Täystyöllistetyt nuoret naiset onnellisempia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Täystyöllistetyt nuoret naiset onnellisempia

Kokopäivätyötä tekevät nuoret naiset ovat kokevat vähemmän stressiä ja huolta kuin osa-aikaisesti työskentelevät tai työttöminä olevat naiset, selviää työjärjestö ILO:n gallupista.

Kokopäivätyötä tekevät nuoret naiset ovat kokevat vähemmän stressiä ja huolta kuin osa-aikaisesti työskentelevät tai työttöminä olevat naiset, selviää kansainvälisen työjärjestö ILO:n teettämästä gallupista

Osa-aikatyötä tekevät naiset kokivat negatiivisia tunteita myös enemmän kuin vastaavassa työssä oleva miehet.

Gallupissa keskityttiin nyt nuoriin eli 18–29-vuotiaisiin, sillä maailmassa on tällä hetkellä nuorisoa enemmän kuin koskaan ja suuri osa heistä on alipalkattuna tai vailla työtä. Enemmistö työttömistä ja alipalkatuista on naisia.

Aiemmin keväällä julkaistussa gallupissa selvisi myös, että sekä naisten elämänlaatu parani kaikissa ikäluokissa kokopäivätyön myötä. Naisista kuitenkin vain 19 prosenttia oli kokopäivätyössä, kun miehistä kokopäivätyötä teki 33 prosenttia. Naisten osa-aikatyöhön oli syynä usein kotityöt ja lastenhoitovelvollisuudet.

Gallupissa kysyttiin sekä kokopäivä- ja osa-aikatyötä tekeviltä että työttömiltä nuorilta, missä määrin he kokivat arjessa ilon, innostuksen, levollisuuden ja arvostuksen tunteita tai toisaalta stressiä, surua, vihaa, fyysistä kipua ja huolta.

Osa-aikatyötä tekevät naiset kokivat enemmän negatiivisia tunteita kuin sekä koko-päivätyötä tekevät naiset että vastaavassa tilanteessa eli osa-aikatyötä tekevät miehet. Stressin ja huolen kaltaisia tunteita kokivat enemmän sekä vapaaehtoisesti, että vasten tahtoaan osa-aikatyötä tekevät naiset.

Vasten tahtoaan osa-aikatyötä tekevistä naisista 31 prosenttia koki negatiivisia tunteita, kun vastaavassa asemassa olevista miehistä niitä koki 27 prosenttia. Vapaaehtoisesti osa-aikatyötä tekevistä naisista 28 prosenttia koki negatiivisia tunteita, miehistä vain 23 prosenttia. Kokopäivätyötä tekevät naiset ja miehet kokivat yhtä paljon negatiivisia tunteita eli 24 prosenttia.

Naiset kokivat toisin sanoen enemmän stressin ja huolen kaltaisia tunteita, kun he tekivät osa-aikatyötä, oli se sitten vapaaehtoista tai vastentahtoista. Miehillä vastaavaa merkittävää eroa ei ollut. He kokivat negatiivisia tunteita jopa hieman enemmän kokoaikatyössä kuin vapaaehtoisessa osa-aikatyössä.

Myös työttömät naiset kokivat hieman enemmän negatiivisia tunteita kuin miehet, mutta erotus oli vain yhden prosenttiyksikön luokkaa. Työttömistä naisista 32 prosenttia ja miehistä 31 prosenttia koki huolen ja stressin kaltaisia negatiivisia tunteita.

Koulutus kuitenkin vähensi sukupuolten välistä eroa. Koulutetut naiset kokivat kaikissa työluokissa vähemmän negatiivisia tunteita, kuin kouluttamattomat naiset.

Gallupiin osallistuneista nuorista työikäisistä naisista jopa 46 prosenttia oli vasten tahtoaan osa-aikatyössä, miehistä vain 34 prosenttia. Vastauksia kerättiin 150:sta eri maasta vuosina 2014–2015.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia