Talouskuri uhkaa lisätä lapsityötä Euroopassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskuri uhkaa lisätä lapsityötä Euroopassa

Euroopan valtioiden välinpitämättömyys lapsityön selvästi kasvaneista riskeistä huolestuttaa Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaaria.

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muižnieks pitää viime viikolla julkaistussa kannanotossaan huolestuttavana, että taantuman myötä useat valtiot ovat tehneet leikkauksia sosiaaliturvaan ja työttömyyden myötä monilla perheillä ei muuta vaihtoehtoa kuin lähettää lapset töihin.

Ihmisoikeuskomissaarin mukaan Euroopan valtiot eivät myöskään ole suhtautuneet lapsityöongelmaan sen vaatimalla vakavuudella.

Hallitusten tulisi parantaa valvontaa sekä ottaa huomioon sosiaaliturvaan ja koulutukseen kohdistuvien leikkausten mahdolliset lapsityötä lisäävät vaikutukset, Muižnieks sanoo.

Toimiston järjestöiltä ja kansallisilta viranomaisilta keräämien tietojen perusteella lapsia työskentelee vaarallisissa olosuhteissa esimerkiksi maataloudessa, rakennustyömailla, tehtaissa ja kaduilla erityisesti Itä-Euroopassa. Esimerkiksi Georgiassa joka kolmas lapsi on työssä ja Albaniassa joka viides. Venäjällä on arviolta yli miljoona lasta töissä.

Komissaarin mukaan EU-maista erityisesti ankaraa leikkauspolitiikkaa harjoittaneella Kyproksella, Kreikkassa, Italiassa ja Portugalissa lapsityön riskit ovat kasvaneet. Italiassa viisi prosenttia alle 16-vuotiaista on töissä. Suurimassa riskissä ovat romanilapset ja kehitysmaista saapuneet siirtolaislapset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia