Uutiset Ilmastopolitiikka

Tutkimus: Raha on halpa tapa ehkäistä metsäkatoa

Tutkijat havaitsivat Länsi-Ugandassa, että metsäkatoa voi vähentää yksinkertaisella keinolla: maksamalla metsänomistajille metsien suojelusta. Keino on halvempi kuin monet muut ilmastonmuutoksen vastaiset toimet.
Metsää Ugandassa
Ugandassa testattiin, miten käteisen maksaminen metsänomistajille vaikuttaa metsien suojeluun. (Kuva: Kent MacElwee / CC BY-NC-ND 2.0 )

Metsänomistajille maksaminen metsän suojelusta on hyvin kustannustehokas tapa vähentää metsäkatoa. Samalla se voi olla merkittävä keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, sanovat yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat.

Tutkijat selvittivät, millaiset vaikutukset metsien suojelusta maksamisella on Länsi-Ugandassa. 60 kylän metsänomistajille annettiin käteistä siitä hyvästä, että nämä eivät kaada metsiään, 61 muun kylän metsänomistajille taas ei.

Tutkimuksen loppuvaiheessa, kaksi vuotta myöhemmin, yhdeksän prosenttia metsistä oli hävitetty niissä kylissä, joissa tukea ei maksettu. Muissa kylissä metsäkato oli puolet pienempää, 4–5 prosenttia.

”Kyse ei ollut siitä, että mukana olisivat olleet vain metsänomistajat, jotka aikoivat joka tapauksessa säilyttää metsänsä. Maksut muuttivat ihmisten käytöstä ja houkuttelivat heidät säilyttämään metsän. Emme löytäneet myöskään mitään todisteita siitä, että he vain siirsivät puiden kaatamisen muualle”, sanoo tutkimusta johtanut taloustieteen apulaisprofessori Seema Jayachandran yliopiston tiedotteessa.

Ohjelman hyöty on myös siinä, että se on kustannustehokas. Metsien suojelu vähensi hiilidioksidipäästöjä, jotka olisivat toteutuessaan aiheuttaneet yli kaksi kertaa suuremmat taloudelliset kustannukset kuin käteisen maksaminen metsänomistajille.

Verrattuna esimerkiksi sähkö- ja hybridiautojen tukemiseen Yhdysvalloissa, metsäkadon ehkäisemisen kustannustehokkuus onkin ”silmiä avaavaa”, Jayachandran sanoo.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä heinäkuussa.

Ilmastopolitiikka ilmastonmuutosmetsät

Lue myös

Mielenosoittajia Yhdysvalloissa vuonna 2011
Washingtoniin leiriytyneet mielenosoittajat vetosivat vuonna 2011 presidentti Barack Obamaan, ettei hän hyväksyisi XL-öljyputken rakentamista Kanadasta Meksikonlahdelle. Obama noudatti kehotusta, mutta hänen seuraajansa Donald Trump hyväksyi putken ensi töikseen.
(Kuva:
Kanya D'Almeida
/
IPS
)
Liikenneruuhka, autoja
Euroopan hallitukset lisäävät liikenteen aiheuttamia saasteita tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä, käy ilmi tutkimuksesta.
(Kuva:
Petras Gagilas
/
CC BY-SA 2.0
)

Tutkimus: Eurooppa tukee fossiilisia polttoaineita miljardeilla vuosittain

EU on luvannut luopua fossiilisten polttoaineiden tukemisesta vuoteen 2020 mennessä. Lupauksen toteuttamisen kanssa tulee kiire, sillä tuoreen selvityksen mukaan etenkin liikenteen tukemiseen pumpataan edelleen miljardeja.
Viiden dollarin seteli
Vihreästä ilmastorahastosta uupuu etenkin dollareita.
(Kuva:
Zack Maccarthy
/
CC BY 2.0
)

Ilmastorahaa lahjoitettu nihkeästi

Rikkaat maat ovat luvanneet nostaa tukensa ilmastonmuutoksen torjunnalle kehitysmaissa sataan miljardiin dollariin vuodessa. Rahaa on saatu kasaan vasta runsaat kymmenen miljardia dollaria.

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Kenialaismies ja Kenian lippu
Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuussa. Nyt jännitetään, tuleeko toista kierrosta ja jos tulee, miten reilut vaalit ovat.(Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC 2.0)

Kenian uusintavaalit vaakalaudalla – ”tilanne on hirveän jännittynyt”

Suomalainen kehitysyhteistyöntekijä Airi Kähärä seuraa Kenian presidentinvaalien uusintakierrosta Nairobissa. Tilanne on kireä, sillä jopa vaalikomission puheenjohtaja on sanonut, ettei reiluja vaaleja voida järjestää. Väkivallan uhka on korkealla.
Taskulaskin
Veronkierron vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Helsingissä.(Kuva: bradhoc / CC BY 2.0)

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.
Pilvenpiirtäjiä Chicagossa
Tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.(Kuva: Don Harder / CC BY-NC 2.0)

Kasvutalouden panttivangit

Päättäjät ja kansalaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että bruttokansantuotteen kasvu tuo meille asioita, joita arvostamme: elintasoa, julkisia palveluita, turvallisuutta. Mutta tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.