Tutkimus: Kaupungit kuumentuneet vauhdilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kaupungit kuumentuneet vauhdilla

Ilmastonmuutos näkyy kaupungeissa alati kiihtyvinä lämpöaaltoina.

Lämpöaaltojen esiintymistiheys on lisääntynyt maailman kaupunkialueilla dramaattisesti viimeisten 40 vuoden aikana, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Environmental Research Letters -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lämpenemistrendi näkyy kaupungeissa muuta ympäristöä enemmän.

"Kaupunkialueet kokevat tavallaan kaksinkertaisen haittavaikutuksen: yleinen ilmaston lämpeneminen yhdistyy lämpösaarekevaikutukseen, jossa ihmisen toiminta ja rakennettu ympäristö varaavat lämpöä ja estävät kaupunkeja viilenemästä yhtä nopeasti kuin maaseutu", kertoo Kalifornian yliopiston maantieteen professori Dennis Lettenmaier, joka oli yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Tutkimuksen tehneet intialais- ja amerikkalaistutkijat tarkastelivat 217:ta kaupunkialuetta ja havaitsivat, että pitkittyneet kuumuuskaudet lisääntyivät vuosina 1973–2012 lähes puolessa niistä. Korkeat yölämpötilat lisääntyivät lähes kahdessa kolmasosassa. Vain kahdessa prosentissa kaupungeista lämpöaallot vähenivät merkittävästi.

Lämpöaalloksi laskettiin tilanne, jossa päivän ylin lämpötila oli kuumempi kuin 99 prosenttia muista päivistä, ja lämpötila pysyi korkealla kuusi päivää tai pidempään.

Eniten lämpöaallot lisääntyivät tutkimuksen mukaan Etelä-Amerikassa, sitten Afrikassa, Euroopassa, Intiassa ja Pohjois-Amerikassa. Neljä viidestä pahimmasta lämpöaallosta iski vuosina 2009–2012.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia