita siitä, että he vain siirsivät puiden kaatamisen muualle”, sanoo tutkimusta johtanut taloustieteen apulaisprofessori Seema Jayachandran yliopiston tiedotteessa.

Ohjelman hyöty on myös siinä, että se on kustannustehokas. Metsien suojelu vähensi hiilidioksidipäästöjä, jotka olisivat toteutuessaan aiheuttaneet yli kaksi kertaa suuremmat taloudelliset kustannukset kuin käteisen maksaminen metsänomistajille.

Verrattuna esimerkiksi sähkö- ja hybridiautojen tukemiseen Yhdysvalloissa, metsäkadon ehkäisemisen kustannustehokkuus onkin ”silmiä avaavaa”, Jayachandran sanoo.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä heinäkuussa.

Ilmastopolitiikka ilmastonmuutosmetsät

Lue myös

Myrskypilviä New Yorkin yllä
New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.
(Kuva:
Lisa Bettany
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.
Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim
Maailmapankki ilmoitti tällä viikolla luopuvansa öljyn ja kaasun etsintä- ja poraushankkeiden rahoittamisesta. Kuvassa pankin pääjohtaja Jim Yong Kim.
(Kuva:
Simone D. McCourtie
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Sulavaa lunta ja jäätä
Ilmastonmuutosindeksin kolmella ensimmäisellä sijalla ei ole yhtään maata.
(Kuva:
smilla4
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Pakolaisleirin asukkaita ja vieraita Kongossa
Kongossa on 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. YK:n apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed vieraili Pohjois-Kivun maakunnassa sijaitsevalla Mugungan leirillä viime kesänä.(Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO / CC BY-SA 2.0)

Väkivalta pahenee Kongossa – ”yksi maailman pahimmista kriiseistä, mutta kukaan ei näytä piittaavaan”

Miljoonat ihmiset ovat paenneet väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jonka humanitaarinen kriisi uhkaa kärjistyä. Avustusjärjestöt ponnistelevat hupenevien avustusvarojen kanssa.
Unkarin parlamenttirakennus puna-valko-vihreässä valossa
Unkarin järjestöjä kuristetaan yhä tiukkenevalla lainsäädännöllä.(Kuva: David Magyar / CC BY-NC-ND 2.0)

Unkarin uusi järjestölaki eteni parlamenttiin – maahanmuuttajatyötä tekeville kaavaillaan pakollista ”turvallisuusselvitystä”

Unkarin järjestöjen tilanne herättää kasvavaa huolta ihmisoikeusjärjestöissä. Nyt parlamentissa käsitellään lakia, joka muun muassa estäisi siirtolaisuusjärjestöjä menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs rajaa.
Väkijoukko
Kännykkä ja internet ovat parantaneet filippiiniläisen ja muiden aasialaisten mahdollisuuksia jakaa ja saada tietoa, mutta moni valtio on viime aikoina kiristänyt sensuuria somessa.(Kuva: Kara Santos / IPS)

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.