Tanska maailman vähiten korruptoitunut maa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tanska maailman vähiten korruptoitunut maa

Korruptio on kaikkien maiden ongelma, muistutetaan Transparency Internationalin tuoreessa korruptioindeksissä.

Vähiten korruptoituneiden maiden pitäisi tehdä enemmän korruption estämiseksi muualla, vaatii korruption vastainen Transparency International (TI) -järjestö.

Järjestön tänään julkaiseman vuotuisen korruptioindeksin mukaan korruptio on ongelma kaikkialla maailmassa, myös rikkaissa maissa. Lähes 70 prosenttia indeksin 175 maasta saa alle puolet mahdollisista pisteistä. Vaikka korruptio on etenkin köyhien maiden ongelma, myös G20-maista 58 prosenttia saa alle puolet pisteistä.

Parhaiten pärjää Tanska, joka saa 92 pistettä sadasta. Korruptoituneimpia maita ovat Somalia ja Pohjois-Korea, jotka saavat vain kahdeksan pistettä.

Suomi on viime vuoden tapaan indeksin sijalla 3. Vuonna 2012 se oli jaetulla ykkössijalla Ruotsin kanssa.

Alueista korruptoituneimpia ovat indeksin mukaan Itä-Eurooppa ja Keski-Aasia sekä Saharan eteläpuolinen Afrikka, jotka kumpikin saavat vain 33 pistettä.

TI:n mukaan indeksissä hyvin pärjäävien maiden pitäisi lopettaa siihen rohkaisu muualla tekemällä enemmän rahanpesun estämiseksi ja estämällä salaisia yrityksiä peittelemästä korruptiota. Järjestö on huolissaan myös nousevien talouksien korruptiosta. Kiina putosi indeksissä viime vuoteen verrattuna neljä sijaa.

Indeksi perustuu asiantuntijoiden mielipiteisiin julkisen sektorin korruptiosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia