Suuret avunantajamaat leikkasivat viime vuonna humanitaarista apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suuret avunantajamaat leikkasivat viime vuonna humanitaarista apua

Humanitaarinen apu kasvoi viime vuonna. Tuore raportti kuitenkin kritisoi isoja avunantajamaita, kuten Yhdysvaltoja, Saksaa ja Isoa-Britanniaa, jotka vähensivät apua, vaikka avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut.

Äiti ja vauva koulussa

Etelä-Sudan on yksi suurimmista humanitaarisen avun vastaanottajamaista. Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Hallitusten ja yksityisten toimijoiden jakama humanitaarinen apu kasvoi vuosina 2014–2018 melkein kolmanneksen. Viime vuonna kuitenkin monet isoimmat avunantajat leikkasivat antamaansa rahoitusta kipeästä avuntarpeesta huolimatta, selviää tuoreesta raportista.

Riippumattoman Development Initiative -järjestön (DI) keräämien tietojen mukaan avunantajamaat sekä yksityiset toimijat antoivat viime vuonna humanitaarista apua yhteensä noin 28,9 miljardia dollaria (26,5 miljardia euroa).

Vaikka summa kasvoi edellisvuodesta, kaikkein suurimpiin kuuluvat avunantajat, kuten Yhdysvallat, Saksa ja Iso-Britannia leikkasivat apuaan 6–11 prosenttia, satoja miljoonia euroja kukin.

Avun kokonaismäärän kasvu johtuikin lähinnä Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien lisäämästä avusta, raportissa kerrotaan. Kumpikin maa on mukana Jemenin huhtikapinallisia olevassa liittoumassa, jota on syytetty sotarikoksista.

Viime vuonna eniten apua toimitettiin Syyriaan, Jemeniin ja Etelä-Sudaniin.

Humanitaarisella avulla tarkoitetaan lyhytaikaista, ihmishenkiä pelastavaa apua, jota tarvitaan etenkin luonnonkatastrofien ja konfliktien yhteydessä. YK on joutunut kriisien kärjistymisen vuoksi viime vuosina nostamaan jatkuvasti arvioitaan avuntarvitsijoiden määrästä ja tarvittavista rahasummista. Silti viime vuonna vain 61 prosenttia YK:n vetoomuksesta saatiin katettua, raportissa kerrotaan.

”Positiivisia trendejä on, kun katsotaan tarkkaan, mutta tarvittavat muutokset eivät tapahdu riittävän nopeasti ja niitä haittaavat kasvavat humanitaariset tarpeet ylikuormitetuissa maissa ja haavoittuvien väestönosien keskuudessa”, sanoo DI:n humanitaaristen asioiden johtaja Angus Urquhart tiedotteessa.

Myönteistä on raportin mukaan esimerkiksi se, että käteisenä tai ostokuponkina jaettavan avun määrä nousi 10 prosenttia jo 4,7 miljardiin dollariin (4,3 miljardia euroa). Myös monivuotinen rahoitus on kasvussa.

Suomi on raportin mukaan 20. suurin avunantaja. Se antoi viime vuonna humanitaarista apua 123 miljoonaa dollaria (113 miljoonaa euroa).

YK arvioi, että tällä hetkellä noin 149,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua 58 maassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia