Tutkimus: Raha on halpa tapa ehkäistä metsäkatoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Raha on halpa tapa ehkäistä metsäkatoa

Tutkijat havaitsivat Länsi-Ugandassa, että metsäkatoa voi vähentää yksinkertaisella keinolla: maksamalla metsänomistajille metsien suojelusta. Keino on halvempi kuin monet muut ilmastonmuutoksen vastaiset toimet.

Metsää Ugandassa

Ugandassa testattiin, miten käteisen maksaminen metsänomistajille vaikuttaa metsien suojeluun. Kuva: Kent MacElwee / CC BY-NC-ND 2.0.

Metsänomistajille maksaminen metsän suojelusta on hyvin kustannustehokas tapa vähentää metsäkatoa. Samalla se voi olla merkittävä keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, sanovat yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat.

Tutkijat selvittivät, millaiset vaikutukset metsien suojelusta maksamisella on Länsi-Ugandassa. 60 kylän metsänomistajille annettiin käteistä siitä hyvästä, että nämä eivät kaada metsiään, 61 muun kylän metsänomistajille taas ei.

Tutkimuksen loppuvaiheessa, kaksi vuotta myöhemmin, yhdeksän prosenttia metsistä oli hävitetty niissä kylissä, joissa tukea ei maksettu. Muissa kylissä metsäkato oli puolet pienempää, 4–5 prosenttia.

”Kyse ei ollut siitä, että mukana olisivat olleet vain metsänomistajat, jotka aikoivat joka tapauksessa säilyttää metsänsä. Maksut muuttivat ihmisten käytöstä ja houkuttelivat heidät säilyttämään metsän. Emme löytäneet myöskään mitään todisteita siitä, että he vain siirsivät puiden kaatamisen muualle”, sanoo tutkimusta johtanut taloustieteen apulaisprofessori Seema Jayachandran yliopiston tiedotteessa.

Ohjelman hyöty on myös siinä, että se on kustannustehokas. Metsien suojelu vähensi hiilidioksidipäästöjä, jotka olisivat toteutuessaan aiheuttaneet yli kaksi kertaa suuremmat taloudelliset kustannukset kuin käteisen maksaminen metsänomistajille.

Verrattuna esimerkiksi sähkö- ja hybridiautojen tukemiseen Yhdysvalloissa, metsäkadon ehkäisemisen kustannustehokkuus onkin ”silmiä avaavaa”, Jayachandran sanoo.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä heinäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia